20.7.10

Εγκατάλειψη της βιολογικής γεωργίας

Δελτίο τύπου

Εγκατάλειψη της βιολογικής γεωργίας  

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Την εγκατάλειψη μιας σειράς πρακτικών και μέτρων που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση σε μια γεωργία φιλική προς το περιβάλλον, μεταφέρουν με ερώτησή τους στη βουλή, οι ανεξάρτητοι βουλευτές της αριστεράς  Φώτης  Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης  Ψαριανός, ρωτώντας την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, γιατί δεν έχει αναγγείλει καμία θετική ενέργεια ή δράση για το 2010, εάν προτίθεται να προβεί  σε αναθεώρηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με πρόβλεψη σημαντικής ενίσχυσης για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα  και με ποιούς τρόπους προγραμματίζει να  ενισχύσει τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

    «Η αναφορά της κυβέρνησης στην πράσινη ανάπτυξη τουλάχιστον σε ότι αφορά το γεωργικό τομέα παραμένει πλέον μόνο ως προεκλογική εξαγγελία, ενώ στην πράξη η εφαρμοζόμενη πολιτική κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με την τοποθέτηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην 4η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» «στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα δεν περισσεύουν πόροι ώστε να προχωρήσουμε σε προσκλήσεις στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο»

Η ανακοίνωση της κ. Υπουργού ήρθε δυστυχώς να επιβεβαιώσει τους φόβους των φορέων του αγροτικού χώρου, των βιοκαλλιεργητών, των οικολογικών οργανώσεων αλλά και των καταναλωτών για εγκατάλειψη μιας σειράς πρακτικών και μέτρων που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση σε μια γεωργία φιλική προς το περιβάλλον αλλά και στην υιοθέτηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης αγροτικών περιοχών με όρους βιωσιμότητας.
Τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα περιλαμβάνουν δράσεις ενίσχυσης που αφορούν μεταξύ άλλων:  τη βιολογική γεωργία, τη βιολογική κτηνοτροφία, τη μείωση της νιτρορύπανσης, την προστασία απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, τη διατήρηση ντόπιων ποικιλιών, τη διατήρηση και αποκατάσταση φυτοφρακτών, τη διαχείριση παραλίμνιων εκτάσεων του δικτύου Natura 2000, τη διατήρηση και ανακατασκευή αναβαθμίδων καθώς και τη διατήρηση γεωργικών εκτάσεων για την προστασία ειδών άγριας πανίδας.
Επειδή:
Τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα  αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία του 2ου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και  χρηματοδοτούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εγκατάλειψη της υποστήριξης των παραδοσιακών ποικιλιών και των αυτόχθονων φυλών, αποφασίζεται το 2010, έτος αφιερωμένο στην βιοποικιλότητα, θέμα για το  οποίο το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης δεν έχει αναγγείλει καμία  θετική ενέργεια ή δράση.


Η ποιοτική γεωργία με αιχμή του δόρατος τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, σέβεται το περιβάλλον και μπορεί να ξαναφέρει τα ελληνικά προϊόντα τόσο στις διεθνείς όσο και στην ελληνική αγορά συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας,  αλλά και της υγείας των καταναλωτών.
Ερωτάται η κ. υπουργός
1. Γιατί δεν έχετε αναγγείλει καμία θετική ενέργεια ή δράση για το 2010; Προτίθεστε να προβείτε  σε αναθεώρηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με πρόβλεψη σημαντικής ενίσχυσης για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα;

2. Με ποιούς τρόπους προγραμματίζετε να  ενισχύσετε τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία»;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης  Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης  Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: