13.10.08

ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ESPRESSO
 
«Βόμβα» μεγατόνων αποτελεί για την Αχαΐα η αποκάλυψη για τη δράση οργανωμένου κυκλώματος τοκογλυφίας, που δρούσε ανεξέλεγκτο επί δύο δεκαετίες στραγγαλίζοντας οικονομικά εκατοντάδες ιδιώτες και επιχειρηματίες της περιοχής! Στη δικογραφία που παραδόθηκε χθες στην εισαγγελία φέρονται να εμπλέκονται τριάντα επτά τρανταχτά ονόματα της τοπικής κοινωνικής ζωής, μεταξύ των οποίων ιδιοκτήτες ΜΜΕ, έμποροι, μεγαλοεπιχειρηματίες, ασφαλιστές, τραπεζίτες και γιατροί!

Το κύκλωμα δρούσε με τη μέθοδο της «Πυραμίδας», δανείζοντας μικρά ή μεγάλα χρηματικά ποσά σε εκατοντάδες επαγγελματίες που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τους υποχρέωναν να δέχονται τόκο που συχνά ξεπερνούσε το 150% για τα κεφάλαια που δανείζονταν και τους ζητούσαν να υπογράψουν ως εγγύηση επιταγές δικές τους ή τρίτων που περιλάμβαναν τον τοκογλυφικό τόκο. Οι επιταγές είχαν συνήθως δίμηνη προθεσμία, που ποτέ δεν ήταν αρκετή για να προλάβουν οι δανειολήπτες να εξοφλήσουν το υπέρογκο χρέος.

Κι όταν αδυνατούσαν να πληρώσουν, οι τοκογλύφοι τούς έβαζαν να υπογράψουν νέες -πάλι δίμηνης προθεσμίας- επιταγές. Αυτή τη φορά όμως ο τόκος εμφανιζόταν κεφαλαιοποιημένος, με την προσθήκη νέου τόκου για το επόμενο δίμηνο! Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο ο δανειολήπτης δεν είχε τη δυνατότητα να αποπληρώσει το χρέος, αλλά, αντίθετα, αυτό διαιωνιζόταν και διογκωνόταν συνεχώς, αφού το αρχικό ποσό πολλαπλασιαζόταν με γεωμετρική πρόοδο!

Μπροστά στην αδυναμία των οφειλετών να εξοφλήσουν το κεφάλαιο και τους τόκους, άρχιζαν οι απειλές και ακολουθούσε το σφράγισμα των επιταγών και οι διαταγές πληρωμής. Δεκάδες δανειολήπτες έχασαν τα σπίτια τους, τα χωράφια τους και ό,τι πολύτιμο είχαν στην κατοχή τους, τα οποία περιέρχονταν στις αδίστακτες ανθρώπινες βδέλλες που τους ρουφούσαν το αίμα! Παράλληλα οι τοκογλύφοι χρησιμοποιούσαν πλέον τους δανειολήπτες που δεν μπορούσαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους ως. διαμεσολαβητές για να τους εξασφαλίσουν νέα θύματα!

Ετσι ο παράνομος «κύκλος εργασιών» του κυκλώματος διευρυνόταν συνεχώς και σύντομα αγκάλιασε ολόκληρη την Αχαΐα. Το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν τολμούσε να τους καταγγείλει, αφού οι περισσότεροι είναι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες της Πάτρας, με διασυνδέσεις και «άκρες» στη δημόσια ζωή, κι έτσι τα θύματα φοβούνταν τα αντίποινα!

Για ένα χρέος 10.000 πλήρωσε 300.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τις περίπου τριάντα καταγγελίες των θυμάτων που τόλμησαν να σπάσουν τη σιωπή τους και να δώσουν κατάθεση στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών, το κύκλωμα δρα τουλάχιστον από το 1991. Τότε ένας 50χρονος τεχνίτης ταχογράφων δανείστηκε 25.500 ευρώ από τον Θ.Κ., γνωστό ιδιοκτήτη εταιρείας μεταφορών, που είχε εμπλακεί και στα μέσα ενημέρωσης της πόλης. Επειδή δεν μπόρεσε να εξοφλήσει εγκαίρως το χρέος, ο τοκογλύφος σφράγισε τις επιταγές, ύψους 30.000 ευρώ, που του παρέδωσε και τον πίεσε να του συστήσει άλλους πέντε δανειολήπτες, από τους όποιους παρέλαβε επιταγές ύψους 308.000 ευρώ για πολύ μικρότερα δάνεια, τα οποία δεν τους έδωσε ποτέ! Εις βάρος του Θ.Κ. υπάρχουν και άλλες καταγγελίες.

Ενας 28χρονος από την Πάτρα κατήγγειλε ότι με τη μεσολάβηση μιας γνωστής του δανείστηκε από τον ιδιοκτήτη εταιρείας μεταφορών Κ.Κ. 1.500 ευρώ και τον εξόφλησε με 2.000 ευρώ καταβάλλοντας αθέμιτο τόκο ύψους 25% μηνιαίως! Με τον ίδιο τρόπο ο καταγγέλλων πλήρωσε 5.500 και 6.800 ευρώ για δύο δάνεια συνολικού ποσού. 8.000 ευρώ (!) στον ιδιοκτήτη εταιρείας προκατασκευασμένων σπιτιών Α.Κ., που έδωσε ως αμοιβή 1.500 ευρώ σε διευθυντικό στέλεχος μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας το οποίο του τον σύστησε!

Ενα χρέος 10.000 ευρώ έσπρωξε στους τοκογλύφους έναν 37χρονο πωλητή από την Πάτρα. Από το Δεκέμβριο του 2004 ο βιβλιοπώλης Δ.Κ., ο ξυλέμπορος Η.Γ. και ο επιπλοποιός Ρ. του πήραν συνολικά επιταγές τριών τραπεζών για ποσό 300.000 ευρώ!

Ενας άλλος επιχειρηματίας καταγγέλλει ότι πλήρωσε 700 ευρώ τόκο για δάνειο 8.750 ευρώ στον τοκογλύφο Δ.Μ. μέσα σε δύο μήνες.

Ο ίδιος τοκογλύφος επιβάρυνε με τόκο 6% τα δάνεια που έδωσε από τον Αύγουστο του 2007 σε έναν έμπορο, τον αδελφό του, έναν οδηγό, έναν επιχειρηματία από την Αμφιλοχία, έναν υδραυλικό κι έναν άνεργο, που ο ένας σύστηνε τον άλλον!

Μέσω γνωστού του κατέφυγε στον Δ.Μ. και τη σύζυγό του Φ.Σ. και ένας έμπορος που καταγγέλλει ότι ο τοκογλύφος παρακράτησε 20.000 επιπλέον από επιταγή 95.000 ευρώ που του έδωσε για να εξοφλήσει χρέος ύψους 50.000 ευρώ από δάνειο. 42.000!

Για δάνειο 23.000 ευρώ ένας 59χρονος εισοδηματίας υποχρεώθηκε να πληρώσει 33.000 (!) στους Δ.Μ. και Η.Γ.

Ενας 61χρονος ιδιοκτήτης έκθεσης φορτηγών αυτοκινήτων υποχρεώθηκε να μεταβιβάσει στον κατασκευαστή ακινήτων Κ.Χ. έναν ελκυστήρα αξίας 40.000 ευρώ για να μη σφραγίσει τις επιταγές του.

Γιατροί και δικηγόροι ανάμεσα στους 37 κατηγορουμένους


Συνολικά 37 άτομα φέρονται στη δικογραφία ως κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τους:
Θ.Κ., ιδιοκτήτη μεταφορικής εταιρείας και ΜΜΕ.
Γ.Σ., διευθυντή παραρτήματος γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας.
Ν.Ρ., γιατρό παθολόγο.
Μ., διευθυντή τράπεζας.
Β.Δ., ασφαλιστή.
Α.Κ., ιδιοκτήτη εταιρείας προκατασκευασμένων οικιών.
Μ.Κ., ιδιοκτήτη αντιπροσωπίας αυτοκινήτων.
Κ.Κ., ιδιοκτήτη μεταφορικής εταιρείας.
Α., ιδιοκτήτη επιχείρησης σιδηρικών.
Γ., έμπορο ξυλείας.
Δ.Μ., εισοδηματία.
Λ.Γ., ιδιοκτήτη εταιρείας αλουμινίου.
Δ.Κ., βιβλιοπώλη.
Η.Γ., ξυλέμπορο.
Ρ., βιοτέχνη επίπλων.
Κ.Χ., κατασκευαστή ακινήτων.
Ε.Π., βενζινοπώλη.
Β.Κ., ιδιοκτήτη εταιρείας γαλακτοκομικών.
Κ.Κ., βενζινοπώλη.
Θ.Π., έμπορο ειδών υγιεινής.
Π.Μ., κτηνοτρόφο.
Κ.Τ., έμπορο τυροκομικών.
Α.Ν. (δεν αναφέρεται επάγγελμα).
Χ.Μ., ξυλουργό.
Γ.Δ. (δεν αναφέρεται επάγγελμα).
Γ.Δ., πράκτορα ΠΡΟΠΟ.
Α.Α., ιδιοκτήτη καταστήματος κατεψυγμένων.
Τ.Κ., ιδιοκτήτη εταιρείας φορτηγών.
Ι.Δ. (δεν αναφέρεται επάγγελμα).
Κ.Γ. (δεν αναφέρεται επάγγελμα).
Χ.Σ., ιδιοκτήτη καταστήματος γουναρικών.
Κ.Ξ., έμπορο υφασμάτων.
Λ.Γ., έμπορο υφασμάτων.
Σ.Γ., πατέρα του προηγούμενου.
Γ.Τ., ζαχαροπλάστη.
Π.Κ., ιδιοκτήτη ποτοποιίας.
Ν.Κ., γιο του ιδιοκτήτη ποτοποιίας.

ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: