29.10.08

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ

Σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η δίκη με τα κυκλώματα της νύχτας που πουλούσαν προστασία σε πατρινούς επιχειρηματίες.

Πέραν του ότι ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας βάλλεται πανταχόθεν για την αξιοπιστία του, όσοι επιχειρηματίες είχαν καταθέσει στην ανάκριση ότι κατέβαλαν διάφορα ποσά διότι εκβιάζονταν στην δίκη φαίνεται να τα γυρνάνε.


Δυστυχώς η πραγματικότητα για μια ακόμη φορά διαψεύδει τους πάντες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα κυκλώματα συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητα και να εισπράττουν τα μηνιαία «φυλακτρα» παρ’οτι η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη.


Η ταρίφα για τους επιχειρηματίες την Αγίου Νικολάου κυμαίνεται γύρω στα 800 με 1300 ευρώ και καταβάλλεται σε μηνιαία βάση. Οι επιχειρηματίες κάνουν αυτή την επιλογή με το σκεπτικό ότι είναι προτιμότερο να καταβάλλουν το μηνιαίο χαράτσι και να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο παρα να μην το καταβάλλουν και να απειλείται καθημερινά η σωματική ακεραιότητα των ιδίων και των οικογενειών τους. Οι εμπρηστικές ενέργειες σε ακριβά οχήματα ιδιοκτησίας τους είναι ακόμα ένας βραχνάς τον οποίο αποφεύγουν καταβάλλοντας protection money.
Κανένας επιχειρηματίας δεν είναι διατεθειμένος να καταγγείλει αυτές τις πρακτικές διότι το σύστημα αστυνομίας-δικαιοσύνης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εγγυηθεί και να εξασφαλίσει ούτε τους ίδιους ούτε τις επιχειρήσεις τους.


Ένας άλλος παράγοντας που ωθεί τους επιχειρηματίες σε αυτήν την επιλογή είναι το καθημερινά διογκούμενο πρόβλημα των μεταναστών. Οι διαμάχες μεταξύ των μεταναστών για τον έλεγχο διακίνησης ναρκωτικών, λαθραίων και πλαστών εγγράφων μεταφέρεται καθημερινά στο κέντρο της Πάτρας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους καταστηματάρχες. Η αδυναμία ελέγχου του φαινομένου από την αστυνομία δίνει ώθηση στα κυκλώματα τα οποία σταδιακά θα προσπαθήσουν να ελέγξουν το φαινόμενο εάν δεν αναληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Όταν λοιπόν το κράτος αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, για ασφάλεια στην προκειμένη περίπτωση, το κενό έρχεται να καλύψει η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Σε όλες τις ελεύθερες οικονομίες το ίδιο συμβαίνει με την διαφορά ότι στις ευνομούμενες κοινωνίες η ιδιωτική πρωτοβουλία ελέγχεται αποτελεσματικά από τους κρατικούς φορείς πράγμα ακατόρθωτο για την σημερινή ελληνική πραγματικότητα.


Aigio.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: