11.8.10

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
«ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

ΙΔΡΥΤΙΚΗ  ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Η σημερινή κατάσταση της χώρας φανερώνει τα αδιέξοδα του πολιτικού μας συστήματος. Η κρίση είναι κυρίως κρίση ηθική και κρίση αξιών. Είναι κρίση οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, είναι η αποτυχία του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος. Η απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας είναι ορατή. Ο εργασιακός και ασφαλιστικός μεσαίωνας  η ανεργία, η ακρίβεια, οι μισθοί και συντάξεις πείνας, ο νεοπτωχισμός και το άγος των λουκέτων, τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα και η διαφθορά, αποτελούν ολοένα και πιο έντονα καθημερινά βιώματα του έλληνα πολίτη. Το κράτος έχει φθάσει και ξεπεράσει τα όρια της παραλυσίας, η ανυποληψία των δημοσίων θεσμών επιτείνουν το αίσθημα της ανασφάλειας και απαισιοδοξίας. Ο εφιάλτης μιας κοινωνίας χωρίς συνοχή χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς δικαιοσύνη και κοινωνική προστασία,  χωρίς σεβασμό στον πολίτη και τα δικαιώματά του ορθώνεται μπροστά μας. Αξιοπρέπεια και σεβασμός αποτελούν πια λέξεις κενές περιεχομένου. Τα πολιτικά κόμματα στη μεγάλη τους πλειοψηφία αδυνατούν να βγάλουν τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση γιατί είναι και τα ίδια μέρος του προβλήματος.  Η κρίση αυτή διατρέχει ολόκληρο το κρατικό οικοδόμημα και φθάνει μέχρι και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα σε έντονο βαθμό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρόνια τώρα συμμετέχει σε αυτό το πολιτικό σύστημα, διαιωνίζει το κομματικό παιχνίδι και χρησιμοποιείται για άλλες επιδιώξεις. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η «διαβούλευση» για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας αποτελεί τρανό παράδειγμα εμπαιγμού, αδιαλλαξίας και τελικά εξυπηρέτησης προσωπικών και κομματικών συμφερόντων.

H Ελλάδα πορεύεται ήδη μέσα στο νεφελώδες και αποψιλωμένο από οικονομικούς πόρους τοπίο του «Καλλικράτη». Ένα ανομοιογενές, πρόχειρο και αδιέξοδο κατασκεύασμα που ενώνει δήμους, πόλεις και οικισμούς που δεν διαθέτουν κανένα κοινό ιστορικό, πολιτιστικό ή αναπτυξιακό χαρακτηριστικό. Ένα τσουβάλιασμα δημοτών και εδαφών «ατάκτως ειρημένων», χωρίς σχέδιο και προοπτική, γιατί έτσι βολεύει τα συμφέροντα εκείνων που έφεραν το λαό μας στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα. Γιατί έτσι βολεύει αυτούς που τσαλάκωσαν την περηφάνια του έλληνα, φυλάκισαν το χαμόγελό του, του στέρησαν την αισιοδοξία και έκαναν τη χώρα μας περίγελο ανά την υφήλιο.

Η ιστορία έχει αποδείξει και καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι οι αλλαγές που επιθυμούν οι έλληνες πολίτες δεν μπορούν να προέλθουν από την κορυφή, από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, από τα υφιστάμενα κόμματα. Η αλλαγή μπορεί να προέλθει μόνο από τη βάση, από το λαό, με αυτό-οργάνωση, μέσα από συμμετοχικές και κινηματικές διαδικασίες, προβάλλοντας ένα αξιόπιστο εναλλακτικό μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργικού ελέγχου και σεβασμού προς το συνάνθρωπο και το περιβάλλον. Οι μέχρι σήμερα έννοιες «δεξιά», «κέντρο», «αριστερά», «συντηρητικός» ή «προοδευτικός είναι ξεπερασμένες. Τα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου είναι κοινά και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Προοδευτικός για μας σήμερα είναι όποιος επιθυμεί τη λύση αυτών των προβλημάτων αντιμετωπίζοντάς τα με μια άλλη προσέγγιση, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, έξω και πέρα από κομματικούς υπολογισμούς με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη. 

Οι αυτοδιοικητικές εξελίξεις στην Αιγιάλεια και οι διαφαινόμενες αρνητικές επιπτώσεις στον τόπο μας και ιδιαίτερα στην Ανατολική Αιγιάλεια, η επερχόμενη υποβάθμιση και ισοπέδωση της περιοχής μας, μας οδηγούν στη δημιουργία της  Ανεξάρτητης Ανοιχτής Δημοτικής Κίνησης Ανατολικής Αιγιάλειας ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, με στόχο τη προάσπιση των συμφερόντων της Ανατολικής Αιγιάλειας αλλά και ολόκληρης της Αιγιάλειας, τη συμμετοχή μας στα δημοτικά δρώμενα, τη συνεισφορά μας στην ισόρροπη  ανάπτυξη της Αιγιάλειας, την αποφυγή υποβάθμισης των  περιφερειακών καποδιστριακών Δήμων. Δημιουργούμε μια εστία  προβληματισμού, ανταλλαγής απόψεων και επεξεργασίας προτάσεων για θέματα ανάπτυξης, πολιτισμού και οικολογίας της Ανατολικής Αιγιάλειας. Συμμετέχουμε ως ενεργοί πολίτες με αδέσμευτη και ελεύθερη σκέψη,  σαν δημότες με διαφορετικές πολιτικές προτιμήσεις και απόψεις που μας ενώνει το ενδιαφέρον για το καλό του τόπου μας.


Θεωρούμε τον «Καλλικράτη», σαν μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση που νοθεύει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά και μόνο αριθμητικούς κομματικούς και οικονομίστικους υπολογισμούς. Για να μεταφερθούν στην πλάτη των δημοτών τα τεράστια ελλείμματα που οι εμπνευστές του με τους κομματικούς σωλήνες εξέθρεψαν, ανέχτηκαν και γιγάντωσαν. Αμφισβητούμε απόλυτα τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα του νέου Δήμου Αιγιάλειας. Αρνούμαστε τον επερχόμενο μαρασμό και την υποβάθμιση, επιμένουμε ότι αποτελεί απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ελληνικής κοινωνίας. Μια αποτυχία την οποία θα υποστούμε όλοι είτε διαμένουμε στον Ερινεό, είτε στην Συμπολιτεία, στο Αίγιο, το Διακοπτό την Ακράτα και την Αιγείρα.

Επιμένουμε στον ανασχεδιασμό της διοικητικής δομής της Αχαΐας και στη δημιουργία Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας  για ιστορικούς, πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς λόγους. Βεβαίως δεν αιθεροβατούμε. Ο Δήμος Αιγιάλειας αποτελεί μια νέα πραγματικότητα. Και σε αυτήν την πραγματικότητα δεν κλείνουμε τα μάτια, αλλά θεωρούμε αναγκαίο και χρήσιμο να πάρουμε θέση μάχης μέσα στα νέα δεδομένα. Έχουμε χρέος να υπερασπίσουμε την περιοχή μας και να διεκδικήσουμε ότι δικαιωματικά και ιστορικά της ανήκει. Θα είμαστε καθημερινά παρόντες , με φωνή ανεξάρτητη και δράσεις τεκμηριωμένες.  Στις Δημοτικές Εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου δεν θα μείνουμε θεατές. Θα μετέχουμε, θα προτείνουμε και θα διεκδικήσουμε. Θα αποφασίσουμε τη μορφή της παρουσίας μας και θα παλέψουμε για την επιτυχία των επιλογών μας. Ένα δε είναι σίγουρο, εμείς θα είμαστε εδώ με την ίδια διάθεση και αποφασιστικότητα και μετά τις εκλογές.

Η Ανεξάρτητη Ανοιχτή Δημοτική Κίνηση Ανατολικής Αιγιάλειας  ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι ανοιχτή σε όλες τις συλλογικότητες, τις οργανωμένες δυνάμεις αλλά και σε κάθε πολίτη ξεχωριστά, που θεωρούν την Ιδρυτική Διακήρυξη ως βάση διαλόγου, στις οποίες και απευθύνει πρόσκληση για συζήτηση και ενωτική δράση. Καλούμε όλους του πολίτες της Ανατολικής Αιγιάλειας  να δώσουν μαζί μας το παρόν στις μάχες που έρχονται. Και να μη μας διαφεύγει ότι οι μάχες αυτές θα είναι πολλές, συχνές και πάντα άνισες. Θα είναι μάχες με παγιωμένους μηχανισμούς και πολυποίκιλα συμφέροντα. Είναι όμως μάχες που πρέπει να δοθούν και θα δοθούν.


Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: