12.10.08

Τακτικές… άγριας Δύσης στην ιεραρχία

Τακτικές… άγριας Δύσης στην ιεραρχία

Την ώρα που η μάχη της διαδοχής μαίνεται, κάποιοι επιβεβαιώνουν από μόνοι τους τα όσα έλεγαν οι δημοσιογράφοι για γιάφκες που προωθούσαν τον διάδοχο από την εποχή ακόμη κατά την οποία ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος νοσηλευόταν στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Τα όσα δήλωνε περιχαρής ο μητροπολίτης Καλαβρύτων μετά το γεύμα της «Μεγάλης Βρετανίας» ήταν η επιβεβαίωση για τα όσα γράφαμε τότε για «κοράκια» που πετούσαν δίπλα στο κρεβάτι του κεκοιμημένου πλέον ποιμενάρχη: «όταν ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος ήταν στο Αρεταίειο, είπα στον Σπάρτης: αδελφέ, έχω ένα προαίσθημα ότι ο Χριστόδουλος τελειώνει. Προχώρα για τη διαδοχή», περιέγραψε με γλαφυρότητα ο κ. Αμβρόσιος την κίνησή του να στηρίξει τον κ. Ευστάθιο από το καλοκαίρι ακόμη. Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων εμφανίστηκε με αυτή τη δήλωση ως συνεχιστής του έργου που ξεκίνησε ο πνευματικός του πατέρας, πρώην μητροπολίτης Πειραιώς, Καλλίνικος, ως ρυθμιστής των εξελίξεων, όπως μόνο οι προερχόμενοι από την αδελφότητα της «Χρυσοπηγής» γνωρίζουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η αδελφότητα ονομάζεται από κάποιους ιεράρχες και «Χρυσοπληγή».

Μέσα σε όλα αυτά, η μάχη εντείνεται, ενώ το σκηνικό συνθέτουν γιάφκες, εκβιασμοί, φωτογραφίες, φέιγ βολάν και εκφοβισμός κληρικών και μητροπολιτών. Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Σαββάτος ήταν το πρώτο ιερό «θύμα» που έσπασε τη σιωπή του για να καταγγείλει το σκηνικό «Φαρ Ουέστ» που επικρατεί στους κύκλους της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Αν δεν ψηφίσεις Ευστάθιο, θα κυκλοφορήσουν φωτογραφίες σου που δεν φοράς ράσο αλλά κουστούμι και πίνεις καφέ με νεαρά συνοδό», φέρεται να διαμήνυσε στον μητροπολίτη Μεσσηνίας υποστηρικτής του Σπάρτης. Εδώ και μέρες ο ιεράρχης ζούσε μια «κόλαση», αφού παράγοντες, τοπικοί και εκκλησιαστικοί, προσπαθούσαν εκβιαστικά να αποσπάσουν την ψήφο του. Η αντίδραση του κ. Χρυσόστομου ήταν άμεση. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Εξ αφορμής δημοσιευμάτων στην τοπική εφημερίδα σημαία αλλά κι επωνύμων και ανωνύμων εκβιασμών και λασπολογίας τα οποία δέχομαι από μέρους υποστηρικτών της υποψηφιότητος του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου κι επειδή θεωρώ ότι ο τρόπος αυτός μεθόδευσης εκλογής του νέου αρχιεπισκόπου είναι εκκλησιαστικώς ανήθικος και κοινωνικώς ανοίκειος, εκφράζω τη βαθειά μου λύπη και απαντώ προς όλους αυτούς ότι δεν θα υποστηρίξω πλέον την υποψηφιότητα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σπάρτης επιφυλασσόμενος συγχρόνως διά την άσκηση οποιουδήποτε ένδικου μέσου προκειμένου να διαφυλάξω την αξιοπρέπειά μου και την υστεροφημία μου».

Την ίδια ώρα κληρικός από τους πλέον αντιπαθείς στους κύκλους των ιερέων, ο οποίος ανήκει στη Μητροπόλη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, σε σύναξη κληρικών προειδοποίησε πως μόνο οι ηθικοί θα βρίσκονται στο πλευρό του κ. Ευστάθιου, ενώ μίλησε για δικαστήρια κάθαρσης που θα ακολουθήσουν άμα τη εκλογή του. «Μόνο οι καθαροί θα μείνουν, οι άλλοι θα εκδιωχθούν», φώναζε με την ψιλή φωνούλα του ο κληρικός, ο οποίος είναι γνωστός και για την αθυροστομία του. Κάλεσε μάλιστα τους άλλους κληρικούς να αρχίσουν τα ψάχνουν τρόπους να πλήξουν το στρατόπεδο του μητροπολίτη Θηβών κι έδωσε εντολή να εκτυπωθούν σε τυπογραφείο στην περιοχή του Μοσχάτου Αττικής φέιγ βολάν με υβριστικό περιεχόμενο κατά του κ. Ιερώνυμου. Εν τω μεταξύ οι εκκλησιαστικές οργανώσεις φαίνεται πως μεθοδεύουν τη μεταφορά ακόμη και ασθενών Ιεραρχών στη Μητρόπολη για να ψηφίσουν, έστω και υποβασταζόμενοι. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο συμπαθής αλλά ασθενής μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Απόστολος. Ομως αν ο κ. Απόστολος έρθει στην Αθήνα την ημέρα της εκλογής, θα οφείλει και να προεδρεύσει της Συνόδου αυτός και όχι ο τοποτηρητής, αφού είναι αρχαιότερος από τον μητροπολίτη Καρυστίας. Ηδη τα σενάρια αυτά έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της ιεραρχίας από επισκόπους, όπως τον μητροπολίτη Φιλίππων κ. Προκόπιο, που τσακώθηκε για τον λόγο αυτόν με τον τοποτηρητή, λίγο μετά την κηδεία του μακαριστού Χριστόδουλου. «Με αυτά που μεθοδεύετε θα ακυρωθούν οι εκλογές», φέρεται να προειδοποίησε ο κ. Προκόπιος, ενώ ο μητροπολίτης Καρυστίας απαντούσε ότι υπάρχουν γνωμοδοτήσεις καθηγητών κανονικού δικαίου. «Ευτυχώς που δεν εξαντλήθηκε το εικοσαήμερο», μονολογούσαν με νόημα άλλοι ιεράρχες που βλέπουν πως αναβιώνουν οι μάχες της… άγριας Δύσης των εκλογών του 1998.

Την ίδια ώρα, την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Κώστας Πυλαρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: