1.8.10

Και εισαγγελέας Εφετών τώρα για τις σπατάλες και τις παρανομίες στην ΕΡΤ

ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ-ΕΘΝΟΣ
Ανα­ζητούνται ποινικές ευθύνες μετά τον τρίμηνο έλεγχο των «Ράμπο», οι οποίοι διαπίστωσαν ένα απίστευτο όργιο από παράνομες αναθέσεις, αλόγιστη σπατάλη δημο­σίου χρήματος και κακοδιοίκηση

Τρεις ολόκληρους μήνες στα... άδυτα της ΕΡΤ, κάνοντας φύλλο και φτερό τα «X-Files» των έργων και ημερών της προηγούμενης διοίκησης (2006 - Απρίλιος 2010), χρειάστηκαν οι «Ράμπο» του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για να παραδώσουν ένα πόρισμα «φωτιά» που αποκαλύπτει σκάνδαλα κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας, παράνομων αναθέσεων και αλόγιστης σπατάλης δημοσίου χρήματος.

Πολλά από τα γαλάζια πεπραγμένα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που περιλαμβάνονται στο πόρισμα, έχει αποκαλύψει το τελευταίο διάστημα το «Εθνος της Κυριακής». Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ένα όργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης, που παραπέμπει μάλλον σε ανεξέλεγκτη διοίκηση ατομικής επιχείρησης και σίγουρα όχι σε δημόσιο οργανισμό που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα.
Θα εξεταστεί κατά πόσο η διοίκηση Παναγόπουλου έλαβε σοβαρά υπόψη της τα συμπεράσματα παλαιότερου πορίσματος των ελεγκτών την περίοδο έως το 2006.

    * Οι εκθέσεις διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.
    * Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Π. Φάκου, έχει στοιχεία και για άλλες υποθέσεις που αφορούν ατασθαλίες στην ΕΡΤ, για τις οποίες έχει σχηματιστεί δικογραφία που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Τα στοιχεία του πορίσματος ενδεχομένως να συγχωνευθούν στη δικογραφία της Π. Φάκου (από 15/9), ίσως όμως και να αποτελέσουν αυτόνομο φάκελο αν έτσι κρίνει ο εισαγγελέας Εφετών.
    * Επίσης, οι επιθεωρητές ζητούν από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον υπαλλήλων της ΕΡΤ, σε βάρος των οποίων προέκυψαν πειθαρχικές ευθύνες.
    * O Π. Γερουλάνος έδωσε εντολή για άμεση σύγκληση ΔΣ, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών και την αποκατάσταση της νομιμότητας στην ΕΡΤ (ανάκληση παράνομων πράξεων, αναζήτηση παράνομων αμοιβών ή bonus κ.ά.).

Τεράστια ζημιά
Οι ελεγκτές, όμως, συνεχίζουν τις έρευνές τους με τις αμαρτωλές μεικτές παραγωγές εξαιτίας των οποίων η ΕΡΤ φέρεται να ζημιώθηκε μυθικά ποσά, καθώς και με τη σύμβαση χορηγίας της ΕΡΤ με την Aegean, βάσει της οποίας η κρατική TV παραχωρούσε χρόνο αξίας 2-3 εκατ. ευρώ με αντάλλαγμα μηχάνημα ψηφιακής επεξεργασίας ποδοσφαιρικών δεδομένων αξίας 120.000 ευρώ.

Επίσης, θα εξετάσουν κατά πόσο η διοίκηση Παναγόπουλου έλαβε σοβαρά υπόψη της τα συμπεράσματα παλαιότερου πορίσματος των ελεγκτών την περίοδο έως το 2006.

Οι ελεγκτές τραβούσαν τα μαλλιά τους όταν διαπίστωσαν πόσο υπερτιμολογημένη ήταν η σύμβαση μεταξύ ΕΡΤ και Red Bee Media για την δημιουργία λογοτύπων/σημάτων, στο πλαίσιο δημιουργίας νέας εταιρικής ταυτότητας. Πόσω μάλλον όταν η ΕΡΤ βρίθει γραφιστών και designers... Κι ας προέβαλε το επιχείρημα ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ ότι η εν λόγω εταιρεία αποτελούσε τμήμα του BBC (κάτι που ίσχυε προ 8ετίας, καθώς αυτονομήθηκε στην πορεία).

Οι ελεγκτές έκριναν ότι με την ανάθεση, που «εσφαλμένα επέλεξε να εφαρμόσει η ΕΡΤ, δεν τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας για ένα έργο σημαντικού κόστους, με αποτέλεσμα να παρακαμφθεί ο νόμος, να μη διασφαλισθεί η μέγιστη συμμετοχή εταιρειών και να μην επιτευχθεί ο ανταγωνισμός που ενδεχομένως να απέφερε μικρότερο κόστος».

Τι ακριβώς συνέβη; Τα έτη 2007 και 2008 ανατέθηκε το έργο χωρίς διαγωνισμό στη Red Bee αντί 1,4 εκατ. ευρώ.Η ανάθεση έγινε με 4 συμβάσεις, με συνέπεια τη μη υπαγωγή από την ΕΡΤ της δαπάνης στον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω της κατάτμησης του ενιαίου αντικειμένου της, κατά παράβαση του Ν. 3060/2002. Η ανάθεση έγινε κατά παράβαση τόσο του Κανονισμού Προμηθειών Ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ όσο και του Π.Δ. 60/2007.

Συμβάσεις έργου
Πρώτα πλήρωναν, μετά ενέκριναν

Είναι δυνατόν συμβασιούχοι με 4 ή 9 μήνες προϋπηρεσία οι οποίοι... δήθεν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να υπηρετούσαν τη θητεία τους, να συμμετείχαν σε ριάλιτι καναλιών, να κατέθεσαν δικαιολογητικά για μεγάλα διαστήματα ασθένειας με βεβαιώσεις ιδιωτών γιατρών; Και όμως είναι!

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι κατά την ανάθεση έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες, τα έτη 2006, 2007, 2008 και 2009, δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, οι δε προβλεπόμενες από τον νόμο εγκρίσεις της τριμελούς Υπουργικής Επιτροπής και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) είτε εκδόθηκαν μετά τη σύναψη των συμβάσεων είτε δεν εκδόθηκαν ποτέ.

Ωστόσο τα αρμόδια όργανα (γενικοί διευθυντές, διευθυντές) βεβαίωναν ανακριβώς ότι τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις των ΚΥΑ, ενώ αυτές δεν είχαν ακόμη εκδοθεί.

Κατά τα έτη 2006 έως 2009 έγιναν ανανεώσεις συμβάσεων εξωτερικών συνεργατών, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονταν και από αυξήσεις αμοιβής, κατά παράβαση του άρθρου 6 παρ. 2 του Ν. 2527/97.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, συμβάσεων εξωτερικών συνεργατών δεν λήφθηκε μέριμνα για την τρίμηνη διακοπή κατά παράβαση των άρθρων 5 και 6 του Π.Δ. 164/04.

Σε golden boys
Μυθικά μπόνους

Ενα μυθικό κονδύλι 2,3 εκατ. ευρώ χορηγήθηκε εν είδει bonus στο προσωπικό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 17 του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της ΕΡΤ Α.Ε., από το 2006 έως τον Απρίλιο του 2010. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν πληρούνταν οι προϋποθέ­σεις χορήγησής τους κατ’ άρθρο 17 παρ. 1α, β, γ και δ του ΓΚΠ. Η ομάδα του Α. Μπουρδάρα εξέτασε σε βάθος τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού ειδικών θέσεων (ΠΕΘ) και εκτέλεσης των συμβάσεων από το 2006 έως τον Απρίλιο του 2010. Παράλληλα η πρόσληψη της νομικής συμβούλου-προϊσταμένης της Δ/νσης Νομικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ το 2006 έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του Γενικού κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ). Οι ελεγκτές εισήλθαν και στα άδυτα της εταιρείας «Νέα Συνδρομητική Τηλεόραση», θυγατρικής της ΕΡΤ Α.Ε., και διαπίστωσαν αφενός ότι τα έτη 2005 και 2006 χορηγήθηκαν σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ Α.Ε. ποσά παγίων προκαταβολών ύψους 48.000€ και 98.000€, χωρίς να έχει εγκριθεί το κονδύλι, αφού είχε εξαντληθεί ο κωδικός του προϋπο- λογι­σμού και άλλα 98.000€ και 80.000€ το 2007 και το 2008.

Ψηφιακη TV
4 συμβάσεις 218.000 €

Παρανομίες διαπιστώνονται και στη διαδικασία σύναψης και εκτέλεσης τεσσάρων συμβάσεων της ψηφιακής τηλεόρασης, οι οποίες πληρώθηκαν 218.000 ευρώ χωρίς να έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός, δίχως να έχει οριστεί Επιτροπή Οριστικής και Προσωρινής παραλαβής των παραδοτέων υπηρεσιών και τελικά χωρίς να έχει παραδοθεί και ολοκληρωθεί το έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: