13.3.10

3.000 υποθέσεις παιδεραστίας από καθολικούς ιερείς εξετάζει το Βατικανό


Από το 2001 έως το 2010, περίπου 3.000 υποθέσεις για παιδεραστία που διεπράχθησαν κατά τα τελευταία 50 χρόνια από καθολικούς ιερείς έχουν φτάσει στην δικαιοσύνη του Βατικανού, σύμφωνα με αξιωματούχο του Βατικανού. 

"Το 60% των περιπτώσεων, αφορά περιπτώσεις "εφηβοφιλίας" (ephebophilie), δηλαδή τη σωματική έλξη για εφήβους του ίδιου φύλου. Το 30% για ετεροφυλοφιλικές σχέσεις και το υπόλοιπο 10% για πραγματική παιδεραστία, δηλαδή μια σεξουαλική έλξη για αγόρια που δεν έχουν φθάσει στην εφηβεία", δήλωσε ο μονσινιόρος Τσάρλς Σκικλούνα, εισαγγελέας του δικαστηρίου του Καρδιναλίων για το δόγμα της Πίστης. 

Ωστόσο, ο ιεράρχης ισχυρίστηκε ότι "το φαινόμενο δεν έχει επεκταθεί όπως κάποιοι θέλουν να πιστέψουμε", σημειώνοντας ότι υπάρχουν "400.000 ιερείς των επισκοπών και μοναχοί" σε όλον τον κόσμο. 

"Στο 10% των καταγγελιών, τις ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, με αδιαμφισβήτητες αποδείξεις, οι ένοχοι έχουν υποβαθμιστεί στο επίπεδο του λαϊκού.", επισήμανε, ενώ ανέφερε ότι σε ένα ίδιο ποσοστό, είναι οι ίδιοι οι ιερείς που ζήτησαν να απαλλαγούν των ιερατικών καθηκόντων τους. 

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (60%), "κυρίως λόγω της προχωρημένης ηλικίας των κατηγορουμένων, δεν γίνονται δίκες αλλά έχουν ληφθεί πειθαρχικά μέτρα" όπως "η απαγόρευση της τέλεσης λειτουργίας σε δημόσιο χώρο και της εξομολόγησης, ή η υποχρέωση να διάγουν αποτραβηγμένη ζωή με μετάνοια", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: