12.10.08

Παραισθήσεις

Σε μια πόλη που ημερησίως δαπανωνται 2500-3000 ευρώ για την αποκομιδή των απορριμάτων..

Σε μια πόλη που το νερό σε λίγο θα είναι πιο ακριβό και από το πετρέλαιο..

Σε μια πόλη που μετά από δυο έτη έργων στο ιστορικό της κέντρο, σημείο αναφοράς είναι ένα περίπτερο και ένα συντριβάνι..

Σε μια πόλη που η δημοτική της αρχή οραματίζεται να την γεμίσει με παιδικές χαρές και πολιτιστικές εκδηλώσεις..

Σε μια πόλη που ο ιεράρχης της έχει γεμίσει τον τόπο με αυθαίρετα και η δημοτική της αρχή όχι μόνο δεν αντιδρά άλλα συναινεί στο να συνεχιστεί αυτό το έγκλημα εις βάρος όλων των κατοίκων της..

Σε μια πόλη που όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει με το πρόβλημα των ναρκωτικών και κανένας δεν αντιδρά..

Σε μια πόλη που όποιος τολμήσει να πει τα πράγματα με το όνομα τους είναι συκοφάντης..

Σε μια πόλη που τα ΜΜΕ είναι σφιχταγκαλιασμενα με την εκάστοτε εξουσία..

Σε μια πόλη σαν και αυτή που περιγράφουμε παραπάνω κανένας δεν αντιδρά γιατί τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει..

ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ?

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

Αγαμέμνων

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

# Κάτια Says:
February 11th, 2008 at 4:17 pm

Μερικοί έχουν λίγο-πολύ καταλάβει τι παίζεται πίσω απ’ τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τις λέξεις… Το θέμα είναι ότι νομίζουν πως το κακό θα βρει το παιδί του γείτονα και όχι το δικό τους… Εκεί είναι όλο το ζουμί κι εκεί, με πόνο ψυχής, μας βρίσκει –δυστυχώς- να σφυρίζουμε αδιάφορα, φίλε…

Γιατί είναι δύσκολο στις μέρες μας να γίνεις ταλιμπάν… Πρέπει να κάψεις πρώτα την καλύβα σου, αν με καταλαβαίνεις…

Καλό το κειμενάκι σου, anyway…
# Anonymous Says:
February 18th, 2008 at 9:30 am

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ , ΚΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΖΟΥΡΝΑ ? ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΠΟΥ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ 5-10 ΑΛΛΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΞΑΜΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ , ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ .ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΤΡΟ . ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΑΥΤΟ .ΞΥΠΝΗΣΤΕ !
# Replay Says:
February 20th, 2008 at 1:36 am

Ωραία η προσπάθεια, αλλά μόνο που…

Στις εκλογές κανείς δεν θέλει να αναμιχθεί, γιατί “η πολιτική είναι βρώμικη”, “θα γίνεις το ίδιο με τους άλλους” κτλ λόγια του αέρα. Ακόμη και τα λίγα αξιόλογα στελέχη δεν ψηφίζονται καν γιατί προτιμώνται εκείνοι που “γνωρίζουν”. Δεν μιλάμε για εθνικές εκλογές: μιλάμε για τοπικές. Δεν συμμετέχουμε, δεν ψηφίζουμε, δεν αποφασίζουμε, δεν, δεν… και στο τέλος μας φταίνε αυτοί που βγάζουν οι υπόλοιποι. Όχι, φίλτατε, το μικρόβιο της ανευθυνότητας φταίει. Είναι εκείνη η ακαδημαϊκή συμμετοχή στα πράγματα και η εξ αποστάσεως και “με το συμπάθειο” ψευδο-παρέμβαση το οποίο δεν είναι βέβαια χαρακτηριστικό μόνο των αιγιωτών, αλλά των “δημοκρατών” (τρομάρα μας) Ελλήνων.
Θα σου δώσω ένα παράδειγμα:
Προχθές, μίλαγε ο Νίκος Καφούσιας, γνωστός και διαπρεπής αιγιώτης επιστήμονας άνθρωπος, στο Συνοικισμό Πλαστήρα με θέμα το περιβάλλον. Καλός ο άνθρωπος και αγαθές οι προθέσεις τους, μόνο που, αφού αράδιασε ένα σωρό κοινοτυπίες και επανέλαβε τα ήδη γνωστά σε όλους (άντε, και μερικά όχι και τόσο γνωστά) και εισέπραξε ένα θαυμάσιο χειροκρότημα και αφού όλα όσα ειπώθηκαν δεν χτύπησαν ΣΤΑ ΙΣΙΑ κανένα, αλλά γενικά και αόριστα μίλησαν για τις ευθύνες όλων και εξ απαλών ονύχων, κάποιος από το βάθος πετάχτηκε και είπε “μας έκανες τη βραδιά μαύρη”, γέλασαν οι περισσότεροι σαν χάχες (… που έλεγε και ο Χριστόδουλος) και αποχώρησαν ησύχως.
Από που αποχώρησαν; Έλα μ’ ντε! Από μια αίθουσα που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και είναι τελείως αντι-περιβαλλοντική! Σημείωσε: Ξύλινες καρέκλες παντού φτιαγμένες από ξύλα που (ποιός το ξέρει αυτό;) εισάγονται από τα δασάκια της Ουκρανίας (δεν αποψιλώνεται μόνο ο Αμαζόνιος καημένοι!…), air-condition στο φουλ (για το οποίο, άντε, να πεις δεν γίνεται διαφορετικά το χειμώνα, αλλά το καλοκαίρι πάλι αυτό θα καίει αφού δεν έχουν εγκατασταθεί οι λιγότερο επιβλαβείς ανεμιστήρες και το κτίριο δεν έχει καμιά βιοκλιματική μελέτη (και γιατί να την κάνουν;) και που συν τοις άλλοις είναι βαμμένο με τοξικές βαφές (το περίφημο “πλαστικό” χρώμα το οποίο τείνει να καταργηθεί ως επιχρωστικό εις τας Ευρώπας και εδώ θα το μάθουμε αυτό σε καμιά 15αριά χρονάκια). Να μην ξεχάσω που για μια τέτοιου είδους ομιλία προτιμήθηκε να σπαταληθεί ρεύμα ενός προτζέκτορα για περίπου μιάμιση ώρα, χωρίς προφανή λόγο, πέρα από την εμφάνιση 20 συνοδευτικών φωτογραφιών, χωρίς τις οποίες θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα η ομιλία. Αλλά για αυτά κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, ίσα ίσα που ευχαρίστησαν άπαντες πάμπολλες φορές τους κοπιώντες ιερείς (σάματι φταίει κι αυτός ο Αγαθόνικος θα μου πεις; Αυτός καλό ήθελε να κάνει φτιάχνοντας το χώρο, αλλά…) και είπαν ακόμη τόσες “τι υπέροχος χώρος”. Φανταστείτε δηλ. τι θα έλεγαν αν δεν είχε και τα κουσούρια του.

Για να δέσει το γλυκό, πετάχτηκε ο κος Σταθακόπουλος, αντινομάρχης αυτός, στο τέλος και είπε και την κλασική πολιτική κοτσάνα που κουβαλά μαζί του κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του για οικολογία: ότι οι οικολόγοι φταίνε που διαμαρτύρονται για τις ανεμογεννήτριες που θέλουν να σπείρουν σε όλα τα βουνά που βλέπει κανείς αιγιώτης ολόγυρά του κάθε πρωί που ξυπνά. Να πάτε στις Κυκλάδες κύριε Σταθακόπουλε και να δείτε τι γίνεται όταν βάζουμε χωρίς σχέδιο, χωρίς αιδώ και με μόνο γνώμονα το κέρδος ανεμογεννήτριες όπου τύχει και μέσα σε 7 χρόνια - όταν το προσδόκιμο μιας ανεμογεννήτριας υποτίθεται ότι είναι 15-20 χρόνια - απομένουν ερείπια, ανενεργά με σπασμένα πτερύγια να κρέμονται πάνω από κυκλαδίτικους οικισμούς. Εγώ το Αίγιο δεν θέλω να γίνει έτσι και στο είπα και εκεί.
Αλλά έπρεπε να φωνάξω - και αυτό είναι το σφάλμα όλων μας: μιλάμε, ψιθυρίζουμε, μουρμουρίζουμε, αλλά το βάρος της φωνής και του κραξίματος δεν το παίρνει κανείς μας, παρά μόνο σε ιδιωτικές συζητήσεις.

Πριν λίγες μέρες, συζητούσα με κάποιον από τα Βαλιμήτικα για το νερό. Όλα καλά, συμφωνώ ότι τα μέτρα είναι άδικα (παρ’ ότι εγώ προσωπικά συμπαθώ τον Καραφωτιά ως δήμαρχο, αλλά…) και όταν φτάσαμε στο δια ταύτα “τι πρέπει να γίνει” όλο στο οικονομικό το έριχνε ο κύριος εκείνος. Του ανέφερα λοιπόν, ότι εγώ έχω ένα χωράφι στο οποίο δεν χρησιμοποιώ ΚΑΘΟΛΟΥ φυτοφάρμακα και λιπάσματα οπότε δεν βρωμίζω το νερό. Του είπα επίσης ότι μαζεύω σε ειδική δεξαμενή το βρόχινο νερό για να ποτίζω το καλοκαίρι. Του είπα ότι έχω τσιμεντένιο και με ειδική επίστρωση βόθρο (και του χρόνου σκοπεύω να βάλω οικιακό βιολογικό) και παρ’ όλ’ αυτά πληρώνω τέλη βιολογικού και ένα 80άρι το εξάμηνο για το βυτίο. Του είπα ότι μ’ όλα τούτα τα καλοκαίρια δεν έχω νερό, γιατί το δίκτυο είναι ξεχαρβαλωμένο εδώ που μένω (λίγο έξω από το Αίγιο) και κόβεται συνέχεια το καλοκαίρι. Τον ρώτησα λοιπόν: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΝΑ ΜΗ ΒΡΩΜΙΖΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΚΠΤΩΣΗ;

Στο Θεό που πιστεύεις, ο τύπος δεν είχε ακούσει τίποτα απ’ όλ’ αυτά. Το μόνο που είπε ήταν: ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΝΟΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΙ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΘΑ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΜΟΥ;

Αυτό ο κάτοικος, όπως και οι περισσότεροι δεν ξέρουν να αντιδρούν παρά μόνο για την πάρτη τους. Σιγά μη νοιαστούν για μια καλύτερη και πιο καθαρή πόλη ή για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Όσο γι’ αυτό που λέει ο Ανώνυμος, είναι δείγμα των εύκολων λόγων και των εκ του ασφαλούς κριτικών: αν δεχτώ ότι οι μισοί είναι παράγοντες οι άλλοι μισοί που τους ψηφίζουν τι είναι; Δηλαδή ο ίδιος είναι εξαίρεση; Και τι έκανε γι’ αυτό; Ποιά είναι η δική του συμμετοχή; Πόσο άλλαξε τον τόπο του με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και όχι ευκαιριακή (των παραγόντων που κατηγορεί) δράση;

Αυτά τα ολίγα.
# Replay Says:
February 20th, 2008 at 2:10 am

Σε μια πόλη που ημερησίως δαπανωνται 2500-3000 ευρώ για την αποκομιδή των απορριμάτων..
>>Επίσης, πολλά περισσότερα δαπανώνται για την απόρριψη από εμάς αυτών των ίδιων σκουπιδιών. Το πρόβλημα είναι η απόρριψη και όχι η αποκομιδή. Ας μάθουμε να ανακυκλώνουμε, ας μάθουμε να καταναλώνουμε λιγότερο και ορισμένα προβλήματα ίσως να μη μας φαίνονται τόσο βουνό.

Σε μια πόλη που το νερό σε λίγο θα είναι πιο ακριβό και από το πετρέλαιο..
>>Το νερό είναι ήδη ακριβότερο από το πετρέλαιο σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το ίδιο δεν θα γίνει και εδώ; Νομίζετε ότι είναι υπόθεση μιας πολιτικής απόφασης μόνο; Συνεχίστε να ρυπαίνετε, συνεχίστε να αφήνετε από το πρωί ως το βράδι τη βρύση ανοιχτή, συνεχίστε να αφήνετε ανεκμετάλλευτα τα όμβρια ύδατα, συνεχίστε να χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα και νιτρικά στα φασολάκια, τις τομάτες, τις σταφίδες και τα λεμόνια και μετά ΜΕΤΑΘΕΣΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ. Μπράβο! Αυτό είναι υπεύθυνος πολίτης!

Σε μια πόλη που μετά από δυο έτη έργων στο ιστορικό της κέντρο, σημείο αναφοράς είναι ένα περίπτερο και ένα συντριβάνι..
>>Ένα άχρηστο έργο σε μια τελείως ακαλαίσθητη πόλη. Προσέξτε τη λεπτομέρεια, έχει σημασία: υποτίθεται ότι θα μεγάλωναν τα πεζοδρόμια αλλά το επιπλέον καταλήφθηκε από τις ζαρτινιέρες. Αλλού μεγάλωσαν τα πεζοδρόμια και τα έκαναν διπλά και αλλού (πλατεία Αγ. Λαύρας, μπροστά στη Vodafone, επίσης στη Γάτου) τα πεζοδρόμια έμειναν μισό μέτρο! Γαμώ τις αναπλάσεις, τι να σας πω! Καλά, να μη μιλήσουμε για τα “φιλικά προς το περιβάλλον” υλικά. Απλώς, ρωτήστε μια μάντρα οικοδομικών υλικών και θα σας πουν.

Σε μια πόλη που η δημοτική της αρχή οραματίζεται να την γεμίσει με παιδικές χαρές και πολιτιστικές εκδηλώσεις..
>>Μακάρι να το έκανε και ακόμη περισσότερα! Έτσι δεν θα σκοτωνόταν ένα παιδάκι μέσα στο στενό μιας γειτονιάς (στο Συνοικισμό πριν ένα μήνα) επειδή έπαιζε στο δρόμο. Και ούτε η πόλη θα είχε γεμίσει ντρόγκια και καφε-μπαρ-καφενεία-αναψυκτήρια-φαστφουντ, θα είχε και κάποια διέξοδο ο νέος. Δηλαδή εσύ στα σοβαρά είσαι αντίθετος σε αυτό;

Σε μια πόλη που ο ιεράρχης της έχει γεμίσει τον τόπο με αυθαίρετα και η δημοτική της αρχή όχι μόνο δεν αντιδρά άλλα συναινεί στο να συνεχιστεί αυτό το έγκλημα εις βάρος όλων των κατοίκων της..
>>ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ και ακόμη οι μισοί μαγαζάτορες στο κέντρο (των οποίων τα μαγαζιά ανήκουν στην Εκκλησία) και όσοι παρατρεχάμενοι τους έχει βρει δουλειά ο Αμβρόσιος. Γνωστά πράγματα. Ή γράψ’τα όλα ή μην τα γράφεις καθόλου.

Σε μια πόλη που όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει με το πρόβλημα των ναρκωτικών και κανένας δεν αντιδρά…
>>Χα! Γιατί όταν αντιδράσαμε μας είπαν και εμάς ναρκομανείς. Αλλά όταν το Συμβούλιο Ναρκωτικών το καταντήσαν μερικοί κομματικό όργανο ή όταν κάμποσοι “πολίτες” έστελναν εξώδικο στο Δήμο επί Μέγαρη να μη συνεχιστεί η συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ δεν είδα και δεν άκουσα αντίδραση.

Σε μια πόλη που όποιος τολμήσει να πει τα πράγματα με το όνομα τους είναι συκοφάντης..
>>Δηλαδή τα έχει πει κανείς και δεν το ξέρουμε; Για λέγε. Εκτός και αν το να το κάνει κάποιος ΑΝΩΝΥΜΑ μέσω διαδικτύου (που έχει το 15% των οικογενειών στο Αίγιο, ρώτα τον ΟΤΕ) είναι σημαντική κίνηση. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Βγες στην εφημερίδα και γράψ’ τα με το όνομά σου. Αν φοβάσαι μην εκτεθείς, δεν πειράζει. Όλοι στο Αίγιο αυτό κάνουμε: φοβόμαστε να εκτεθούμε.

Σε μια πόλη που τα ΜΜΕ είναι σφιχταγκαλιασμενα με την εκάστοτε εξουσία..
>>Και αλλού το ίδιο συμβαίνει. Αλλά η ζωή μας δεν εξαρτάται από τα ΜΜΕ. Αν τους αποδίδεις σημασία, τότε έχουν εξουσία. Αν όμως τους κλείσεις την πόρτα όταν θα σου ζητήσουν τη συνδρομή, σε ποιόν θα απευθύνονται και ποιος θα τους ακούει; ΣΙΓΑ ΤΑ ΜΜΕ και ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ του κιτρινισμού.

Σε μια πόλη σαν και αυτή που περιγράφουμε παραπάνω κανένας δεν αντιδρά γιατί τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει..
>>Πολύ μηδενιστικά και αφοριστικά αυτά που λες. Αλλά μάλλον δεν είσαι καλά πληροφορημένος. Σημειώνω εν τάχει μερικά για να τα ξέρουν και οι αναγνώστες σου:

Έχουμε ως πόλη 2 ομάδες εναντίον των ναρκωτικών και υποστήριξης τοξικοεξαρτημένων. Το ήξερες; Το 99% των αιγιωτών ΔΕΝ το ξέρει.
Έχουμε τουλάχιστον 4 συλλόγους (από εκείνους τους φιλοπροοδευτικούς-εκπολιτιστικούς) που κάθε μήνα κάνουν τουλάχιστον μία εκδρομή για θέατρο, μουσική κτλ εκτός Αιγίου. Το ήξερες;
Έχουμε 2 Σωματεία που ανεβάζουν από κοινού λυρικό θέατρο όταν σε ολόκληρη Πελοπόννησο δεν υπάρχει ούτε ένα! (Φιλαρμονική και Χορωδία) Μάλιστα γι’ αυτή τους τη δράση παίρνουν μόνο την τακτική επιχορήγηση του Δήμου (2-3 χιλιάδες ευρώ το χρόνο) τη στιγμή που τα λειτουργικά έξοδα μόνο της Φιλαρμονικής (που ΔΕΝ είναι Δημοτική) ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 30.000 ευρώ. (Τα βάζει ο Χαραλαμπόπουλος, ο Μαέστρος και της Χορωδίας, από την τσέπη του, αλλά ποιός το ξέρει αυτό;)
Έχουμε 3 Θεατρικές ομάδες, όταν η Πάτρα έχει 9 (με πενταπλάσιο πληθυσμό και 50πλάσιο φοιτητόκοσμο)
Υπάρχουν 2 επίσημα αναγνωρισμένες περιβαλλοντικές ομάδες στο Αίγιο και αιγιώτες είναι στα περισσότερα ΔΣ των περιβαλλοντικών ομάδων στον Κορινθιακό Κόλπο και στην Πελοπόννησο (θα εκπλαγείς από το νούμερο: περίπου 40 άτομα)
Λειτουργούν 3 δανειστικές βιβλιοθήκες από συλλόγους του Αιγίου και γνωρίζω άλλη μία που είναι υπό ίδρυση. Αυτό δεν το ξέρει ΚΑΝΕΙΣ αιγιώτης.
Υπάρχουν τουλάχιστον 4 σωματεία που κάνουν ταξίδια και εκπροσωπούν το Αίγιο, αλλά και την Ελλάδα μερικές φορές, στο εξωτερικό. Και τα 4 που γνωρίζω εγώ στηρίζονται στις εισφορές των μελών τους.
Και πόσα άλλα γίνονται από μικρές ομάδες ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ρώτα ας πούμε τον Αποστόλη Κούρτη της Αεραθλητικής Λέσχης (νυν μέλος της Παγκόσμιας Αεραθλητικής Ομοσπονδίας ο Απόστολος, ποιος το ξέρει αυτό;)
Ρώτα τον κο Παναγόπουλο που είναι πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Κορινθιακού
Και η λίστα είναι μακριά.

Γίνονται πράγματα στο Αίγιο. Λίγα, αλλά γίνονται. Αλλά ΕΜΕΙΣ δεν ενδιαφερόμαστε, ΕΜΕΙΣ δεν συμμετέχουμε, ΕΜΕΙΣ τα αγνοούμε, ΕΜΕΙΣ δεν τα υποστηρίζουμε.

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

Ας την αγαπήσουμε πρώτα εμείς και μετά θα την αγαπήσουν και οι άλλοι
# Anonymous Says:
February 20th, 2008 at 9:57 pm

Προς Replay

Θα χαρουμε πολυ να προωθησουμε τις πρωτοβουλιες και τις ενεργειες των συλλογων που αναφερετε μεσω του Aigio.org

Eπικοινωνηστε μαζι μας στο AigioCity@gmail.com