5.2.10

Πώς ναυάγησε η τράπεζα των 3 μητροπολιτών και των 7 δημάρχων


Αδοξο τέλος είχε τελικά η προ οχταετίας τολμηρή προσπάθεια ίδρυσης Τράπεζας Πελοποννήσου, επονομαζόμενη τότε και «Τράπεζα Αγίου Πνεύματος» από τρεις μητροπολίτες της Πελοποννήσου, εφτά δημάρχους κι ένα γνωστό ηθοποιό! 
 
Αδιευκρίνιστη επίσης παραμένει και η τύχη σημαντικών χρηματικών ποσών, τα οποία είχαν δώσει για τα πρώτα έξοδα λειτουργίας της εν λόγω τράπεζας ως έξοδα ιδρυτικής δαπάνης, οι εφτά δήμοι , καθώς τα ποσά εκείνα ουδέποτε τους επιστράφηκαν ούτε αυτά δικαιολογήθηκαν με την εμφάνιση σχετικών τιμολογίων ή αποδείξεων.

 Σύμφωνα με το ενημερωτικό φυλλάδιο που είχαν κυκλοφορήσει το 1998 στην Πελοπόννησο, οι ιδρυτές της τράπεζας, μέλη του βασικού πυρήνα του διοικητικού συμβουλίου ήταν οι μητροπολίτες Ηλείας Γερμανός, Ολυμπίας και Τριφυλίας Στέφανος και Κυνουρίας και Μαντινείας Αλέξανδρος, οι δήμαρχοι Πύργου, Κορίνθου, Αιγίου, Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, Λεωνιδίου και Γυθείου , διάφοροι οικονομολόγοι και ο γνωστός ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος.

Σκοπός της τότε ιερής προσπάθειας ήταν η λειτουργία και η ανάπτυξη μιας σύγχρονης τράπεζας και η ανάπτυξη της Πελοποννήσου μέσω των αποταμιευτικών πόρων.

Οπως είχε δηλώσει τότε στην «Ε» ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Στέφανος, η συγκεκριμένη τράπεζα θα αποτελούσε «την έμπρακτη εκτέλεση μιας από τις βασικότερες φροντίδες που πρέπει να επιδεικνύει ο επίσκοπος: να μεριμνά δηλαδή, όχι μόνο για την πνευματική διαβίβαση των ψυχών των πιστών, ώστε να κληρονομήσουν την βασιλεία των ουρανών, αλλά και να μην στερούνται -οι πιστοί- τον άρτον και να έχουν επιβίωση ευπρεπή όπως πρέπει εις αυτούς».

«Τότε την θεωρούσα μια καλή προσπάθεια για τον τόπο μας. Θυμάμαι ότι δώσαμε σαν δήμος 500.000 δρχ., αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα. Τα χρήματα δεν μας επιστράφηκαν...» -δήλωσε χθες στην «Ε» ο πρώην δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Δεββές.

Ο νυν δήμαρχος Σκιλλούντος Σάκης Μπαλιούκος ανέφερε ότι όταν ανέλαβε την δημαρχία, αν και του έγινε πρόταση δεν θέλησε να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή και την απέφυγε διότι «κάτι δεν του άρεσε» και πρόσθεσε ότι την υπόθεση είχε χειριστεί ο τότε δήμαρχος Κρεστένων Παναγιώτης Αθανασόπουλος.

Δεν «τσίμπησαν τα χοντρά»

Οπως ανέφερε χθες στην «Ε» ο κ. Αθανασόπουλος η όλη προσπάθεια τότε έφτασε σε κάποιο σημείο αλλά δεν έγινε το επιθυμητό, διότι από το ποσό των 4 δισ. δρχ. που έπρεπε να συγκεντρωθεί, βρέθηκε μόνο το 1,6 δισ. δρχ. κι έτσι ναυάγησε η υπόθεση.

Πάντως ο κ. Αθανασόπουλος μιλώντας στην «Ε» ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα που είχαν δώσει τότε οι δήμοι ήταν για την κάλύψη των εξόδων της ιδρυτικής δαπάνης της τράπεζας και τόνισε ότι κατά την εκτίμησή του δεν υπήρξε κάποια... «λαδιά».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/02/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: