19.10.08

«Ιερά» μπετά

ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΥΠΗΤΗ

«Ιερά» μπετά σε ιστορικό ναό

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Μπετά ετοιμάζει ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων για την Παναγία την Τρυπητή, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, που δεσπόζει στην πόλη του Αιγίου.


Ο κυρίως ναός της Παναγίας της Τρυπητής έχει κατασκευαστεί το 1550
Η υπόθεση διχάζει τους κατοίκους, αλλά ο κ. Αμβροσιος δεν φαίνεται να πτοείται, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, παρά τη διαφορετική εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών. Εχει ξεκινήσει έρανο για τη συγκέντρωση 3,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τις κατασκευές και έχει αρχίσει να αναζητά διαύλους επικοινωνίας με τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, που έχουν και τον τελικό λόγο. Από το πρώτο ευλεπιστεί σε συνηγορία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για παρεμβάσεις σε ένα μνημείο του 16ου αιώνα, ενώ από το δεύτερο περιμένει να αλλάξει τους όρους δόμησης και να επιτρέψει τον τριπλασιασμό των κτισμάτων σε ένα φυσικό τοπίο υψηλής αισθητικής αξίας.

Από την τεχνική έκθεση, που έχει στη διάθεσή της η «Ε», προκύπτει ότι το προσκύνημα έχει χτιστεί σε οικόπεδο 20,2 στρεμμάτων, από τα οποία μόνον περίπου επτά στρέμματα βρίσκονται εντός σχεδίου. Ο κυρίως ναός έχει κατασκευαστεί περί το 1550 σε περίοπτη θέση, σε ένα σπήλαιο, όπου σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση ένας ναυαγός στη διάρκεια θαλασσοταραχής στον Κορινθιακό κόλπο είδε μέσα στη νύχτα να λαμπυρίζει ένα φως. Επιστρατεύοντας όσες δυνάμεις διέθετε, έφτασε στο σημείο και βρέθηκε μπροστά μια εικόνα της Παναγίας. Ο επιβλητικός ναός συμπληρώθηκε το 1870 με μια μαρμάρινη σκάλα και πέτρινο τοιχίο, έργο του αρχιτέκτονα Αγγέλου Κορυζή. Από το 1933, με βασιλικό διάταγμα, η εορτή της Παναγίας της Τρυπητής καθιερώθηκε ως επίσημη θρησκευτική γιορτή του Αιγίου. Το 1950 προστέθηκε στα δυτικά του ναού μια πτέρυγα που δεν θεωρείται ανάλογης αξίας με το αρχικό κτίσμα, όπου το 1955 χτίστηκαν και τουαλέτες.

Ο ναός, μαζί με τις μεταγενέστερες επεμβάσεις, καλύπτει στο έδαφος 318 τετραγωνικά και έχει συνολική επιφάνεια 512 τετραγωνικά. Η πρόταση για τα νέα κτίρια, που προβλέπει την κατεδάφιση της δυτικής προσθήκης, αφορά την κάλυψη 830 τετραγωνικών και συνολική δόμηση 1.584 τετραγωνικών, δηλαδή τριπλασιασμό σε σχέση με τη σημερινή εικόνα. Θα κατασκευαστούν δύο επεκτάσεις εκατέρωθεν του ναού, μάλιστα η ανατολική είναι πιθανόν να απαιτήσει την κοπή δέντρων.

Οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις αφορούν το υπέδαφος μπροστά από τον ναό, όπου σύμφωνα με τους υποστηρικτές των σχεδίων μπορεί να δημιουργηθούν βοηθητικοί και άλλοι χώροι για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών. Η πρόταση αξιοποιεί τη μεγάλη διαφορά ύψους ανάμεσα στην εκκλησία και τον δρόμο, ο οποίος αποτελεί τμήμα της παλιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών. Μπροστά στον ναό και σε μεγάλο βάθος που δεν προσδιορίζεται, θα δημιουργηθούν υπόσκαφοι χώροι τριών ορόφων με φυτεμένα δώματα. Προβλέπονται επίσης υπόγειες στοές για τη διέλευση τουριστικών λεωφορείων που μεταφέρουν τους πιστούς, κυλιόμενες σκάλες και ασανσέρ, καθώς επίσης πωλητήρια, αναψυκτήρια και χώροι για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Για να προχωρήσουν τα έργα, απαιτείται να δοθεί έγκριση από το ΚΑΣ, στο οποίο έχει παραπέμψει την υπόθεση η ΣΤ' Εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων. Οσο για την υπόθεση της δόμησης, τόσο η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αιγίου όσο και η επιτροπή σχεδίου πόλης διατυπώνουν ενστάσεις για ορισμένες πλευρές του θέματος. Επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, όπως ορίζει η οικιστική νομοθεσία (1337/85 και 2224/94) για ανέγερση κτιρίων δημοσίων, δημοτικών ή κοινής ωφέλειας σε εκτός σχεδίου περιοχές. Ζητούν επίσης τη γνωμάτευση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, αφού οι παρεμβάσεις θα γίνουν μέσα στην ελεγχόμενη ζώνη των 500 μέτρων από τον αιγιαλό. Ειδικά για τα έργα σύνδεσης με την παλιά εθνική οδό, τονίζουν ότι πρέπει να υποβληθεί κυκλοφοριακή μελέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/07/2008

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ ταιριάζει το άρθρο


19-11-2007 ΑΙΓΙΟΧΟΣ

«Μην θέλετε το Ιερό Προσκύνημα να το μετατρέψετε σε Χρηματιστήριο-σε επιχείρηση»

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΑΝΗ (Αντιπρ.Νομ.Συμβουλίου)

Προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Σεβασμιότατε
Ως Γέννημα θρέμμα Αιγιώτης επειδή δεν είμαι της Σχολής «Σιώπα-Μην μιλάς, Μην ανακατεύεσαι»,διαβάζοντας την επιστολή Σας, Προσκλητήριο Εξεύρεσης Χρημάτων για τον εκσυγχρονισμό του Ιερού Ναού Προσκυνήματος ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ, θέλω να σας θέσω υπόψιν Σας κάποιες ταπεινές Σκέψεις και με θάρρος απαντήσεως Σας. Από την ημέρα που Σας χειροτόνησαν Ποιμενάρχη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων θα μάθατε ότι:
Το Ιερό Προσκύνημα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το θρησκευτικό συναίσθημα των Αιγιωτών, από της ιδρύσεως του.
-Όλοι μας επικαλούμεθα την ευλογίαν Της.
-Είναι το Εκκλησιαστικό Μνημείο, με τη γραφικότητά του, την Αρχιτεκτονική του δομή, τον ιστορικό Της βράχο, που μας άφησαν οι Προκάτοχοι μας Πιστοί.
-Είναι ο ΦΑΡΟΣ που προβάλλει το Αίγιο, την ιστορία του πολιτισμού του.
-Είναι η Παναγία μας που μας προστάτευσε σε εμπόλεμες καταστάσεις και μας προστατεύει.
Αυτό το μνημείο, το Στολίδι μας, ΕΣΕΙΣ με πρωτοβουλία σας, βάσει προμελέτης που μας παρουσιάσατε, και τις εργασίες που προβλέπονται να γίνουν, θέλετε να το αλλοιώσετε.
-Δεν είναι ιδιοκτησία, ούτε τσιφλίκι Σας Ποιμενάρχη μου, είναι ιερή Παρακαταθήκη που με μας άφησαν οι Προκάτοχοι μας, την οποία εμείς έχουμε χρέος να διατηρήσουμε ως Αιγιώτες. Νομίζω ως Τοπικός Εκπρόσωπος της Ορθοδοξίας μας είχατε χρέος να ζητήσετε την γνώμη των ενοριτών των πιστών, των επιστημόνων της πόλης μας ως προσωρινός Διαχειριστής που είστε.
Και να μην Αγνοείτε την Νοημοσύνη μας.
Γνώμη μου είναι να μην αλλοιώσετε τον μοναδικό μας ΦΑΡΟ από την σημερινή του μορφή.
Όσοι πιστεύουν στην Παναγία μας θα έλθουν έρποντας, γονατιστοί να την προσκυνήσουν, χωρίς ειδικές προσβάσεις και αυτοκινητοεισόδους.
Μην θέλετε το Ιερό Προσκύνημα να το μετατρέψετε σε Χρηματιστήριο-σε επιχείρηση.
Οι ανακαινίσεις επιβάλλεται να γίνουν για την διατήρηση του Ναού, το Σπίτι της Παναγίας Μας, διότι από την Δεσποτική σας τοποθέτηση μέχρι σήμερα δεν είδα από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν εισρεύσει στην Μητρόπολή μας να έχουν δαπανηθεί γι' αυτές.
-Δεν θεωρώ σωστό ο Ποιμενάρχης μου να ζητά χρήματα από την κοινωνία μας ύψους 230.000€ για να πληρωθεί ο υμέτερος Μελετητής σας.
-Δεν θεωρώ σωστό ο Ποιμενάρχης μας να μας λέει είναι η μοναδική ευκαιρία για να προλάβουμε να εντάξουμε το συγκεκριμένο έργο στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο για να πάρουμε3.500.000€.
Η Παναγία μας Πιστούς Διακόνους στη Χάρη της θέλει, καν όχι Ευρωεπιχειρηματίες Σεβασμιότατε.
Ο πιστός κόσμος της πόλης μας στη Χάρη της έχει ανοικοδομήσει για τα εισόδιά της και άλλη εκκλησία. Τα «ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ», η οποία μετά το σεισμό έμεινε για κατάρρευση.
Παρ' όλες τις συσκέψεις μας που έχουν γίνει για την κατασκευή της, δεν είδα από εσάς το ίδιο ενδιαφέρον, την ίδια αγωνία, όπως αυτό που επιδείξατε για το Προσκύνημα της Τρυπητής, για την μεταφορά της Σιδηροδρομικής Γραμμής στο Μετόχι σας στον Ελαιώνα. Γιατί;
Είχατε υποσχεθεί στους Ενορίτες πολλά. Μεθαύριο που εορτάζουν τι θα τους πείτε;
Ως πότε Σεβασμιότατε ο Παπαχρήστος των Εισοδίων στο υπόγειο του Ναού θα κοινωνά τους Πιστούς, κάτω από τον θόρυβο των καζανακιών (τουαλετών) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;
Μήπως επαληθεύονται τα σχόλια ότι κάποιος δεν θέλει να γίνει ο Ναός;
Δείξατε -και εμείς ακολουθούμε- έμπρακτα και εδώ τις προ θέσεις σας. Σας γράφω δημόσια αυτές τις ταπεινές σκέψεις μου, για να σταθούμε όλοι μας προ του χρέους που έχουμε, ο κάθε ένας μας, στο πόστο όπου υπηρετεί, μηδέ και εμού που ασχολούμαι με τα κοινά, ώστε όλοι μας σε κοινή προσπάθεια και με την ευλογία της Παναγίας μας να ανακαινίσουμε τους Ναούς μας χωρίς αλλοιώσεις στη Δομή τους, για την πίστη μας, για τη θρησκεία μας. Και όχι για το χρήμα.
Μετά τιμής Νίκος Τσάνης

Ανώνυμος είπε...

Η πλειοψηφία της Αιγιαλείας έχει την αντίθετη γνώμη με τον Καλαβρύτων, διότι βλέπει ότι ο δεσπότης ασχολείται με έργα εκτός του τομέα του.
Εκμεταλλεύεται τη θέση του και το σεβασμό που απορρέει και γίνεται επιχειρηματίας, έμπορος, πολιτευτής της Ν.Δ. ,παραβάτης των νόμων(Πολεοδομία -Σήμαντρον κ.λ.π),υβριστής Θείων και ανθρώπων(συνέντευξη ΑΞΙΟΝ-επιστολή κατά Ιερωνύμου) ,κριτής των πάντων κ.λ.π κ.λ.π.
Όταν αρχίζουν τα δύσκολα κρύβεται πίσω από το τίτλο του πνευματικού πατέρα που όλους μας αγαπά και φροντίζει μόνο για την εκκλησία. Περνά η μπόρα και αρχίζει πάλι τα ίδια.
Το πνευματικό έργο του μένει στους τύπους , χωρίς ουσία, χωρίς περιεχόμενο. Καταργεί και παραβαίνει τους κανόνες (περίπτωση Ετεροδόξων-Αφορισμοί), βάζοντας πιο πάνω τη λογική του. Δε λυτρώνει τους ανθρώπους, αντίθετα τους κολάζει. Έχει το χρήμα από τις επιχειρήσεις και ως εξουσία ελέγχει τον Τοπικό Τύπο κατά 80%(είναι ο αιμοδότης του)και σχεδόν όλοι καλά γράφουν γι αυτόν. Όμως την αλήθεια την ξέρει ο λαός.
Εύχομαι έστω και αργά να τον καταλάβουν και οι ελάχιστοι «υπήκοοί» που του έχουν απομείνει.

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΔΙΦΩΝΩ ΜΕ ΕΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΕΕ ΕΙΜΑΙ 25 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΝΩ 600 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΩ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΩ ΠΑΙΔΙΑ ΑΣ ΕΡΘΕΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΓΩ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗ ΘΑ ΣΟΥ ΦΤΙΑΚΣΩ,ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΛΑ ΜΑΖΕΥΤΙΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΜΙΛΑΩ ΕΤΣΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΗΓΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΝΑ ΚΟΡΟΟΙΔΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΥΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ. ΑΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΖΑΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΑΔΕΣ ΜΕ ΚΑΝΑ 50ακι ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗΣΑΣ!!

Ανώνυμος είπε...

Αφου υπαρχουν ακομη μογγολοι που πιστευουν οτι καταβηκε ενα αγγελακι και γαμησε μια αειπαρθενο...