7.1.10

Αντιπλημμυρικά μόνο στα χαρτιά


ΠΑΤΡΑ. Αποσπασματικά και μόνο σε επίπεδο μελετών αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών στην Αχαΐα, που έχει ως αποτέλεσμα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι να πλημμυρίζουν και να αποκλείονται παραλιακοί δρόμοι, ενώ συχνά τα νερά μπαίνουν σε σπίτια και καταστήματα.
Συγκεκριμένα, στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκεται η μελέτη για τη διάβρωση των ακτών της Δ. Αχαΐας, ενώ για την παραλιακή περιοχή του Ρίου υπάρχει μελέτη μόνο για την κατασκευή τριών κυματοθραυστών. Για την ανατολική Αχαΐα, που βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο, το Πανεπιστήμιο Πατρών είχε εκπονήσει μελέτη το 1995 για την περιοχή από το Αίγιο έως και την Ακράτα, η οποία όμως δεν έχει εφαρμοστεί.
Οσον αφορά τη Δ. Αχαΐα, η Περιφέρεια Δ. Ελλάδος έχει αναθέσει σε μελετητικό γραφείο την εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών από το δάσος Στροφιλιάς έως και τον Δήμο Βραχναίικων. Ομως, όταν ολοκληρωθεί η μελέτη θα χρειαστεί να εγκριθεί από 13 συναρμόδιες υπηρεσίες ώστε να δοθεί η άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για την εκτέλεση των έργων. Ακόμα και αν επιτευχθεί η αδειοδότηση, παραμένει άγνωστο αν θα βρεθούν τα κονδύλια για την υλοποίηση των έργων.
Το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών στην Αχαΐα είναι παρόν εδώ και περίπου 60 χρόνια, αλλά τα τελευταία 20 πλήττει άμεσα τους κατοίκους, λόγω της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας κοντά στις ακτές.
Οπως έχει δηλώσει στην «Κ» ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γιώργος Φερεντίνος, τα επόμενα 50 έως 100 χρόνια αναμένεται επιδείνωση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, αφού από το λιώσιμο των πάγων αναμένεται να ανέβει η στάθμη της θάλασσας από 30 έως 80 εκατοστά.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας, στον παραλιακό δρόμο του Δήμου Βραχναίικων τα κύματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Βασίλη Τογαντζή, έφθασαν ακόμα και τα έξι μέτρα, παρασύροντας πέτρες και ξύλα, ενώ πλησίασαν απειλητικά τα σπίτια.
Οσον αφορά τον Δήμο Ρίου, τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφηκαν στους παραλιακούς δρόμους του Καστελόκαμπου και του Ρίου, όπου η οδός Ποσειδώνος έκλεισε για σημαντικό χρονικό διάστημα, ενώ «κόπηκε» και ο δρόμος στη Ροδινή.
Τέλος, στην περιοχή της Αιγιαλείας ζημιές καταγράφηκαν στο ύψος της παραλίας Αιγίου και στις περιοχές Αγ. Νικολάου, Βαλιμιτίκων, Διγελιωτίκων και Τεμένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: