30.12.09

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Για να σπάσουν οι κομματικοί μηχανισμοί και τα παραμάγαζα,  για να εξαφανιστούν τα τζάκια, οι βαρόνοι, οι κουμπάροι και να πάψουν τα κρατικοδίαιτα παράσιτα να ελέγχουν το κόμμα, θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να επανιδρυθεί, χωρίς βάρη, προσημειώσεις, κατασχέσεις, διεκδικήσεις και δουλείες παντός τύπου. Θα πρέπει να γίνει ένα νέο σύγχρονο και προπαντός δημοκρατικότατο κόμμα όπου οι πάντες θα εξαρτώνται από τη βούληση της βάσης και οι πάντες θα λογοδοτούν στην κομματική βάση.

Δεν αρκεί απλά η Νέα Δημοκρατία να γίνει ένα πιο δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα, από αυτό που ήταν μέχρι πρόσφατα. Θα πρέπει στην ουσία να κάνει εσωκομματικό άλμα προς το μέλλον και να μπει στην πρωτοπορία του αγώνα για τη Δημοκρατία.

Κατ’ αρχήν, ο βασικός άξονας στον οποίο θα πρέπει να κινηθεί οργανωτικά η Νέα Δημοκρατία είναι ένας και μοναδικός: Η πλήρης εσωκομματική δημοκρατία. Δηλαδή, η πλήρης και ανεμπόδιστη συμμετοχή των μελών του κόμματος (και σε όσες περιπτώσεις απαιτείται και της ευρύτερης κοινωνίας) στη λήψη αποφάσεων, τουλάχιστον για ύψιστης σημασίας θέματα τόσο της πολιτικής επικαιρότητας όσο και εσωκομματικά.

Έτσι θα πρέπει:

1. Ο εκάστοτε Πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται από όλα τα μέλη του κόμματος και από τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας.

2. Οι υποψήφιοι βουλευτές, ακόμα και οι εν ενεργεία βουλευτές να χρίζονται υποψήφιοι με εκλογή τους σε προκριματικές εκλογές από τα μέλη του κόμματος.

Έχει μεγάλη σημασία να επανακρίνονται από την κομματική βάση και οι εν ενεργεία βουλευτές, αφενός για να σπάσουν  οικογενειοκρατία και οι κατεστημένοι μηχανισμοί και αφετέρου να πάψει να αδιαφορεί ο βουλευτής για την αντίστοιχη τοπική κοινωνία που τον εξέλεξε στο Κοινοβούλιο.

3. Οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες (Δήμαρχοι, Νομάρχες και αύριο και Περιφερειάρχες) να χρίζονται υποψήφιοι με εκλογή τους σε προκριματικές εκλογές από τα μέλη της κομματικής βάσης και από την ευρύτερη τοπική κοινωνία για να πάψουν οι εκβιασμοί, οι αποσχιστικές τάσεις και οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες που ζημιώνουν το κόμμα.

4. Να γίνεται εκλογή όλων των οργάνων του κόμματος από τα μέλη της βάσης.

5. Η πλειοψηφία των μελών του Συνεδρίου να είναι εκλεγμένα από τη βάση μέλη και όχι ex oficio, όπως είναι σήμερα.

6. Να διεξάγονται εσωκομματικά ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα για θέματα προγράμματος ή μείζονος σημασίας πολιτικά θέματα επικαιρότητας.

Όμως για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα ανωτέρω και να μην ξαναπαρουσιαστεί το φαινόμενο που παρουσιάστηκε στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές απαιτείται, εκτός από την παραδοσιακή οργάνωση, να γίνει μόνιμη και πλήρης ηλεκτρονική μηχανοργάνωση του κόμματος. Γι’ αυτό:

7. Θα πρέπει άμεσα να γίνει Μηχανοργάνωση και On line σύστημα για όλη την κομματική οργάνωση σε όλη τη χώρα, όπου όλα τα μέλη θα έχουν το δικό τους κωδικό μέλους. 

Έτσι θα μπορεί το κάθε μέλος να ψηφίζει οποτεδήποτε ζητηθεί είτε μέσα από τις κατά τόπους τοπικές ή κλαδικές κομματικές οργανώσεις είτε μέσω του internet, από τον προσωπικό του υπολογιστή.

8. Σε ένα ζωντανό και δημοκρατικό κόμμα, κάθε μέλος θα μπορεί να υποβάλει on line τις απόψεις του, τις προτάσεις του ή τις τυχόν παρατηρήσεις του καθώς και να υποβάλει on line τα παράπονά του στα αρμόδια όργανα.

Τα πιο πάνω θα σημάνουν την επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, θα δώσουν δύναμη, αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό στα μέλη του κόμματος, θα φέρουν στην κομματική οργάνωση ικανούς και άξιους πολίτες  και θα οδηγήσουν την Ελλάδα στο μέλλον που αξίζουμε όλοι μας.

Για να μπορεί η Νέα Δημοκρατία να πείσει τις ευρύτερες λαϊκές μάζες, θα πρέπει η Δημοκρατία να γίνει καθημερινή πρακτική μέσα στο ίδιο το κόμμα.

 Πέτρος Χασάπης, δικηγόρος, μέλος της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: