12.7.10

Χορήγηση πλαστών πτυχίων στο ΑΤΕΙ Πάτρας ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δελτίο τύπου

Χορήγηση πλαστών πτυχίων στο ΑΤΕΙ Πάτρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

            Το θέμα της χορήγησης πλαστών πτυχίων στο ΑΤΕΙ της Πάτρας φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

            Στην ερώτησή τους οι 4 βουλευτές καταγγέλλουν πως ενώ η υπόθεση σοβεί για περισσότερα από επτά χρόνια από την ημέρα της αποκάλυψής της, μέχρι σήμερα  δεν έχει γίνει ανάκληση των πλαστών πτυχίων που έχουν δοθεί με την ανοχή των διοικούντων και των εμπλεκομένων καθηγητών.

            Μάλιστα παράγοντες του ΑΤΕΙ, με διάφορα προσκόμματα και καθυστερήσεις έχουν πετύχει την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ημέρα που εκδόθηκαν τα πλαστά πτυχία, με αποτέλεσμα σήμερα να επικαλούνται ακόμα και την συμπλήρωση πενταετίας, προκειμένου να μην τιμωρηθούν διοικητικά οι εμπλεκόμενοι καθηγητές και να μην γίνει ανάκληση των  πτυχίων.

            Οι βουλευτές ερωτούν την Υπουργό Παιδείας εάν είναι σε γνώση του Υπουργείου τα καταγγελλόμενα, καθώς και εάν  προτίθεται  να παρέμβει προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα.Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:                Σοβαρότατες καταγγελίες για τη χορήγηση πλαστών πτυχίων σε σπουδαστές του τμήματος επιχειρηματικού σχεδιασμού και πληροφορικών συστημάτων του ΑΤΕΙ Πάτρας, είδαν το φως της δημοσιότητας, στην οποία εμπλέκονται καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι του Τ.Ε.Ι. και 13 σπουδαστές. Η υπόθεση σοβεί για περισσότερα από επτά χρόνια από την ημέρα της αποκάλυψής της, αλλά μέχρι σήμερα  δεν έχει γίνει ανάκληση των πλαστών πτυχίων που έχουν δοθεί με την ανοχή των διοικούντων και των εμπλεκομένων καθηγητών. Πρόσφατα δε διατάχθηκε διενέργεια ΕΔΕ για τη χορήγηση πλαστών πτυχίων και σε άλλο τμήμα του ίδιου ΤΕΙ, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανή την περίπτωση γενίκευσης του φαινομένου.

                Για την υπόθεση έχουν επιληφθεί οι δικαστικές αρχές της Πάτρας. Σε πρόσφατη δε ποινική απόφαση που έχει εκδοθεί, επιβεβαιώθηκε και δικαστικά η βασιμότητα της έκδοσης των πλαστών στοιχείων. Επί του θέματος, έχει γνωμοδοτήσει τεκμηριωμένα και πλήρως αιτιολογημένα, ο νομικός σύμβουλός του ιδρύματος προτείνοντας απερίφραστα την ανάκληση των πλαστών πτυχίων. Η πιο πάνω γνωμάτευση τέθηκε υπόψη της συνέλευσης του τμήματος, στις αρχές του 2009. Παραδόξως μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει προς την αποκατάσταση της νομιμότητας.

                Πρόκειται για υπόθεση στην οποία, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, φέρονται να εμπλέκονται καθηγητής του τμήματος, ο οποίος έχει κάνει πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, μια υπάλληλος του ΑΤΕΙ της Πάτρας και δεκατρείς σπουδαστές του συγκεκριμένου τμήματος, οι οποίοι είχαν εμπλοκή στην υπόθεση με τη μορφή της ηθικής αυτουργίας. Οι παρεμβάσεις τρίτων υπέρ συγκεκριμένων σπουδαστών έγιναν και έχουν αποδειχθεί, αλλά μέχρι σήμερα τόσο οι εμπλεκόμενοι καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι, όσο και οι σπουδαστές που συμμετείχαν στην υπόθεση αυτή διατηρούν οι μεν πρώτοι τις θέσεις τους, οι δε σπουδαστές τα πτυχία τους.

                Επειδή παράγοντες του ΑΤΕΙ, με διάφορα προσκόμματα και καθυστερήσεις έχουν πετύχει την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ημέρα που εκδόθηκαν τα πλαστά πτυχία, με αποτέλεσμα σήμερα να επικαλούνται ακόμα και την συμπλήρωση πενταετίας, προκειμένου να μην τιμωρηθούν διοικητικά οι εμπλεκόμενοι καθηγητές και να μην γίνει ανάκληση των  πτυχίων,Ερωτάται η κ. Υπουργός:1.      Είναι σε γνώση του Υπουργείου τα ανωτέρω καταγγελλόμενα και επιβεβαιώνεται η διενέργεια ΕΔΕ και για χορήγηση και άλλων πλαστών πτυχίων στο ΑΤΕΙ Πάτρας;2.      Προτίθεστε να παρέμβετε προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα, να τιμωρηθούν διοικητικά όλοι οι εμπλεκόμενοι καθηγητές και να γίνει ανάκληση των  παράνομων πτυχίων;Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης ΚουβέληςΘανάσης ΛεβέντηςΝίκος ΤσούκαληςΓρηγόρης Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: