28.4.09

Λατομείο σε περιοχή φυσικού κάλλους (ΠΤΕΡΗ)

ΑΠΟ GRLAVRIO

Λατομείο σε περιοχή φυσικού κάλλους

28 Απριλίου 2009, 13:28 Γεωργία Ευσταθίου

Μετά τους φονικούς σεισμούς και τις καταστροφικές πυρκαγιές, που έχει βιώσει το Αίγιο τα τελευταία χρόνια, άλλο ένα «χτύπημα» έρχεται για τους κατοίκους των οικισμών της περιοχής.

Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για φυσική καταστροφή, αλλά για «ανθρώπινο δάκτυλο». Ένα λατομείο στις καμένες περιοχές του χωριού Μπουφούσκια έχει αναστατώσει τους κατοίκους όχι μόνο τους συγκεκριμένου τοπικού διαμερίσματος, αλλά και των διπλανών χωριών (Άγιος Αντρέας, Κάτω Φτέρη), που την τελευταία δεκαετία βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και το κράτος να τους δίνει «ψίχουλα» προκειμένου να τα βγάλουν πέρα.

Εδώ και πολύ καιρό υπήρχε η σκέψη της δημιουργίας στην περιοχή ενός λατομείου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κατασκευαστικές ανάγκες του αυτοκινητόδρομου "Ολυμπία Οδός" στο κομμάτι Πατρών-Κορίνθου. Το ακριβές σημείο δεν είχε αποφασιστεί, αλλά υπεύθυνοι τόσο της πολιτείας, όσο και των κατασκευαστικών εταιρειών, που έχουν αναλάβει με κοινοπραξία το έργο στο συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου, επισκέπτονταν συχνά-πυκνά τα χωριά της Πτέρης, διενεργώντας ελέγχους στο έδαφος, ώστε να βρεθεί το καταλληλότερο σημείο κατασκευής του λατομείου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους κατοίκους, αρκετές φορές είχαν ερωτηθεί για ποιο λόγο επισκέπτονταν το χωριό και λάμβαναν απαντήσεις του τύπου «ελέγχουμε την σταθερότητα και την αντοχή του εδάφους για ενδεχόμενο σεισμό».

Πριν από δύο μήνες, περίπου, επιβεβαιώθηκε ότι δίπλα στο χωριό Μπουφούσκια ξεκινάει η δημιουργία δανειοθαλάμου-λατομείου για εξόρυξη υλικών, προκειμένου να κατασκευαστεί το πολυδιαφημισμένο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Κορίνθου. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κάτοικοι των χωριών αντέδρασαν έντονα και οι περισσότεροι από αυτούς υπέγραψαν επιστολές διαμαρτυρίας, τις οποίες και απέστειλαν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Μέχρι στιγμής, 158 κάτοικοι έχουν δηλώσει ενυπόγραφα την αντίδρασή τους στη δημιουργία του λατομείου.

Η Μαρία Κάραλη έχει μαζέψει, μάλιστα, τις υπογραφές και έχει έρθει σε επαφή τόσο με τη Νομαρχία Αχαΐας, όσο και με πληθώρα αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να λάβει μια επίσημη απάντηση στο ερώτημα «πώς γίνεται σε μια κηρυχθείσα ως αναδασωτέα, σύμφωνα με το δασαρχείο, περιοχή παγκοσμίου γεωλογικού ενδιαφέροντος να δημιουργηθεί δανειοθάλαμος;». Το μόνο που έχει λάβει μέχρι στιγμής είναι αόριστες απαντήσεις, ενώ όλοι περιμένουν την επίσημη απάντηση της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Καταστροφή του ήδη επιβαρημένου περιβάλλοντος και του εδάφους, που έχει χαρακτηριστεί εξαιρετικού γεωλογικού ενδιαφέροντος. Λάσπη και τόνοι σκόνης τόσο στα υδραγωγεία της περιοχής, όσο και στα σπίτια των κατοίκων. Φασαρία σε μόνιμη βάση, ακόμη και κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, δεν θα αφήνει τους κατοίκους να ηρεμούν.

Επικίνδυνοι δρόμοι, ιδιαίτερα στενοί, που δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος των φορτηγών, τα οποία θα ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς στην περιοχή. Το δάσος που κάηκε δεν θα έχει την ευκαιρία να ξαναζωντανέψει στην περιοχή του λατομείου και το σαθρό έδαφος της περιοχής θα ενέχει ακόμη περισσότερους κινδύνους. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα που θα προκύψουν, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων.


Ο Νομάρχης Αχαϊας, Δημήτρης Κατσικόπουλος, γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και τονίζει ότι, ναι μεν είναι στο πλευρό των κατοίκων, αλλά, εάν η κατασκευή του λατομείου είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, τότε παίρνει άδεια κατευθείαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ -γι' αυτό, άλλωστε, από κανέναν αρμόδιο δεν έχει κατατεθεί φάκελος στη Νομαρχία Αχαΐας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

yparxei kai groupaki sto facebook gia perissotero support

http://www.facebook.com/group.php?gid=81494621749#/group.php?gid=81494621749&ref=mf