11.5.09

Κοινόχρηστες οι ελεύθερες θέσεις στάθμευσης στις πιλοτές

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα


ΦΡΕΝΟ στην αυθαίρετη χρήση των χώρων στάθμευσης στις πιλοτές των πολυκατοικιών βάζει με απόφασή του το Εφετείο Αθηνών, που αναγνωρίζει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα όσων θέσεων δεν έχουν παραχωρηθεί κατ΄ αποκλειστική χρήση σε κάποιον εκ των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων.

Οι δικαστές του Εφετείου Αθηνών έκριναν ότι τις θέσεις στάθμευσης στις πιλοτές των πολυκατοικιών που δεν ανήκουν σε συγκεκριμένο ιδιοκτήτη έχουν δικαίωμα να τις χρησιμοποιούν ακόμη και όσοι δεν έχουν αγοράσει θέσεις πάρκινγκ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης: ● Είναι κοινόχρηστες όσες θέσεις στάθμευσης δεν έχουν παραχωρηθεί για αποκλειστική χρήση σε συγκεκριμένο ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας.

● Οι συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας δεν δικαιούνται να απαγορεύουν την ελεύθερη χρήση των θέσεων που παραμένουν ανεκμετάλλευτες από άλλους ιδιοκτήτες με τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν αγοράσει κάποια από αυτές.

Με βάση τα δεδομένα της εφετειακής απόφασης, οι ιδιοκτήτες σε μία πολυκατοικία δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τη μισή πιλοτή, όπου έχουν πουληθεί οι θέσεις στάθμευσης, και να κρατούν κλειστό τον υπόλοιπο χώρο απαγορεύοντας την είσοδο και τη χρήση σε άλλους συνιδιοκτήτες που δεν είχαν αγοράσει θέση πάρκινγκ. Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από προσφυγή ιδιοκτήτριας διαμερίσματος σε πολυκατοικία του Χαλανδρίου, στην οποία υπάρχουν συνολικά 19 θέσεις στάθμευσης. Τον Οκτώβριο του 2005 η συγκεκριμένη ιδιοκτήτρια, αν και επί 20ετία στάθμευε το αυτοκίνητό της σε συγκεκριμένη θέση στην πιλοτή, βρέθηκε να ψάχνει πάρκινγκ στους γύρω δρόμους, γιατί οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να της παραδώσουν τηλεχειριστήριο για την πόρτα εισόδου των οχημάτων. Της απαγόρευσαν μάλιστα να αφήνει το αυτοκίνητό της στους αδιάθετους χώρους της πιλοτής με το σκεπτικό ότι εκείνη δεν είχε αγοράσει θέση στάθμευσης.

Το δικαστήριο όμως έκανε δεκτή την αγωγή τής ιδιοκτήτριας και υποχρεώνει τους 17 συνιδιοκτήτες να της επιτρέψουν να χρησιμοποιεί τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: