12.11.09

Κράτος χωρίς ορθόδοξους μάγους, μαγικά σύμβολα [2]Ροΐδη Εμμονές

Στη χώρα μας το Κράτος στηρίζει την Εκκλησία, που πιστεύει τόσο λίγο στον θεό της, ώστε καταφεύγει στο φάσγανο του Καίσαρα. Σε πείσμα της υποτιθέμενης ανεξιθρησκείας, η “Νόμω κρατούσα Πολιτεία”, απαγορεύει την ιεραποστολή των άλλων θρησκειών-μόνο η Ορθοδοξία δικαιούται να προσηλυτίζει (ακόμη και ανήλικους) εδώ και στο εξωτερικό-μισθοδοτεί τους κληρικούς της, χρηματοδοτεί με εκατομμύρια τους Κροίσους Έλληνες πατριάρχες του εξωτερικού, ανέχεται τις κραυγαλέες παρανομίες της, διδάσκει στα σχολεία τα δόγματά της, υποχρέωνε μέχρι πρόσφατα τις άλλες θρησκείες να ζητούν την άδειά της για να ανεγείρουν ναούς, κάνει τα στραβά μάτια στις καταπατήσεις κρατικής γης και στις πολεοδομικές της αυθαιρεσίες, αποδίδει στρατιωτικές τιμές στους λειτουργούς της, της εξασφαλίζει φοροαπαλλαγές, ενισχύει τα ιδρύματά της, την πριμοδοτεί με τεράστια ποσά για να μπορεί να διεκπεραιώνει με ξένα κόλλυβα το αίσχος της φιλανθρωπίας, την καλεί να ξορκίσει τη Βουλή, καθιερώνει ως αργίες τις μεγάλες γιορτές της, διορίζει ιερείς-κατηχητές στον στρατό, επιβάλλει ομαδική προσευχή, μάθημα κατήχησης και εκκλησιασμούς στα σχολεία, απαλλάσσει τους κληρικούς από την στρατιωτική θητεία την ίδια στιγμή που φυλακίζει τους αντιρρησίες συνείδησης, ποινικοποιεί την βλασφημία, συμμετέχει σε μαγικές τελετές εξορκισμού των Υδάτων, ορκίζει τους μάρτυρες στα δικαστήρια, μεταδίδει τις κυριακάτικες λειτουργίες από τα κρατικά ΜΜΕ, δεν παραχωρεί την δυνατότητα για καύση των νεκρών, μεταφέρει με αντιτορπιλικά και ελικόπτερα πατριάρχες, ναυλώνει αεροπλάνα και διαθέτει περιπολικά για την μεταφορά του “Αγ.Φωτός”, αποδίδει στρατιωτικές τιμές σε προϊόντα καλογερικής αγυρτείας, (λείψανα, μαγικά εργαλεία, ιερές ζώνες, θαυματουργά είδωλα κλπ), διαθέτει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για αρχιεπισκοπικά ταξίδια και γενικά καταστρατηγεί κάθε μέτρο και κάθε λογική επιδιδόμενο σε σπάταλη επίδειξη μεσαιωνικής θρησκοληψίας. Η χριστοδουλική «Αυριανή» (2-5-’04) την ώρα του σκυλοκαυγά των Βαρθολομαίου-Χριστόδουλου για τα τιμάρια των Ν.Χωρών μιλημένη αρμοδίως για να πιέσει τον πατριάρχη σε υποχώρηση, ανακάλυψε τα 6 (γράφτηκε και για 9 και 11) δις που έστελνε το ΥπΕξ ετησίως στο πατριαρχείο. Στον επίδοξο πρωθυπουργό ΓΑΠ που έταζε στις εκλογές του 2004 ανασφάλιστη εργασία στους νέους, περίσσευαν επίσης χρήματα για να ξοδεύει σε ενθρονίσεις και επισκευές καλοριφέρ (Β.Σιούτη, Ελευθεροτυπία 29.5.’05) του αφορολόγητου πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ώστε να μπορεί να ασχημονεί, να κλείνει σχολειά και να αφήνει απλήρωτους δασκάλους και πεινασμένους καλόγερους ρημαγμένων μονών.

Το ιερατείο είναι αχόρταγο και αχάριστο. Ακόμη και οι Οθωμανοί Σουλτάνοι οι μέγιστοι ευεργέτες του, υφίσταντο τις γκρίνιες του. Ο λόγιος καλόγερος Αν. Γόρδιος (1654-1729), νοσταλγούσε “τον παλαιόν καιρόν όπου εξουσίαζαν οι ρωμαίοι βασιλείς εις την Κωνσταντινούπολιν, όταν ήθελεν φανή κανένας αιρετικός…ευθύς με ορισμόν βασιλικόν εσυναθροίζετο σύνοδος…τον αναθεμάτιζαν…και τον εξώριζαν εκεί οπού του έπρεπεν“. (Σπ.Τρωιάνος: «’Έγκλημα και τιμωρία στο Βυζάντιο» Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν 1997). Για την Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ο έγκριτος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, κ.Σ.Αγουρίδης, είναι σαφής: “Ούτε η Εκκλησία θέλει έλεγχο. Θέλει να χρηματίζεται και να λειτουργεί υπό την προστασία του κράτους άνομα, με όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες. Το κράτος από την πλευρά του, επωφελείται απ’ όλες αυτές τις αδυναμίες για να τη χρησιμοποιεί” (“Ελευθεροτυπία”, 11-4-’98). Βόηθα με να σε βοηθώ. Ο θαυμαστής του Αγ.Όρους κ. Ευθυμίου υποδεχόμενος νέους μητροπολίτες που του συστήνει ο Χριστόδουλος, μετά την επισήμανση πως δυο από αυτούς “είναι στη Β΄Αθηνών”, απαντά με τσιριμόνιες “Μη με κολάζετε μακαριότατε” (Θ.Τσ. “Ελευθεροτυπία”, 23-11-2002).

Ο συντηρητικός Κ.Τσάτσος υπήρξε μια περίπτωση πολιτικού με εξαιρετική μόρφωση, που μπήκε στην πολιτική από την πόρτα της Φιλοσοφίας, δυστυχώς γι’αυτόν σε καιρούς πονηρούς, που προφανώς τον εμπόδισαν να υλοποιήσει στην πολιτική του πράξη τις ανώτερες φιλοσοφικές αρχές του. Αισθάνθηκε λοιπόν την ανάγκη στη «Λογοδοσία μιας ζωής», να εξηγηθεί όπως όπως για τη δημόσια θεοσέβειά του και να βολέψει κάπως το πράγμα: «….Αυτό δεν θα πει ότι είμαι ενας χριστιανός που θα μπορούσε να πει σαν δικό του Πιστεύω το Σύμβολο της Πίστεως……….…θα ήταν φτηνή….πράξη….να δείξω…..να χαρακτηρίσω τα σύμβολα της Εκκλησίας ως μυθεύματα που πρέπει ο κάθε μορφωμένος….να αποσκορακίση….Οι μύθοι συγκρατούν τους λαούς από τα αχαλίνωτα πάθη….…αν και δεν είμαι πιστό τέκνο της Εκκλησίας πάντα………και ως συγγραφέας την βοήθησα να εμβαθύνει τις μεταφυσικές της καταβολές….».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μίλησε τώρα, άνοιξε το δρόμο και αργά ή γρήγορα αυτή η απόφαση θα γίνει εκτελεστή στην Ιταλία και παντού στην Ε.Ε. όπου χρειαστεί. Να αποκαθηλωθούν για χίλιους δυο λόγους τα θρησκευτικά φετίχ από τους τοίχους των κρατικών ιδρυμάτων. Θα ήταν παράδοξο να υπερισχύσουν αστεία επιχειρήματα σαν κι αυτά του Αρχιφαρισαίου Χριστόδουλου: Σε μια υποτίθεται “de profundis” συνέντευξή του παραθέτει νεανικό διάλογο με τον τότε συμφοιτητή του και μετέπειτα υπουργό του ΠΑΣΟΚ κ. Σταθόπουλο, σχετικά με την ανάρτηση εικόνων στις αίθουσες των δικαστηρίων της χώρας μας. Ο συνομιλητής του άκουσε ενεός την αποστομωτική επίκληση της υποδειγματικής μας γείτονος και του παραλληλισμού του Χριστού με τον ηγέτη της: “Και στην Τουρκία, στα δικαστήρια υπάρχει από πάνω η φωτογραφία του Κεμάλ…“. (“ΒΗΜΑgazino”, Θ. Λάλας, 11-2-2001).

Δεν υπάρχουν σχόλια: