3.12.08

ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΟΧΗ


Τι είναι η ιδιωτική υιοθεσία

Ιδιωτική υιοθεσία είναι αυτή που γίνεται χωρίς τη διαμεσολάβηση ιδρύματος και συνήθως τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους φυσικούς και θετούς γονείς αποτελούν δικηγόροι ή γυναικολόγοι. Η ιδιωτική υιοθεσία είναι νόμιμη στην Ελλάδα και μάλιστα οι ιδιωτικές υιοθεσίες που γίνονται κάθε χρόνο είναι κατά πολύ περισσότερες από αυτές που γίνονται μέσω ιδρυμάτων.

Γιατί οι περισσότεροι προτιμούν τις ιδιωτικές υιοθεσίες

Οι κύριοι λόγοι που κάνουν τις ιδιωτικές υιοθεσίες να ξεπερνούν κατά μεγάλο βαθμό τις υιοθεσίες μέσω ιδρυμάτων είναι οι εξής:
  • Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις ιδιωτικών υιοθεσιών αφορούν βρέφη και οι πιθανότητες οι θετοί γονείς να αποκτήσουν βρέφος μέσω ιδρυμάτων είναι πολύ μικρές.
  • Οι διαδικασίες είναι σύντομες και οι θετοί γονείς δεν χρειάζεται να περιμένουν για χρόνια να έρθει η σειρά τους στη λίστα αναμονής.
  • Αν και η νομική διαδικασία της υιοθεσίας δε μπορεί να ξεκινήσει προτού το παιδί συμπληρώσει τον 3ο μήνα ζωής, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικής υιοθεσίας, οι βιολογικοί γονείς δίνουν το παιδί στους υποψήφιους θετούς γονείς αμέσως μετά τη γέννησή του.

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται

Όπως και στις υιοθεσίες που γίνονται μέσω ιδρυμάτων, εκτός από τη συναίνεση φυσικών και θετών γονέων είναι απαραίτητη και η σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης από κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα διασφαλίσουν ότι η υιοθεσία είναι προς όφελος του παιδιού καθώς και η συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών (ποινικό μητρώο, ιατρικές εξετάσεις, πιστοποιητικό γάμου, στοιχεία εισοδήματος κλπ).

Ο φάκελος με την αξιολόγηση και τα δικαιολογητικά, ετοιμάζεται έπειτα από αίτηση των θετών γονέων αφού περάσουν 3 μήνες από τη γέννηση του παιδιού και η κατάθεσή του πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε ένα εξάμηνο.

Ακολουθεί το δικαστήριο, όπου παρουσιάζονται βιολογικοί και θετοί γονείς (σε διαφορετικές μέρες). Το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τις συναινέσεις βιολογικών και θετών γονέων, καθώς και την έκθεση της κοινωνικής έρευνας, εκδίδει σχετικά σύντομα την οριστική απόφαση.

Η μυστικότητα στις ιδιωτικές υιοθεσίες

Στην πλειοψηφία των ιδιωτικών υιοθεσιών οι μεσολαβητές φροντίζουν οι βιολογικοί γονείς να μη γνωρίζουν τα στοιχεία των θετών γονέων, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο προσπάθειας εκβιασμού ή άλλης αθέμιτης ενέργειας.

Για να εξασφαλιστεί αυτή η μυστικότητα, ακόμα και στο δικαστήριο οι θετοί και οι βιολογικοί γονείς παρουσιάζονται σε διαφορετικές ημερομηνίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: