13.10.08

Γιατρός προειδοποιεί για κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου από κινητά τηλέφωνα.

Ο επικεφαλής φημισμένου ερευνητικ ου ινστιτούτου για τον καρκίνο, έχει προειδοποιήσει το προσωπικό του ινστιτούτου να περιορίσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων λόγω του ενδεχόμενου κίνδυνου πρόκλησης καρκίνου, το Associated Press αναφέρει.

Ο Δρ Ronald Β. Herberman , ο διευθυντής του Πανεπιστημίου του Pittsburgh Cancer Institute , σημειώνει ότι ενώ τα στοιχεία για σύνδεση κινητών τηλεφώνων-καρκίνου παραμένουν ασαφή, οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, ιδίως για τα παιδιά.

"Αλήθεια στην καρδιά της ανησυχίας μου είναι ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε για μια οριστική μελέτη , αλλά να είμαστε ασφαλείς και όχι να λυπούμαστε αργότερα επειδή δεν πήραμε τις κατάλληλες προφυλαξεις” είπε ο Δρ Herberman στο Associated Press .

Νωρίτερα φέτος, τρεις εξέχοντες χειρουργοί εγκεφάλου έθεσ αν παρόμοιες ανησυχίες, μιλώντας στο σόου του Larry King . Oi ανησυχίες τους βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε μελέτες παρατήρησης που έδειξαν ότι μόνο μια ένωση μεταξύ χρήσης κινητών τηλεφώνων και καρκίνου υπάρχει , χωρίς να υφίσταται αιτιώδης σχέση. Η σημαντικότερη από αυτές τις μελέτες ονομάζεται Interphone , μια τεράστια ερευνητική προσπάθεια σε 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, του Ισραήλ και αρκετων χωρών στην Ευρώπη.

Μερικές από τις έρευνες δείχνουν μια σχέση μεταξύ χρήσης κινητών τηλεφώνων και τρεις τύπους όγκων: glioma καρκίνο της παρωτίδας, σιαλογόνων αδένων κοντά στο αυτί κ αι ακουστικό νευρίνωμα , όγκος που ουσιαστικά συμβαίνει εκεί που συναντά το αυτί τον εγκέφαλο. Όλοι αυτοί οι όγκοι είναι σπάνιοι , οπότε ακόμα και εάν η χρήση κινητών τηλεφώνων αυξάνει τον κίνδυνο, ο κίνδυνος εμφάνισης τέτοιων όγκων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Την Τετάρτη, ο Δρ Herberman έστειλε ένα σημείωμα, σε περίπου 3000 μέλη του προσωπικού που λέει ότι τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα μόνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επειδή οι εγκεφάλoι τους εξακολουθουν να αναπτύσσονται . Ενημέρωσε τους ενήλικες να κρατουν μακριά από το κεφάλι τις συσκευές και να χρησιμοποιούν το ηχείο ανοιχτής ακρόασης ή ασύρματο ακουστικό.

"Αν και τα αποδεικτικά στοιχεία εξακολουθουν να είναι αμφιλεγόμενα, είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την έκδοση μερικων συμβουλων για προληπτική χρήση κινητών τηλεφώνων ," γράφει στο σημείωμά του.

Aigio.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: