14.10.09

Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για τον "Καποδίστρια 2"


Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου προχωράει στην υλοποίηση των προεκλογικών της εξαγγελιών, μεταξύ των οποίων είναι και η νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, δηλαδή ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2, που θα περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές- τομές στην αυτοδιοίκηση και μεταφορά και άλλων αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια που θα την καθιστούν ουσιαστικά αποκεντρωμένο υπουργείο.
Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του σχεδίου που ήδη είχε επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και στόχο έχει ει δυνατόν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο του 2010 να γίνουν βάσει της διοικητικής μεταρρύθμισης αν και το εγχείρημα φαίνεται μάλλον δύσκολο για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια μέσα σε ένα χρόνο, καθώς οι προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε ικανή μείωση του αριθμού των υφιστάμενων δήμων, αναμένεται να συναντήσουν πολλές αντιδράσεις.

Το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που θα αλλάξει ριζικά το μοντέλο της δομής και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπει την δημιουργία μόλις 300 δήμων στην χώρα από τους 1032 που υπάρχουν σήμερα, την κατάργηση των 54 νομαρχιών και την πολύ μεγάλη καινοτομία που αφορά τους αιρετούς Περιφερειάρχες, δηλαδή την εκλογή τους κατευθείαν από τους πολίτες και όχι τον διορισμό τους από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ακόμα και αν μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 δεν έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2 στο σύνολο του, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να έχει λάβει την απόφαση του για την εφαρμογή του θεσμού του αιρετού περιφερειάρχη στις αμέσως επόμενες δημοτικές εκλογές. Είναι κάτι εξ άλλου για το οποίο δεσμεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που είχε παραχωρήσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ. «Στόχος μας είναι ένα επιτελικό, ισχυρό, κεντρικό κράτος, που βάζει κανόνες, εποπτεία, αλλά που αποκεντρώνουμε πια πόρους, αρμοδιότητες και δυνατότητες στην Περιφέρεια. Είμαστε το πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν είναι απλώς συγκεντρωτικό, είναι και πελατειακό. Αυτά θα αλλάξουν, μεταφέροντας εξουσίες στην Περιφέρεια, που θα μπορεί και να συντονίζει, και να προγραμματίζει, και να είναι κοντά στον πολίτη. Στόχος μας, στις επόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, να υπάρξουν και εκλογές για την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση» είχε πι τότε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός επιπλέον, έχει στις προθέσεις του την κατάργηση του πλαφόν του 42% και την επαναφορά του 50% για την εκλογή δημάρχων και βάσει αυτού στοχεύει να γίνουν οι εκλογές του Οκτωβρίου του 2010.

Στο πλαίσιο της άμεσης υλοποίησης του σχεδίου ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2, από την κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αύριο θα έχει την πρώτη του επαφή με τους εκπροσώπους των νομαρχών, αφού έχει προσκαλέσει σε συνάντηση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ και το θέμα συζήτησης των δυο πλευρών θα είναι η διοικητική μεταρρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: