14.8.10

Κίνητρα για επιστροφή δημοσίου χρήματος

Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για να αποδοθούν στο κράτος κεφάλαια που υπεξαιρέθηκαν
 

Ρυθμίσεις για την επιστροφή κεφαλαίων που ανήκαν στο ελληνικό κράτος κι έγιναν αντικείμενο υπεξαίρεσης, έχει έτοιμες η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα που μένει μετέωρο από τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία όσων διασπάθισαν δημόσιο χρήμα. Με δεδομένες τις δυσκολίες για επιβολή ποινικών κυρώσεων σε πολιτικά πρόσωπα λόγω της παραγραφής και σε κρατικούς αξιωματούχους λόγω της δικαστικής γραφειοκρατίας, οι ρυθμίσεις που βρίσκονται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας επιχειρούν να λύσουν με ουσιαστικό τρόπο το ζήτημα των αστικών διεκδικήσεων του Δημοσίου σε υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων που ήδη απασχολούν ή θα απασχολήσουν τη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και εν γνώσει του πρωθυπουργού και αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μόλις παρέλθει η θερινή ραστώνη προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή με το νέο δικαστικό έτος. Η δε επεξεργασία του νομοσχεδίου για επιστροφή δημοσίου χρήματος που υπεξαιρέθηκε, έχει γίνει από νομοπαρασκευαστική επιτροπή νομικών και δικαστικών που έχει συγκροτήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης.

Η εμπειρία του εξωτερικού
Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται με γνώμονα ανάλογες διατάξεις που ισχύουν από χρόνια σε Ιταλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία, όπου η επιτυχία από την εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με στατιστικές, αγγίζει το 86%. Τα κίνητρα που παρέχονται στους καταχραστές του δημοσίου χρήματος για να επιστρέψουν το σύνολο ή μέρος των χρημάτων, άπτεται κυρίως των νομικών κυρώσεων, που έως ένα βαθμό περιορίζονται. Υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για ενδιάμεσες καταστάσεις που εξασφαλίζουν σε όσους θελήσουν να υπαχθούν στο ευεργετικό πλαίσιο των εν λόγω ρυθμίσεων μειωμένες ποινές ή ποινές που είναι πολύ μικρές και εξαγοράσιμες.

Τα δύο στάδια
Ο μηχανισμός που προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για επιστροφή του δημοσίου χρήματος είναι σχετικά απλός και περιλαμβάνει δύο στάδια:

Στο πρώτο στάδιο, όταν έχουν υπάρξει δημόσιες καταγγελίες ή δημοσιεύματα του Tύπου για οικονομικό σκάνδαλο σε βάρος του Δημοσίου και έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα από τη δικαιοσύνη, η πρωτοβουλία για την κίνηση του μηχανισμού των κινήτρων, δίνεται στον ίδιο τον καταχραστή. Αν το επιθυμεί και πριν ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη (σ.σ. αυτό είναι σημείο-κλειδί του νομοσχεδίου), μπορεί να επιστρέψει τα «κλεμμένα». Στην περίπτωση αυτή, ο αρμόδιος εισαγγελέας θα μπορεί -λαμβάνοντας υπόψη της γενικότερες συνθήκες- ακόμα και «να κλείνει» την υπόθεση, με πόρισμα για αρχειοθέτησή της.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση, τόνιζαν στην «Κ» έγκριτοι νομικοί που μετείχαν και στην επεξεργασία των σχετικών διατάξεων, «μπορεί να τύχει ευρύτατης εφαρμογής, καθώς ήδη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είναι δεκάδες οι προκαταρκτικές εξετάσεις για οικονομικά σκάνδαλα σε βάρος του Δημοσίου που δεν έχουν ακόμα φθάσει στο στάδιο της ποινικής δίωξης».

Το δεύτερο στάδιο εφαρμογής των κινήτρων για επιστροφή του δημοσίου χρήματος, αφορά υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων για τις οποίες οι δικαστικές διαδικασίες έχουν προχωρήσει, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή. Σε αυτές τις υποθέσεις, σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ο εμπλεκόμενος σε υποθέσεις σκανδάλων σε βάρος του Δημοσίου μπορεί να ζητήσει να υπαχθεί στις ευεργετικές και για αυτόν και για το κρατικό ταμείο ρυθμίσεις της επιστροφής των χρημάτων, απευθυνόμενος στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Αν το Δημόσιο ικανοποιηθεί και συμφωνήσει, τότε ο εισαγγελέας μπορεί αν το αποφασίσει, να εκκαθαρίσει σύντομα την υπόθεση, συντάσσοντας πρακτικό, το οποίο μέσω του Εισαγγελέα Εφετών εισάγεται σε τυπική δίκη των «πέντε λεπτών», όπως δήλωνε στην «Κ» έγκριτος νομικός που είναι σε γνώση των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Σε αυτή την περίπτωση, επιβάλλεται ποινή εξαγοράσιμη έως δύο χρόνια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν παίζει...

Όχι για το κράτος να κάνει τέτοιες κινήσεις...έχει κάνει και χειρότερα.

Δεν παίζει να δώσει κάποιος πίσω χρήματα...