5.8.10

Το έγκλημα βοηθά στην … οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης


Οι πάσης φύσεως γκάνγκστερ, οι έμποροι ναρκωτικών, και αυτοί που ξεπλένουν χρήματα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη των χωρών της ευρωζώνης. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τις αρχές, στη ζήτηση που υπάρχει από τους παραπάνω για χαρτονομίσματα ευρώ μεγάλης αξίας , όπως είναι αυτά των €200 και των €500. Η ΕΚΤ εκδίδει αυτά τα χαρτονομίσματα με μεγάλο κέρδος, και η απορρόφησή τους είναι ευπρόσδεκτη, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει θέσει την χρηματοπιστωτική ισχύ της τράπεζας υπό αμφισβήτηση.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Citigroup Willem Buiter, τα υψηλής αξίας χαρτονομίσματα «…κάνουν το ευρώ τη πρώτη προτίμηση όλων των υπόγειων και μαύρων οικονομιών. Όλων όσων επιθυμούν ανωνυμία στις χρηματικές τους συναλλαγές και επενδύσεις». Η τύπωση των χαρτονομισμάτων δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα, αλλά αποτελεί μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση για την ΕΚΤ.

Όταν το 2002 πρωτοκυκλοφόρησε το ευρώ, η αξία των χαρτονομισμάτων των €500 ήταν €30.8 δισ. σύμφωνα με τη ΕΚΤ. Σήμερα κυκλοφορούν 570  εκατομμύρια τέτοια χαρτονομίσματα συνολικής αξίας  €285 δισ. Μια ετήσια δηλαδή αύξηση της τάξης του 32%. Το χαρτονόμισμα των €500 που ελάχιστοι άνθρωποι βλέπουν, αποτελεί το 35% της αξίας των ευρώ που κυκλοφορούν στην ΟΝΕ.

Το 1998, ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε ανησυχήσει για τον μελλοντικό ανταγωνισμό προς το αμερικανικό χαρτονόμισμα των $100, από πλευράς του ευρώ, αλλά και για τη προτίμηση που θα έδειχναν προς το δεύτερο οι παράνομοι όλου του κόσμου. Όπως είχε υπογραμμίσει, $1 εκατομμύριο σε χαρτονομίσματα των $100 ζυγίζει περίπου 9 κιλά. Αντιθέτως, το ίδιο ποσό σε υποθετικά χαρτονομίσματα των $500 (που δεν υπάρχουν), θα ζύγιζε μόλις 2 κιλά.

Οι αστυνομίες του κόσμου έχουν ανακαλύψει χαρτονομίσματα του ευρώ μέσα σε κουτιά δημητριακών, ελαστικά οχημάτων, κρύπτες σε φορτηγά κλπ. όπως λέει η Europol.

Η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ωφελούνται από αυτή τη κατάσταση. Ειδικά για την ΕΚΤ, η μεγάλη ζήτηση είναι άκρως κερδοφόρα. Κρατάει ως εγγύηση περισσότερα από €600 δισ.άγνωστης προέλευσης ή από τράπεζες στις οποίες έχει δανείσει, ενώ κρατάει πάνω από €400 δισ. σε κρατικά και άλλα ομόλογα. Σε γενικές γραμμές, ο ισολογισμός της ΕΚΤ έχει αγγίξει τα €2 τρισεκατομμύρια, ενώ διαθέτει κεφαλαιακή βάση €78 δισ. Αυτό τη κάνει να μοιάζει σαν «ένα hedge fund με στεροειδή» σύμφωνα με τους αναλυτές. Τα τελευταία χρόνια τα κέρδη της ΕΚΤ από την έκδοση νέων χαρτονομισμάτων ήταν περίπου €50 δισ. Το 2008, τη χρονιά της κρίσης των Lehman Brothers, τα κέρδη αυτά ανήλθαν στα €80 δισ. Ακόμη και με μια συντηρητική πρόβλεψη, με μια αύξηση της κυκλοφορίας κατά 4%, τα μελλοντικά κέρδη της ΕΚΤ από αυτή της τη δραστηριότητα αναμένονται να κυμανθούν μεταξύ €2 και  €6.9 τρισ!

Η εκπρόσωπος της τράπεζας αναφέρει πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο απόσυρσης των χαρτονομισμάτων υψηλής αξίας, καθώς  εθνικά χαρτονομίσματα ανάλογης αξίας κυκλοφορούσαν σε 6 κράτη μέλη πολύ πριν εισαχθεί το ευρώ. Η αντικατάσταση τους με μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα θα ανέβαζε το κόστος παραγωγής και διανομής, λέει.

Wall Street Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια: