23.5.10

ΕΒΕΑ: «Καταργήστε την υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών»


Επιστολή του Επιμελητηρίου θίγει το θέμα των καταχωρίσεων και στον τοπικό Τύπο
 
Εν μέσω κρίσης, μια σειρά από στρεβλώσεις επιτείνει το αρνητικό κλίμα στην αγορά και επηρεάζει βαθύτερα την ούτως ή άλλως πενιχρή επιχειρηματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να δημοσιεύουν ακόμη και στον τοπικό Τύπο τους ισολογισμούς τους συνιστά ένα φαινόμενο που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Και δεν είναι τυχαίο ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητεί την κατάργηση του «μέτρου». Συγκεκριμένα, έχει καταγγείλει το φαινόμενο, που απασχολεί έντονα τα μέλη του τα οποία δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας και είναι υποχρεωμένα να κάνουν και την «τοπική» δημοσίευση. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, οι χρεώσεις φτάνουν να είναι υψηλότερες ακόμη και αυτών που ζητούν οι εφημερίδες μεγάλης πανελλαδικής κυκλοφορίας. «Μερικές φορές έχεις την εντύπωση ότι κάποια έντυπα υπάρχουν μόνο για να δημοσιεύουν ισολογισμούς και να επιβιώνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «Κ», γνωστός επιχειρηματίας ο οποίος είχε τη σχετική εμπειρία.

Επώδυνες συνέπειες
Οι συνέπειες της πρακτικής αυτής είναι ακόμη πιο επιβαρυντικές στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, καθώς πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Το πρόβλημα αφορά σε τελική ανάλυση όλους τους καταναλωτές, καθώς η δαπάνη για τη δημοσίευση των ισολογισμών μετακυλίεται –όπως είναι φυσικό– στις τελικές τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι και σε αυτό το ζήτημα η Ελλάδα διεκδικεί «βραβείο πρωτοτυπίας». Η υποχρέωση των ανωνύμων εταιρειών να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς και τα λοιπά οικονομικά τους στοιχεία στις εφημερίδες –επιβαρυνόμενες στην ουσία με ένα φόρο υπέρ τρίτων– δεν ισχύει σε καμιά άλλη χώρα της Ε.Ε.

Πληθώρα διαμαρτυριών
Λύση στο πρόβλημα αυτό ζητεί, όπως προαναφέρθηκε, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), καθώς έχει δεχθεί πληθώρα διαμαρτυριών από επιχειρήσεις-μέλη του με έδρα εκτός των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Με επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ζητεί την επανεξέταση της εν λόγω διάταξης που αφορά στην υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών σε τοπικές εφημερίδες. Ως έσχατη λύση –σε περίπτωση που δεν καταργηθεί η διάταξη– προτείνεται η θέσπιση ανωτάτου ορίου, ενός πλαφόν στο κόστος δημοσίευσης των ισολογισμών. «Θεωρούμε ότι σε μια εποχή όπου η αγορά ασφυκτιά και οι επιχειρήσεις δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν, η συγκεκριμένη διάταξη δεν ωφελεί ούτε αυτές, αλλά ούτε και τους καταναλωτές και θα έπρεπε να επανεξετασθεί», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ στην επιστολή του προς την αρμόδια υπουργό.
Το ΕΒΕΑ δεν περιορίζεται στο να διαμαρτυρηθεί για την υπάρχουσα κατάσταση και να διατυπώνει το αίτημα για επανεξέταση της ρύθμισης, ουσιαστικά για την κατάργησή της. Προβαίνει και σε εναλλακτική πρόταση. Ειδικότερα, με αφορμή την επικείμενη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), το ΕΒΕΑ προτείνει οι επιχειρήσεις να στέλνουν τους ισολογισμούς στην Κεντρική Υπηρεσία του ΓΕΜΗ, η οποία εν συνεχεία θα τους καταχωρίζει σε διαδικτυακή πύλη. Ετσι, τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενδιαφερομένους και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, διασφαλίζοντας παράλληλα και την απαιτούμενη διαφάνεια.

Απλοποίηση διαδικασιών
Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη λειτουργίας του ΓΕΜΗ σε τρεις μήνες προβλέπεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας περί απλοποίησης των διαδικασιών σύστασης των κεφαλαιουχικών και προσωπικών εταιρειών που αυτές τις ημέρες συζητείται στη Βουλή.
Τη δημοσίευση των ισολογισμών στο Διαδίκτυο αντί των εφημερίδων υποστηρίζει το σύνολο σχεδόν του επιχειρηματικού κόσμου. Το ζήτημα αυτό τέθηκε πρόσφατα και από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) στη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε στην κ. Κατσέλη. Μάλιστα, ο ΣΒΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι η υπουργός συμφώνησε με την κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες και τάχθηκε υπέρ της δημοσίευσης αυτών στο Διαδίκτυο. Η κ. Κατσέλη το ίδιο κιόλας βράδυ διέψευσε προφορικά ότι συμφώνησε και την επομένη εξέδωσε και σχετική γραπτή ανακοίνωση. Ο ΣΒΠΕ από την πλευρά του, δύο ημέρες μετά την πρώτη ανακοίνωση, εξέδωσε νέα ανακοίνωση, αναιρώντας εν μέρει την προηγούμενη και λέγοντας ότι «η υπουργός δεν ανέλαβε καμία δέσμευση σχετική με την πρόταση αυτή του ΣΒΠΕ».

Κάτι κινείται
Ανεξαρτήτως του τι πραγματικά διημείφθη στη συνάντηση αυτή, το βέβαιο είναι ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση της κατάργησης της επίμαχης αυτής ρύθμισης και οι πιέσεις του επιχειρηματικού κόσμου θα πιάσουν αυτή τη φορά τόπο. Δεν αποκλείεται και σε αυτήν την περίπτωση η οικονομική κρίση να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, επιταχύνοντας τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: