12.10.08

Βυθός σε 30 χρόνια οι ακτές του Κορινθιακού

Του Γιώργου Αποστολίδη
gapostolidis@pegasus.gr

Ο Κορινθιακός Κόλπος κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά μισό μέτρο τα προσεχή 30 χρόνια. Ισως στο τέλος του αιώνα τα εδάφη που βρίσκονται σήμερα σε ύψος μέχρι 1,7 μέτρα από τη θάλασσα να αποτελούν τον πυθμένα της. Παράλληλα γεωλογικές ανακατατάξεις και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις μπορεί να δημιουργήσουν τσουνάμι ύψους 3 μέτρων.

Δεν πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά για επισημάνσεις που βασίζονται σε έρευνες επιστημόνων, οι οποίοι έκαναν εξειδικευμένες μελέτες για την εκτίμηση των φυσικών κινδύνων στην ευρύτερη περιοχή. Πέρα από τα προβλήματα που προκύπτουν από τις κλιματικές αλλαγές η περιοχή του Κορινθιακού επιβαρύνεται τόσο από γεωλογικές ανακατατάξεις όσο και από το ιστορικό των τσουνάμι, που έπληξαν έξι φορές μέσα στον 20ό αιώνα τις ακτές του.
«Στον Κορινθιακό η εκτίμηση της έρευνας είναι ότι τα επόμενα 30-40 χρόνια η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά μισό μέτρο, πάντα με βάση τα στοιχεία διεθνών οργανισμών. Πρόκειται για μια μεγάλη έρευνα, που έγινε με επίκεντρο τον Κορινθιακό και στόχο να ανακαλύψουμε την επικινδυνότητα και την τρωτότητα της παράκτιας ζώνης», λέει ο κ. Γιώργος Τσακίρης, καθηγητής του ΕΜΠ και διευθυντής στο Κέντρο Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασμού, που δημιουργήθηκε στο Πολυτεχνείο με τη συνεργασία δέκα διαφορετικών εργαστηρίων.
«Κάθε παράκτια ζώνη έχει κινδύνους που προέρχονται από τη στεριά ή τη θάλασσα και η ζώνη του Κορινθιακού απειλείται από πολλούς φυσικούς κινδύνους. Η έρευνά μας είχε ως στόχο τη συνολική εκτίμηση κινδύνου μιας περιοχής και στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκαν αρκετοί επιστήμονες από διαφορετικά πεδία. Ενα τμήμα της έρευνας αφορά τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές και ιδίως την περίπτωση ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας αυτών. Οι μελέτες και οι προβλέψεις γίνονται με βάση τα υπολογιστικά μοντέλα διεθνών οργανισμών.
Τα συμπεράσματα
Τα συμπεράσματα είναι ότι η ενδεχόμενη αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών θα φέρει σε δύσκολη θέση πολλές περιοχές της Μεσογείου, και βεβαίως της Ελλάδας», λέει ο κ. Γ. Τσακίρης «Στο ίδιο πρόγραμμα έγιναν έρευνες για τα ρήγματα της περιοχής και τους πιθανούς σεισμούς, με στόχο να εκτιμηθούν τα ενδεχόμενα μεγέθη τους. Το παζλ της εκτίμησης κινδύνων ολοκληρώνεται με τη μελέτη ρεμάτων και ποταμών.
Οι παραλίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την έλλειψη φερτών υλικών. Πρόκειται για το εδαφικό υλικό που μέσω των ρεμάτων καταλήγει στη θάλασσα και τροφοδοτεί τις παραλίες με άμμο. Η δημιουργία φραγμάτων αποκόπτει τη ροή του υλικού έως την ακτή. Κατά συνέπεια οι παραλίες ίσως εξαφανιστούν λόγω της διάβρωσης, ενώ τα νερά των ποταμών που καταλήγουν στη θάλασσα έχουν επιβαρυνθεί με χημικές ουσίες, όπως φυτοφάρμακα και λιπάσματα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του οικοσυστήΒατος».
ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Ποιες περιοχές κινδυνεύουν απο τσουνάμι
«Για τον Κορινθιακό αναλύσαμε στοιχεία από τον κοντινό παλιρροιογράφο που βρίσκεται εγκατεστημένος στην Πάτρα και αφορούν μια περίοδο τριάντα ετών, από το 1969 έως και το 1999. Τα στοιχεία, τα οποία εστάλησαν για ανάλυση στο Λίβερπουλ, δείχνουν ότι υπάρχει διαφορά στη στάθμη της θάλασσας, ύψους 1,70 μ. τον αιώνα. Δηλαδή ότι το βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου ?κάθεται?, με ταχύτητα κάπου 1,7 εκατοστά κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον διατηρηθεί αυτή η ταχύτητα, στο τέλος του αιώνα μας τα εδάφη που έχουν σήμερα ύψος 1,7 μ. θα γίνουν πυθμένας», λέει ο κ. Ευστράτιος Δουκάκης, αν. καθηγητής του ΕΜΠ στον Τομέα Τοπογραφίας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων και υπογραμμίζει τις αυτονόητες επιπτώσεις για την περιοχή.
Το ύψος
«Η περιοχή μέσα στον 20ό αιώνα έχει δώσει επίσης έξι τσουνάμι και το μεγαλύτερο, το 1963, σήκωσε κύμα ύψους τριών μέτρων. Τότε δεν υπήρχαν τόσα ξενοδοχεία και εκμετάλλευση της παράκτιας ζώνης. Σήμερα μόνο σε ένα χωριό υπάρχουν 50…», λέει ο κ. Δουκάκης.
«Η επαναληπτικότητα των τσουνάμι είναι από 40 έως 100 χρόνια και δυνητικά θα επηρεάσει κατά μέσο όρο μια έκταση στην καλύτερη περίπτωση 200 μέτρων και στη χειρότερη 1.200 μέτρων από την ακτή. Παράδειγμα οι περιοχές Ακολη, Σελιανίτικα, Αίγιο, Λίμνη, που έχουν πολύ χαμηλό υψόμετρο και κλίση. Γενικώς η περιοχή από το Αίγιο μέχρι τον Ερινεό ποταμό έχει σημαντική δυνητική επικινδυνότητα. Ολα εξαρτώνται, βέβαια, από το ύψος του κύματος. Εάν για παράδειγμα είναι 5,5 μέτρα θα επηρεάσει όλη τη βόρειο Πελοπόννησο από την Πάτρα έως την Κόρινθο».
απο ethnos.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προμηθεας Says:
February 12th, 2008 at 2:24 pm edit

Aυτα ειναι τα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ!!Αλλα ποιος να ασχοληθει??Οι ανικανοι “αρχοντες” της τοπικης αυτοδιοικησης, οι αρτηριοσκληρωτικες αρμοδιες υπηρεσιες οπως η τραγικη κτηματικη υπηρεσια του δημοσιου η μηπως οι…..βολευτες ( ναι,βολευτες ) του Νομου Αχαιας??Μονο μερικοι ΕΝΤΙΜΟΙ και ΑΝΗΣΥΧΟΙ για το ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ πολιτες φωναζουν αλλα….φωνη βοωντος εν τη ερημω.