5.12.09

Δεύτε λάβετε φως


Η χυδαία, ρατσιστική, βαθιά αντιδραστική σκέψη, που επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναπηρία είτε ως κατάρα θεού είτε ως απόκλιση από την (υποτιθέμενη) κανονικότητα, είναι βαθιά μπολιασμένη στα πιο οπισθοδρομικά-αντιδραστικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η ομιλία του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου επ’ αφορμή της φετινής παγκόσμιας ημέρας ΑμεΑ. Δεν είναι προσβλητικό μόνο γιά τους ανθρώπους με αναπηρία που αγωνίζονται για ισότιμους κοινωνικούς ρόλους. Προσβάλλει ευθέως και τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας, τον οποίον αντιλαμβάνεται-κατανοεί με τον πλέον υποτιμητικό/σεξιστικό τρόπο. Ουδέν το αξιοπερίεργο. Η ρατσιστική απεύθυνση δεν είναι ποτέ μονοσήμαντη, δεν υπάρχει ρατσισμός που να αφορά αποκλειστικά και μόνο τους ΑμεΑ, ο ρατσιστικός τρόπος σκέψης είναι ενιαίος, διαχέεται παντού. Με στόχο την βαθύτερη δυνατή κατανόηση της παραπάνω αλήθειας δημοσιεύουμε τα κύρια σημεία της ομιλίας – απεύθυνσης του Αγ(ρ)ίου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας που έχουν ως ακολούθως : “ Με εγκύκλιό του το υπουργείο μας υπενθυμίζει ότι η 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως η μέρα των ΑΜΕΑ.

Εμείς κατά χρέος αγάπης συντασσόμεθα με την υπόδειξη του υπουργείου και στρέφουμε την σκέψη μας και την προσοχή μας στα άτομα αυτά και στις οικογένειές τους. Ομως ιδιαιτέρως η σκέψη μας πετάει κοντά στους γονείς που έχουν τέτοια άτομα στις οικογένειές τους. Μερικές- ελάχιστες ίσως- φορές,ένα ιατρικό λάθος είναι η αιτία. Έτσι όμως γεννιέται στον κόσμο μας ένα τραυματισμένο νεογνό το οποίο εφ’ εξης θα είναι ο σταυρός μαρτυρίου των γονέων!! ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ : Αποτίω φόρο τιμής στους γονείς που έχουν τέτοια παιδιά. Τους παρακαλώ με όλη την δύναμη της ψυχής μου : - Να έχουν ψηλά το κεφάλι διότι δεν είναι υπεύθυνοι γιά την κατάσταση του παιδιού τους.

Ο θεός ρυθμίζει τα της ζωής μας. - Να μην απορροφούνται από την φροντίδα του ενός και παραμελούν τα άλλα παιδιά της οικογένειας. - Να μην αποκάμουν και θα λάβουν το βραβείο του ουρανού από τα χέρια (σ.σ. αυτοπροσώπως;) του αγωνοθέτη Κυρίου. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΜΕΑ : - Να μην απορροφάται ολοκληρωτικά από την φροντίδα του προβληματικού παιδιού της !! - Να μην εξαντλείται σωματικά ώστε να νιώθει εξουθενωμένη στο συζυγικό κρεββάτι. - Να μην παραβλέπει τις ψυχικές και βιολογικές ανάγκες του συζύγου της.

Η γυναίκα που είναι πάντα φρέσκια και θερμή (σ.σ κάτι σαν το σερβιρισμένο κρέας) δεν κινδυνεύει να μείνει μόνη στον αγώνα της ζωής. ΘΕΛΩ την γυναίκα που ανατρέφει παιδί ΑΜΕΑ, να έχει τελειώσει εγκαίρως το χρέος της προς το προβληματικό παιδί ώστε να δώσει την προσοχή της στον άντρα της όταν έρχεται σπίτι. Την θέλω ξεκούραστη, χαρούμενη, περιποιημένη, καλοντυμένη, χτενισμένη, ακόμα και μακιγιαρισμένη αν χρειάζεται... Τόσο αμακιαγιάριστα ρατσιστική άποψη πολλά χρόνια είχε να δημοσιοποιηθεί με αφορμή τους ανθρώπους με αναπηρία. Και αυτή η λεπτομέρεια έχει το ενδιαφέρον της ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: