26.12.09

Πολιτικούς «ακουμπά» η ανακρίτρια

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΠΙΟΡΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

της Θεοδοσίας Κοντζόγλου και το AtticaPress.gr


 Το ενδεχόμενο της εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην «κάλυψη» ή «προστασία» των επίορκων λιμενικών της Πάτρας διερευνά η ανακρίτρια της πόλης.


Στην περίπτωση που στοιχειοθετηθούν όσα έχουν ήδη κατατεθεί τότε η ανακρίτρια θα υποχρεωθεί να διαβιβάσει αμέσως τον φάκελο στη Βουλή για την ενεργοποίηση του σχετικού νόμου για την άρση της ασυλίας των εμπλεκομένων βουλευτών. Και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αφορούν σε τρία άτομα, όλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Το ενδεχόμενο αυτό στηρίζεται σε τουλάχιστον δύο δεδομένα:

Α) Στην έκδοση ευαρεσκειών υπέρ των τότε υπόπτων λιμενικών κάθε φορά που υπήρχε σε εξέλιξη αίτημα για την απομάκρυνσή τους από το λιμεναρχείο Πάτρας. Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχουν στοιχεία για το ποίοι ήσαν οι πολιτικοί που μεσολάβησαν στην τότε ηγεσία του ΥΕΝΑΝΠ για την αποτροπή κάθε μετάθεσης

Β) Από την κατάθεση του αξιωματικού – συντάκτη της σχετικής ΕΔΕ – στις δικαστικές Αρχές, σύμφωνα με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, όταν ενημερώθηκε ότι τα κυκλώματα είχαν αναπτυχθεί πολύ πριν το 2007, απαίτησε τη διακοπή της ΕΔΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ανώτατο αξιωματικό από την έρευνά του προέκυπταν στοιχεία που αφορούσαν την περίοδο από το 2003 μέχρι σήμερα. «Η σημερινή στρατιωτική ηγεσία του Λ.Σ. και η τότε πολιτική γνώριζε τις επικρατούσες συνθήκες... και όχι μόνο δεν έπραξε τα νόμιμα αλλά με τις πράξεις και παραλείψεις της όπως ενδεικτικά αναφέρω την κατ' επανάληψη ακύρωση των μεταθέσεων των πρωτεργατών του κυκλώματος, τελικά διευκόλυνε το έργο τους...» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Φερούσης ενώ προσθέτει: «Όταν υπέβαλα το πόρισμα της ΕΔΕ στην Διεύθυνση Προσωπικού, ο τότε υπουργός παρουσία του Αρχηγού Λ.Σ. μου ζήτησε να αλλάξω το πόρισμα λέγοντάς μου: Τα έχω βρει με τον Αρχηγό..

Ο συντάκτης βέβαια της ΕΔΕ, όπως αποκαλύψαμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, αρνήθηκε να αλλοιώσει την έρευνά του και το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί σε αποστρατεία στις κρίσεις του προηγούμενου Μαρτίου.

Όλα αυτά τα στοιχεία ο ναύαρχος Ελευθέριος Φερούσης θεώρησε σκόπιμο να τα γνωστοποιήσει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κυρίως επειδή υπάρχει πάντα ο φόβος να υπάρξουν παρεμβάσεις κάλυψης του σκανδάλου, αλλά και εξ' αιτίας του γεγονότος ότι καθημερινά η Ιταλία επιστρέφει αρκετούς λαθρομετανάστες που παρά τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, όλως περιέργως εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους παράνομης επιβίβασης στα πλοία.


Μάλιστα κατά δεκάδες συνεχίζεται η επανεισδοχή των λαθρομεταναστών στην Πάτρα από την Ιταλία παρά την ...εξάρθρωση του κυκλώματος των διεφθαρμένων λιμενικών και την απόταξη οκτώ ατόμων από το Σώμα.

Και αυτό φυσικά έχει την εξήγησή του: Σύμφωνα με νέα στοιχεία, στην Πάτρα υπάρχει ένα – τουλάχιστον – κύκλωμα έκδοσης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Οι αποταχθέντες λιμενικοί, φέρονται να είχαν διασυνδέσεις με το κύκλωμα αυτό το οποίο δεν έχει εντοπιστεί. Όπως προκύπτει και από στοιχεία των δικαστικών Αρχών, ένας από τους αποταχθέντες, κατά περιόδους αναλάμβανε τον έλεγχο των διαβατηρίων όσων επιβιβάζονταν σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία.  

Ο συγκεκριμένος λιμενικός παρέμενε στον καταπέλτη του πλοίου για λίγα μόνον λεπτά. Αυτό που κατέθεσε ένας από τους βασικούς μάρτυρες είναι ότι: κατά περίεργο λόγο, αρκετοί από τους επιβάτες που επιβιβάζονταν αυτά τα λίγα λεπτά, επέστρεψαν στην Ελλάδα με χειροπέδες.

Επίκαιρη ερώτηση για τον κ. Χρυσοχοϊδη

Για την επιστολή Φερούση η οποία δημοσιεύθηκε από το Atticapress.gr στις 18 Δεκεμβρίου Επιστολή Λ. Φερούση (pdf) στο ρεπορτάζ : ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΦΕΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ  κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή, από τον βουλευτή Αχαίας του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλαο Τσούκαλη.

Ο κ. Τσούκαλης επικαλείται το δημοσίευμα του Atticapress.gr και ερωτά τον υπουργό εάν έχει παραλάβει τη σχετική επιστολή (σ.σ. θυμίζουμε ότι στις 18 Δεκεμβρίου σε ερώτηση του Atticapress.gr ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, αρνήθηκε ότι γνωρίζει την ύπαρξη της επιστολής) αλλά και εάν ισχύουν όσα περιέχονται στο υπόμνημα Φερούση, όπως και εάν προτίθεται να διερευνήσει τις σοβαρότατες αναφορές που περιέχονται σ' αυτό.

Ο κ. Τσουκαλης, ζητά από τον κ. Χρυσοχοίδη επίσης να καταθέσει στη Βουλή το υπόμνημα Φερούση όπως και το πόρισμα της ΕΔΕ που ο κ. Φερούσης άφησε στα χέρια της ηγεσίας του ΥΕΝΑΝΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αξιωματικός διευθυντής Προσωπικού που παρέλαβε την ΕΔΕ, θεώρησε σκόπιμο να την διαβιβάσει αμέσως στο ναυτοδικείο. Για την ενέργειά του δέχθηκε σφοδρότατη επίπληξη από την τότε ηγεσία του Λιμενικού.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αγαπητοί συνάδελφοι του Aigio.org, χρόνια πολλά.

Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων των συντελεστών του Atticapress.gr για την αναδημοσίευση. Πιθανολογώ ότι στη φούρια των ημερών ξεχάσατε να αναφερθείτε στον ιστότοπό μας, πράγμα που δεοντολογικά θα συμπλήρωνε την αναφορά του συντάκτη την οποίαν έχετε ήδη κάνει.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι εμείς στο Atticapress.gr σας ευχόμαστε μια ήρεμη και αποδοτική χρονιά για το 2010 και πάλι σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας στην προσωπική μας προσπάθεια.
Φιλικά
Θεοδοσία Κοντζόγλου