12.10.08

Αυτή είναι η αλήθεια…


...για την φωτογραφία του μητροπολίτη Μεσσηνίας. Την είχε βγάλει στο εξωτερικό με γυναίκα - εκπρόσωπο της προτεσταντικής Εκκλησίας.‏
.

Γράφει ο Μέγας Ιερομνήμων
. .
Πολύς λόγος έγινε για την περίφημη φωτογραφία του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου Σαββάτου.
Τώρα ήρθε η στιγμή να αποκαλυφθεί όλο το ιστορικό της υπόθεσης.
Ο Άγιος Μεσσηνίας από τον καιρό που ήταν Αρχιμανδρίτης συμμετείχε ως απεσταλμένος της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (ΠΣΕ - WCC).
Στον ελεύθερο χρόνο κάποιας συνεδρίασης του ΠΣΕ ο Χρυσόστομος Σαββάτος είχε φιλική συνομιλία με κάποια εκπρόσωπο προτεσταντικής εκκλησίας, συγκεκριμένα μία κυρία άνω των 50 ετών.
Ο φωτογραφικός φακός τους αποτύπωσε ενώ περπατούσαν κοντά σε μία λίμνη και το μόνο περίεργο της υπόθεσης ήταν ότι ο Αρχιμανδρίτης (τότε) Χρυσόστομος φορούσε λαϊκά ρούχα (σακάκι, παντελόνι κλπ.) όπως οι περισσότεροι ορθόδοξοι κληρικοί όταν βρίσκονται στο εξωτερικό.
Αυτή η φωτογραφία περιέπεσε στα χέρια του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου Λενή, ο οποίος την περίοδο της δικτατορίας υπηρετούσε ως ιερέας της χωροφυλακής και έχει γνώση όλων των ασφαλίτικων μεθόδων εξολόθρευσης.
Ο Αμβρόσιος είναι το πρωτοπαλίκαρο του Μητροπολίτη Σπάρτης και γνωρίζοντας ότι ο Μεσσηνίας κατευθύνεται προς την πλευρά του Θηβών, φρόντισε μέσω τρίτου προσώπου να του διαμηνύσει ότι αν δεν στηρίξει την υποψηφιότητα του Σπάρτης θα βγάλει τη φωτογραφία στη δημοσιότητα.
Το όλο σκηνικό της εκβίασης πιθανότατα αγνοούσε ο ίδιος ο Σπάρτης. Από την πλευρά του ο Χρυσόστομος, που τυγχάνει Καθηγητής Πανεπιστημίου και δε μασάει εύκολα σε τέτοιου είδους χωροφυλακίστικους εκβιασμούς (ειδικά όταν δεν υπάρχει και οτιδήποτε μεμπτό) εξεράγη και δημοσίευσε την επιστολή, στην οποία μιλούσε ξεκάθαρα για το κλίμα εκβιασμών.
Η εκβιαστική αυτή κίνηση του Αμβροσίου φόβισε αρκετούς μετριοπαθείς Αρχιερείς, που έβλεπαν με συμπάθεια την υποψηφιότητα του Σπάρτης. Σκέφτηκαν ότι με τον Καλαβρύτων και τον Μεσογαίας για πρωτοπαλίκαρα ο Ευστάθιος ως Αρχιεπίσκοπος μπορεί και να θυμίζει τον Ιερώνυμο Κοτσώνη, ο οποίος αγόταν και φερόταν από τους οργανωσιακούς, που έστηναν δικαστήρια τον καιρό της Χούντας καταδικάζοντας με ψευδή στοιχεία όποιον δεν ταίριαζε στα γούστα τους ή δεν ήταν απόλυτα πιστός στο πνεύμα της «Επαναστάσεως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: