12.11.09

Editorial των Financial Times η... Ελλάδα

EURO2DAY.GR

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, έχει περάσει τις λίγες ημέρες που ασκεί τα καθήκοντά του δεχόμενος όλο και πιο σκληρές επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το μέγεθος του ελλείμματος της χώρας του αλλά και τη μη αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που καταθέτει στις αρμόδιες αρχές της Ένωσης.

Οι προοπτικές είναι πολύ άσχημες, ακόμη και αν κάποιος στηριχτεί στη λανθασμένη στατιστική μελέτη. Ως εκ τούτου, δεν είναι καθόλου παράξενο που οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών αλλά και η Κομισιόν ενισχύουν τις πιέσεις ενάντια στην Ελλάδα, προκειμένου να βελτιώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας είχε προβλέψει ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί από 6% έως 8% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν προβλέπει, πλέον, ότι θα φθάσει στο 12,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 12,2% του ΑΕΠ το 2010. Το χρέος της χώρας θα αγγίξει σχεδόν το 113% του ΑΕΠ, έναντι 99,2% (εξίσου υψηλό ποσοστό) που ήταν το 2008.

Φυσικά η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα της Ένωσης η οποία έχει έλλειμμα πολύ υψηλότερο του 3% που είναι το "όριο" το οποίο έχει τεθεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ακόμη και η Γερμανία -ο πρωτοπόρος της δημοσιονομικής πειθαρχίας- αναμένεται ότι θα έχει έλλειμμα αρκετά πιο υψηλό από το 3% φέτος. Όμως, η Κομισιόν δεν μπορεί να διευρύνει τις πιέσεις και να επιβάλει σε όλους μέτρα για μείωση του ελλείμματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωζώνης. Αντίθετα προτιμά να ασχοληθεί με τον περισσότερο "επιθετικό" παραβάτη.

Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη πιο άσχημα. Η κατάστασή της υπογραμμίζει την αποτυχία μιας σειράς κυβερνήσεων να λάβουν μέτρα και να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα αλλά και των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.

Με δεδομένη τη δύσκολη θέση της Ελλάδας, είναι ενθαρρυντικό ότι το yield των ελληνικών 10ετών ομολόγων βρίσκεται μόλις στο 4,66%, δηλαδή μόλις 133 μονάδες βάσης υψηλότερα από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο.

Αλλά ακόμη και γι’ αυτό δεν υπάρχουν λόγοι για πανηγυρισμούς: ένας από τους βασικούς παράγοντες που κρύβονται πίσω από αυτήν την εικόνα έγκειται στην αντίληψη πως -αν και βάσει των κανόνων της Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξει "οικονομική στήριξη και διάσωση μιας χώρας"- οι εταίροι της στην ευρωζώνη σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει. Είναι προς το συμφέρον όλων να μη συμβεί κάτι τέτοιο, γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα και τις έντονες πιέσεις οι οποίες ασκούνται προς την ελληνική κυβέρνηση για να λάβει άμεσα μέτρα.

Η νέα κυβέρνηση έκανε μία καλή αρχή, υποσχόμενη ότι θα βελτιώσει τη στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας. Επίσης, υποσχέθηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2010 θα είναι σφιχτός. Δηλαδή σε αυτόν θα περιλαμβάνονται αυστηρά μέτρα για μείωση της φοροδιαφυγής, για πάταξη της διαφθοράς, ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας και στον αμυντικό τομέα. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρά μέτρα μείωσης των δαπανών.

Όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι δεν πρόκειται να αφήσει το όποιο πολιτικό κόστος να τον επηρεάσει και θα εφαρμόσει μη δημοφιλή μέτρα μείωσης των δαπανών, ευελπιστούμε ότι θα το πράξει. Άλλωστε, η χώρα του το έχει απόλυτη ανάγκη.


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια: