28.1.10

Ερώτηση για τη Διαχείριση απορριμμάτων και την κατασκευή του πολύπαθου εργοστασίου στο Ν. Αχαΐας

ΕΡΩΤΗΣΗ 

ΠΡΟΣ: την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής

Ως γνωστό στο Νομό Αχαΐας έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα δύο χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Ένας στη θέση Φλόκα του Δήμου Ωλενίας και ένας σε περιοχή του Δήμου Αιγείρας. Οι δυο αυτοί ΧΥΤΑ εξυπηρετούν τις ανάγκες της Δυτικής και της Ανατολικής Αχαΐας. Ο δήμος της Πάτρας εξυπηρετείται από το δικό του ΧΥΤΑ στη θέση Ξερόλακα. Ο χώρος όμως αυτός έχει κορεστεί και έχει ελάχιστο ακόμη χρόνο λειτουργίας.

Υπάρχουν όμως και Δήμοι όπως οι Δήμοι Αιγίου, Ερινεού, Συμπολιτείας, Καλαβρύτων, Παίων κ.τ.λ. που δεν εξυπηρετούνται από τους υπάρχοντες ΧΥΤΑ. Αποτέλεσμα τούτου είναι είτε να πληρώνουν τεράστια ποσά σε ιδιωτικές εταιρείες επιβαρύνοντας έτσι υπέρογκα τους δημότες τους είτε να ρίχνουν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια σε παράνομες χωματερές επιβαρύνοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας κινδύνους για την επιβολή βαρύτατων προστίμων από την ΕΕ.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας πριν από αρκετό καιρό σε συνεργασία με τους Δήμους και την ΤΕΔΚ Αχαΐας αποφάσισαν, προετοίμασαν και διεκδίκησαν την κατασκευή σύγχρονου εργοστασίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το εργοστάσιο αυτό επρόκειτο να καλύψει όλους ανεξαιρέτως τους Δήμους της Αχαΐας και θα είχε χρηματοδότηση από πόρους του προγράμματος ΕΠΕΡ του Υπουργείου πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και τώρα ΥΠΕΚΑ .

Το εργοστάσιο αυτό έχει εξαγγελθεί πολλές φορές και υπάρχουν πλήθος ανακοινώσεων τόσο από την πολιτική ηγεσία του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ (κ. Σουφλιά κ.τ.λ.) καθώς και τους τοπικούς φορείς της Αχαΐας.

Όμως το έργο αυτό ταλαιπωρείται σε δαιδαλώδεις διαδικασίες και δεν φαίνεται να υλοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ο χρόνος εκτέλεσης των έργων του Γ’ ΚΠΣ, στο οποίο ήταν ενταγμένο το έργο αυτό, έχει τελειώσει.

Τελευταία εμφανίζονται πληροφορίες που αναφέρουν ότι τελικά σχεδιάζεται μικρότερο εργοστάσιο το οποίο δεν θα καλύπτει όλους τους Δήμους της Αχαΐας αλλά ορισμένους μόνο εξ’ αυτών και μάλιστα αυτούς που εξυπηρετούνται ήδη από ΧΥΤΑ.

Όλα αυτά δημιουργούν ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά στην Αχαΐα που ταλαιπωρείται δυστυχώς ακόμα απο το θέμα των απορριμμάτων. Η κατάσταση δε αυτή, σε συνδυασμό με τον κορεσμό του ΧΥΤΑ της Πάτρας, θα γίνει ακόμη δυσκολότερη.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1. Σε πια φάση βρίσκεται το εργοστάσιο απορριμμάτων της Αχαΐας;
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός;
3. Θα καλύπτει όλο το Νομό Αχαΐας ή μέρος αυτού;
4. Το έργο αυτό είναι ενταγμένο σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και με ποιο προϋπολογισμό;
5. Πότε θα κατασκευαστεί το έργο αυτό και από πιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα καλυφθεί;
6. Γιατί καθυστερεί υπερβολικά η κατασκευή του έργου αυτού και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό;
7. Ποιες άλλες εφικτές λύσεις υπάρχουν για την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος των απορριμμάτων της Αχαΐας;
8. Τι πρέπει να κάνουν οι φορείς της Αχαΐας για την αντιμετώπιση του ζητήματος;

Ο Ερωτών

Κώστας Σπηλιόπουλος

Βουλευτής Ν. Αχαΐας

Δεν υπάρχουν σχόλια: