18.3.10

Οι μητροπολίτες και ο Μαμμωνάς


Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κατά την εκτίμηση πολλών, είναι ένας άγιος άνθρωπος. Οπως όλοι οι άγιοι, έτσι κι αυτός, έχει μικρή σχέση με τα εγκόσμια και δη εκείνα που άπτονται του Μαμμωνά. Επόμενο λοιπόν είναι να μη γνωρίζει τα οικονομικά και ούτε πώς φορολογούνται οι απλοί πολίτες. Σ’ αυτό πιθανότατα συντελεί και το γεγονός ότι το κράτος υπήρξε εξαιρετικά γαλαντόμο στις πολλές οικονομικές δραστηριότητες και στις περισσότερες οικονομικές παραδραστηριότητες (π. χ. υπόθεση Βατοπεδίου) της Εκκλησίας.

Στην άγνοια λοιπόν πρέπει να οφείλονται οι εκρήξεις του αγίου Θεσσαλονίκης στα πρωινάδικα της τηλεόρασης δηλώνοντας ότι είναι «εχθρική ενέργεια» η φορολόγηση των προσόδων της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% στα έσοδα της Εκκλησίας από την εκμετάλλευση ακινήτων. «Πού ακούστηκε τόσο υψηλός συντελεστής φορολογίας;», δήλωσε ο άγιος. «Σας έχει τύχει εσάς να παίρνετε χίλια ευρώ και να σας παίρνει το κράτος τα διακόσια;», ρώτησε ρητορικά τους δημοσιογράφους της τηλεόρασης της ΝΕΤ που τον φιλοξενούσαν.

Η απάντηση φυσικά ενός απλού πολίτη είναι «όχι! δεν μας έχει τύχει να μας παίρνει το κράτος 200 ευρώ στα 1.000, διότι με τις νέες φορολογικές κλίμακες το κράτος μάς παίρνει 450 ευρώ στα 1.000. Κι αυτό οι περισσότεροι δεν το θεωρούμε “εχθρική ενέργεια”. Ελπίζουμε ότι θα είναι προσωρινό για να σωθούμε από τη χρεοκοπία». Είναι σίγουρο δε ότι πολλοί μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων θα ήταν ευγνώμονες στον κ. Παπακωνσταντίνου αν τους φορολογούσε μόνο με 20% τις προσόδους τους.

Η υπόθεση περί άγνοιας του μητροπολίτη ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο ίδιος είναι στην πρώτη γραμμή των πρωινάδικων κάθε φορά που απειλείται η πατρίς. Εχει ξεσπαθώσει κατά των Σλάβων που απειλούν τα ονόματα των γεωγραφικών μας διαμερισμάτων, κατά των Πακιστανών που απειλούν το χρώμα στις πλατείες («μαύρισε ο τόπος», είπε) κ. ά. Επομένως τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει την απειλή χρεοκοπίας θα έπρεπε να δώσει κάτι περισσότερο από το πλεόνασμα της πλούσιας μητροπόλεώς του. Οχι για κανένα λόγο, αλλά για να είναι συνεπής με όσα λέει.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, «σε πλείστες περιπτώσεις από την απελευθέρωση μέχρι και σήμερα, διέθεσε ό, τι μπορούσε παραπάνω για την ενίσχυση του λαού και του κράτους μας», τώρα θα αρχίσει τις εξαιρέσεις;
Ο γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αντώνης Ζαμπέλης έβαλε μια άλλη πτυχή: «Να συμφωνήσουμε για φόρο στα μισθώματα», είπε. «Αλλά έχετε ακούσει φυσικό ή νομικό πρόσωπο να πληρώνει φόρο επί των ακαθάριστων; 

Η Εκκλησία θα πρέπει να πληρώσει έσοδα μείον έξοδα, και επί του καθαρού υπολοίπου -εάν υπάρχει-, να μπει φόρος. Εδώ όμως γίνεται μια μεταχείριση της Εκκλησίας χειρότερη και από ανώνυμη εταιρεία». Αυτή είναι μια καλή ιδέα: να φορολογείται η Εκκλησία όπως οι υπόλοιπες Α. Ε. κανονικά. Με ανώτατο συντελεστή 45%. 

Αλλά τότε θα έχει ένα πρόβλημα με τα έξοδα: το μεγαλύτερο μέρος αυτών -που είναι η μισθοδοσία των κληρικών- οι φορολογούμενοι το πληρώνουν. 

Αναγκαστικά. 

Είτε πιστεύουν είτε όχι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: