4.8.09

Σήμερα όλοι έγιναν αντιστασιακοί...!

ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΗ

Γιορτάζοντας προ ημερών με αξιοπρόσεκτη λιτότητα τα τριανταπέντε χρόνια Δημοκρατίας στη χώρα μας, αναλογιζόμασταν ότι η χούντα των Συνταγματαρχών έχει μεταμορφωθεί σε ένα μακρινό μα όχι ανώδυνο επεισόδιο της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας.

Σήμερα μπορεί να στεκόμαστε προβληματισμένοι μπροστά σε μια περίοδο καθοριστικής σημασίας για το άμεσο και το απώτερο μέλλον της Πατρίδας μας, ευρισκόμενοι εν μέσω μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά ΚΑΙ στη δύνη ποικίλων αντιδράσεων απόρροια κάποιων γενναίων αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας που αφορούσαν την εθνική μας ανεξαρτησία (οικονομική, εδαφική και πολιτική), αυτό όμως καθώς φαίνεται δεν ανησυχεί τους πάλαι ποτέ «εθνοσωτήρες» της χούντας.

Απολαμβάνουν την μεγαλοψυχία της Δημοκρατίας παίζοντας τάβλι και κάνοντας τα μπάνια τους κάπου στην Ανάβυσσο.
Αποκαλυπτική είναι η συνέντευξη τους στην χθεσινή «Κ.Ε». Η δημοσιογράφος Έφη Μαρίνου τους συνάντησε στο ξενοδοχείο «Καλυψώ», που ο ιδιοκτήτης του το έχει «εγκαταλείψει», στην αισθητική του 1972 οπότε και το απέκτησε.

Η ρεσεψιόν είναι διακοσμημένη με δεκάδες φωτογραφίες και σύμβολα της επταετίας. Ανάμεσα στο «πουλί» , στον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο,τον Λεπέν και τα πορτρέτα του Χίτλερ ωστόσο, ξεφυτρώνουν περήφανα τα εμβλήματα του ΛΑΟΣ και οι φωτογραφίες του κ.Γ. Καρατζαφέρη και του κ.Μ. Βορίδη (φωτο).

Οι μόνιμοι θαμώνες τους ξενοδοχείου Στυλιανός Παττακός, Θεόδωρος Θεοφυλογιαννάκος, και Σπύρος Ζουρνατζής είπαν πολλά και διάφορα.
Μεταξύ αυτών ο αλλοτινός διοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ Θ. Θεοφιλογιαννάκος -καταδικασμένος για βασανιστήρια- διαβεβαίωσε ότι :«Υπήρξαν πράγματι αντιστασιακοί. Αυτό που δεν θα μάθετε ποτέ, μέσα στο χάος που δημιουργήθηκε, είναι ότι πάμπολλοι αυτοχρίστηκαν αντιστασιακοί, ενώ δεν είχαν περάσει ούτε απέξω...».

Ο Στυλιανός Παττακός δείχνει ο πλέον αμετανόητος εκ των χουντικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ερώτηση «Πώς "γιόρτασε" την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας;», απαντά «Ως ελεύθερος πολίτης χειροκροτούμενος απ' τον κόσμο!», ξεχνώντας ότι επί ηγεμονίας του δεν κυκλοφορούσε ελεύθερο ούτε κουνούπι.

Δηλώνει «οπαδός» του ΛΑΟΣ αν και διαφωνεί με κάποιες ενέργειες του κ. Καρατζαφέρη που όμως είναι ...πολιτικοί ελιγμοί, όπως παραδέχεται .
Δείχνει την φασιστική και ρατσιστική του νοοτροπία απορώντας πώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πετάει έξω τον Τσίπρα, όταν συνοδεύεται «από μια αραπίνα»...

Θεωρεί ότι επί χούντας όλα πήγαιναν ρολόι... «Υπήρχε τάξις, ασφάλεια, δεν κουνούσε φύλλο. Πήγαινε ο συλλαμβανόμενος εις το ΕΣΑ κι έτρεμε»...Όπως αναφέρει και η δημοσιογράφος προφανώς θα έτρεμε περισσότερο στα βασανιστήρια, τα οποία ο Στ. Παττακός «ούτε διέτασσε, ούτε γνώριζε»...

Αλλά η γλώσσα, λανθάνουσα, προδίδει: «Ρωτούσα τον Ιωαννίδη, τον Ζωιτάκη, τους... βασανιστάς και με διαβεβαίωναν: βασανιστήρια δεν γίνονται. Σε υπουργικό συμβούλιο είπε ο γραμματεύς ότι τα ξένα πρακτορεία μεταδίδουν ότι ο Α. Παπανδρέου βασανίζεται στις φυλακές Αβέρωφ.

Πηγαίνω και μένουμε οι δυο μας. "Ανδρέα, πες μου τίμια: πώς σου συμπεριφέρονται;" "Άψογα..." "Περνάς καλά;" " Φυλακή..." μου απαντά.
"Ελάτε στο παράθυρο". Μου δείχνει μια γυναίκα με τρία παιδιά: "Είναι η οικογένειά μου". "Γιατί δεν μπαίνουν μέσα;" "Γιατί είναι 11 π. μ. και το επισκεπτήριο είναι στις 12".
Φωνάζω τον διευθυντή: "Απ' αυτή τη στιγμή η οικογένεια Παπανδρέου είναι ελεύθερη να μένει μαζί του". Σήμερα όμως όλοι έγιναν αντιστασιακοί ».......

Δεν υπάρχουν σχόλια: