13.10.08

Σφαίρες και περίεργες δικονομικές αποφάσεις καθυστερούν τη δίκη των Νονών


Παρακράτος με ισχυρές διασυνδέσεις και επιρροή εξακολουθεί να επηρεάζει την Πάτρα και προσπαθήσει να κλείσει τα στόματα όσων εμπλέκονται στην υπόθεση με τις τέσσερις συμμορίες που διαφέντευαν τη νυχτερινή ζωή! Ένας εκ των «νονών» της νύχτας που είναι ελεύθερος υπό όρους πυροβολήθηκε στο πόδι και άλλοι κατηγορούμενοι δέχθηκαν απειλές, ενώ χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ Γιώργου Σανιδά για να μην μετατραπεί σε… κατηγορούμενο ο βασικός μάρτυρας και αρθεί το καθεστώς προστασίας του! Κι όλα αυτά, ενώ πλησιάζει απειλητικά η συμπλήρωση του 18μηνου που θα σημάνει την αποφυλάκιση όσων είναι ακόμη κρατούμενοι!

Ξημερώματα Τρίτης στήθηκε η ενέδρα για το νεαρό κατηγορούμενο, σε προάστιο της Πάτρας… Οι δράστες δεν ήθελαν να σκοτώσουν αλλά να στείλουν μήνυμα, γι’ αυτό τον πυροβόλησαν στη δεξιά φτέρνα κι έφυγαν αθέατοι! Ο «νονός» πήγε στο νοσοκομείο και ισχυρίστηκε ότι είχε πέσει σε… δόκανο για λαγούς!!! Όμως, η ιατροδικαστής εξακρίβωσε ότι το τραύμα προκλήθηκε από σφαίρα των 9 χιλιοστών και ενημέρωσε την Ασφάλεια. Και πάλι, όμως, ο νεαρός αρνήθηκε να δώσει κατάθεση.

Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα σε άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση και κυρίως σε συγγενείς θυμάτων των εκβιαστών, που δέχονται προειδοποιήσεις «να προσέξουν τι θα πουν, αν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο»… Αυτό το «αν», δεν είναι τυχαίο. Αυτό που επιδιώκουν όσοι καλύπτουν τους «νονούς», είναι είτε να αλλάξει το κατηγορητήριο, είτε να μην γίνει η δίκη!

Δεν είναι τυχαίο ότι κινητοποιήθηκε ο ίδιος ο κ Σανιδάς για να ανατραπεί η ανεξήγητη απόφαση της Β΄ τακτικής ανακρίτριας κ Μάρθας Γαλαριώτου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον 28χρονο βασικό μάρτυρα κατηγορίας με τον κωδικό «ΑΕΤΟΣ», ο οποίος έχει αποκαλύψει το δράστη της δολοφονίας του 38χρονου αρχινονού και πρώην πρωταθλητή πυγμαχίας Ανδρέα Παΐζη, αλλά και τους ρόλους όλων όσοι εμπλέκονται στο κύκλωμα!

Ο μάρτυρας, πρώην μέλος του κυκλώματος, έχει δώσει επτά καταθέσεις στην Αστυνομία και την Εισαγγελία στις οποίες αναφέρθηκε στις παράνομες συναλλαγές των «νονών» με επίορκους αστυνομικούς και έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει μια νέα έρευνα. Από αυτή προέκυψε ότι ένας αστυνόμος β\ και δύο αρχιφύλακες είχαν οικονομικές συναλλαγές με τους κακοποιούς και τους βοηθούσαν να συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους!

Αν το ένταλμα σύλληψης προχωρούσε, οι καταθέσεις του θα κατέρρεαν και ο ίδιος θα έβγαινε από το Πρόγραμμα Προστασίας και θα προφυλακιζόταν. Με λίγα λόγια, θα έμπαινε για τα καλά στο «στόμα του λύκου» και, μέσα στη φυλακή, θα κινδύνευε ανά πάσα στιγμή να γίνει στόχος όσων –και είναι πολλοί- θα ήθελαν να του κλείσουν το στόμα!

Αποφυλακίσεις λόγω καθυστέρησης


Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης, που εγκυμονεί τον κίνδυνο να παραγραφούν οι περισσότερες από τις κατηγορίες και να αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι, δεκατέσσερις μήνες μετά την εξάρθρωση των συμμοριών και τη σύλληψη 23 μελών τους.

Το προανακριτικό υλικό διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πατρών στις 18 Μαρτίου 2007. Όμως, κύλησαν σχεδόν 15 μήνες και η ανάκριση έχει βαλτώσει… Ο κύκλος των καταθέσεων που έχει αναλάβει η ανακρίτρια κα Μάρθα Γαλαριώτου, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ενώ θα έπρεπε να είχε ήδη υποβάλλει την πρότασή της στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για να προχωρήσει δικαστικά η υπόθεση.

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα να πιέζει πλέον ασφυκτικά ο χρόνος. Με δεδομένο ότι τη θερινή περίοδο τα δικαστήρια θα κλείσουν για ένα μήνα, η 13η Σεπτεμβρίου –ημέρα που συμπληρώνεται το 18μηνο της προφυλάκισης- είναι πολύ κοντά… Και ενώ εξακολουθούν να παραμένουν ασύλληπτοι έξη από τους «νονούς» και έχουν αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους άλλοι ένδεκα, υπάρχει φόβος να βρεθούν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι 16 που κρατούνται ακόμη!

Η ανακρίτρια έχει στα χέρια της δεκάδες καταθέσεις μαρτύρων που δόθηκαν πριν και μετά τις συλλήψεις και είναι από μόνες τους επιβαρυντικές για τις σπείρες των εκβιαστών. Ακόμη και συγγενείς «νονών» που δολοφονήθηκαν από ανταγωνιστές τους στη διάρκεια του 15ετούς «εμφυλίου» πολέμου των συμμοριών, έχουν δώσει καταθέσεις με τις οποίες «καίνε» βαρύγδουπα ονόματα της Πατραϊκής νύχτας!

Ο φόβος των αστυνομικών

Τι, λοιπόν, εμποδίζει την παραπομπή της υπόθεσης σε δίκη; Οι κατηγορούμενοι τρίβουν τα χέρια τους καθώς μετράνε μέρες, ενώ ταυτόχρονα η χωρίς προφανή εξήγηση κωλυσιεργία έχει προκαλέσει αγωνία και φόβο στις τάξεις όσων δούλεψαν για την εξάρθρωση των τεσσάρων συμμοριών… Κι αυτοί είναι οι αξιωματικοί που «έστησαν» και οργάνωσαν την επιχείρηση, οι αστυνομικοί που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να διεισδύσουν μυστικά στα «άντρα» των εκβιαστών.

Η δικογραφία περιλαμβάνει αποκαλυπτικά στοιχεία και για τους λόγους που οδήγησαν στην αυτοκτονία τον 53χρονο διοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών Πάτρας, στις 20 Απριλίου 2007. Ο αυτόχειρας, όπως ανέφεραν συνάδελφοί του, εμφανιζόταν ιδιαίτερα ανήσυχος μετά την εξάρθρωση των συμμοριών και ειδικά μετά από μια επιχείρηση της υπηρεσίας του για τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών στην Τερψιθέα Πάτρας, η οποία απέτυχε ανεξήγητα αν και έγινε τη στιγμή που γινόταν η συναλλαγή! Στη σύζυγό του είχε πει ότι είχε προβλήματα με την υπηρεσία του, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όταν –και αν…- η υπόθεση των «νονών» φτάσει στα δικαστήρια, είναι βέβαιο πως θα ακουστούν και άλλα πολλά για τις διασυνδέσεις που είχαν. Η νυχτερινή ζωή από μόνη της γεννά και εκτρέφει μικρές ή μεγάλες παρανομίες (γυναίκες, τζόγος, ναρκωτικά, ποτά μπόμπες). Καμία όμως σπείρα δεν μπορεί να ευδοκιμήσει, αν δεν έχει κάποιες άκρες στην Αστυνομία ή τις δικαστικές αρχές…

Τους κάλυπταν

Η δράση των συμμοριών στην Πάτρα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, όταν στην περιοχή ανθούσε ο ηλεκτρονικός τζόγος. Και τότε, η τοπική αστυνομία όχι μόνο ανεχόταν αλλά και κάλυπτε αυτή την παράνομη δραστηριότητα, με μια «πυραμίδα» προστασίας που άρχιζε από το τμήμα Ηθών και Λεσχών και έφθανε μέχρι και τα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.! Οι αστυνομικοί γνώριζαν τους «νονούς» και τους χρησιμοποιούσαν ως… πληροφοριοδότες. Σε αντάλλαγμα, τους ενημέρωναν εγκαίρως για τους επικείμενους ελέγχους και τις επιχειρήσεις των υπολοίπων συναδέλφων τους! Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία υπάρχουν ιδιόχειρα έγγραφα ανώτατων αξιωματικών προς τις δικαστικές αρχές με τα οποία εγκληματίες έπεφταν στα «μαλακά», επειδή δήθεν πρόσφεραν τη συνεργασία τους!

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα αναπτύχθηκαν και ανδρώθηκαν οι ομάδες προστασίας και εκβίασης καταστηματαρχών. Η πιάτσα τις ανεχόταν για να έχει το κεφάλι της ήσυχο, ενώ στις υπηρεσίες τους προσέφευγαν τοκογλύφοι και επιχειρηματίες για να «συνετίζουν» δύστροπους ή κακοπληρωτές πελάτες και να τους αναγκάζουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους! Αλλά η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη όταν άρχισε το εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των «οικογενειών» της ντόπιας μαφίας. Κάποιοι αυτονομήθηκαν κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει εσωτερικός πόλεμος για το ποια ομάδα θα έχει το πάνω χέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: