23.5.09

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΚΡΑΞΙΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ

Από «οίκος θεού»... οίκος εμπορίου

Πέμπτη, 21.05.09


Μελέτη με «σκεπτικό Mall» για την «αναμόρφωση» του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής του Αιγίου απέρριψαν οι αρχαιολόγοι. Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δεν πίστευαν στα αφτιά τους όταν άκουσαν την πρόταση των μελετητών που προέβλεπε να δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή του ναού υπόγειο πάρκινγκ για πούλμαν, δύο ασανσέρ-καμπαναριά, κυλιόμενες σκάλες, καταστήματα. Η μελέτη άλλαζε ριζικά την εικόνα της πλαγιάς μπροστά στο ναό, ο οποίος βρίσκεται στην παραλία του Αιγίου, κτισμένος μέσα σε σπηλιά (Τρύπα), σε έναν απόκρημνο βράχο 30 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο ναός, που χτίστηκε το 1550 μ.Χ., πήρε την οριστική του μορφή το 19ο αιώνα ενώ το 1950 χτίστηκε η προσθήκη που βλέπουμε σήμερα δεξιά του, πάνω από την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών.

Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν ενστάσεις για τη στατικότητα των νέων κατασκευών που προέβλεπε η μελέτη αλλά και για την κατάσταση του εδάφους στην περιοχή του ναού, καθώς το Αίγιο είναι σεισμογενής περιοχή. Τόνισαν επίσης ότι η μελέτη δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για τη συντήρηση του ίδιου του μνημείου του 16ου αιώνα (όπως συντήρηση τοιχογραφιών) ούτε και για στερεωτικές εργασίες και αποκαταστάσεις στο μεταγενέστερο ναό του 19ου αιώνα, ενώ διαφώνησαν και με την πρόταση για δημιουργία δεύτερου Ιερού μέσα στο ναό.

Με αυτά τα δεδομένα, το Συμβούλιο ζήτησε να υποβληθεί νέα μελέτη που θα ενσωματώσει τις παραπάνω παρατηρήσεις (συντήρηση μνημείου, στερεώσεις στο μεταγενέστερο ναό, όχι δεύτερο Ιερό) ενώ προτείνεται η κατασκευή ενός κρυμμένου ασανσέρ και ενός μικρότερου πάρκινγκ, το οποίο όμως δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στην όψη του μνημείου και στο αγροτικό περιβάλλον.Επίσης, το ΚΑΣ έθεσε και ως όρο να πραγματοποιηθεί αντισεισμικός έλεγχος. Το μόνο σημείο στο οποίο οι αρχαιολόγοι συμφώνησαν με τη μελέτη ήταν η κατεδάφιση της προσθήκης του 1950, που θεωρείται άσχημο κτίσμα. Αντίθετο με τη μελέτη είναι και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, που εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στο ΚΑΣ μέσω του καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργου Αντωνίου.

Η εικόνα της «Παναγίας της Τρυπητής», σύμφωνα με την παράδοση, ανακαλύφθηκε από κάποιο ναυαγό του Κορινθιακού Κόλπου, ο οποίος διέκρινε μέσα στη νύχτα ένα φως παρηγοριάς, σημάδι πως βρίσκεται κοντά σε στεριά. Οταν έφτασε εκεί όπου λαμπύριζε το φως βρέθηκε μπροστά σε μία εικόνα της Παναγίας, κρυμμένη στο βραχώδες σπήλαιο.

Πρόφαση τα 150 σκαλοπάτια

Τα πολλά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πιστοί οι οποίοι επιθυμούν να προσκυνήσουν στην Παναγία Τρυπητή επικαλέστηκαν οι μελετητές του έργου προς τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Εκπόνησαν τη μελέτη διαμόρφωσης για το ιερό Προσκύνημα μετά από συναντήσεις, όπως ειπώθηκε, με το μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, καθώς οι προσκυνητές, κυρίως ηλικιωμένοι, καλούνται να ανέβουν είκοσι μέτρα σκάλες (150 σκαλοπάτια) για να φτάσουν στο μνημείο. Επίσης, ανέφεραν ότι επικρατεί συνωστισμός από τα πούλμαν που συρρέουν στο ναό από όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα την Παρασκευή της Διακαινησίμου που γιορτάζει η Παναγία Τρυπητή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: