10.10.10

Ουγγαρία … όπως Κορινθιακός

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
μετά την περιβαλλοντική καταστροφή στην Ουγγαρία

    Η περιβαλλοντική καταστροφή στην Ουγγαρία μας υπενθυμίζει με τον πιο επώδυνο τρόπο ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία θέτει στον πυρήνα της προστασίας της τη βιομηχανία και σε δεύτερη μοίρα το περιβάλλον.

Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την περιβαλλοντική καταστροφή που κόστισε ανθρώπινες ζωές και θα απειλεί για μεγάλο χρονικό διάστημα δώδεκα κράτη της Ευρώπης.

    Το πάθημα αυτό θα πρέπει να μας γίνει μάθημα στην Ελλάδα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ καθίσταται πιο επιτακτική η ανάγκη για άμεσο τερματισμό της απόρριψης της ερυθράς ιλύος στη θάλασσα του Κορινθιακού από την εταιρία «Αλουμίνιο της Ελλάδας». Η χημική σύσταση της κόκκινης λάσπης που επί δεκαετίες απορρίπτεται στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Κορινθιακού κόλπου, παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με την αντίστοιχη της Ουγγαρίας.

    Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον τερματισμό της ρύπανσης από την Εταιρία «Αλουμίνιο της Ελλάδας», την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς στον Κορινθιακό και τη διεξαγωγή ερευνών για την αποτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης της περιοχής.


Επιστολή Τσούκαλη στην Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου


    Ο βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης απέστειλε στην Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου " Η ΑΛΚΥΩΝ " την παρακάτω επιστολή:

Αγαπητοί φίλοι

    Όπως ίσως γνωρίζετε ως βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με το συνδυασμό της "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" έχω επανειλημμένα ασχοληθεί με το θέμα του Κορινθιακού, τόσο συμμετέχοντας σε όλες τις συσκέψεις που έχουν γίνει στην Περιφέρεια αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία, όσο και στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου με ερωτήσεις του στη βουλή.

    Το θέμα της Ουγγαρίας φέρνει με τραγικό τρόπο στη δημοσιότητα όχι μόνο την ανάγκη θεσμικής θωράκισης του Κορινθιακού αλλά την άμεση αποτροπή της απόρριψης κόκκινης λάσπης από τις εγκαταστάσεις της "Αλουμίνιο Ελλάδας"

Στον αγώνα σας για τα παραπάνω θέματα θα είμαι συμπαραστάτης σας.ΣΑΣ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ.


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ
ΠΑΤΡΑ     7-10-08

Η ερυθρά ιλύς της Αλουμίνιο της Ελλάδας ρίχνεται ανεξέλεγκτα
στον Κορινθιακό κόλπο
Οι εγκαταστάσεις της αλουμίνας και του αλουμινίου, (Αλουμίνιο της Ελλάδας) στον κόλπο της Αντίκυρας, παράγουν κάθε χρόνο 700.000-800.000 τόνους ερυθράς ιλύος (κόκκινης λάσπης) με υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, που επί 45 χρόνια πέφτουν μέσα στον Κορινθιακό. Είκοσι πέντε εκατ. τόνοι κόκκινης λάσπης έχουν απορριφθεί στο βυθό του Κορινθιακού μέχρι τώρα, ενώ 300 τετραγωνικά χλμ του βυθού, είχαν ήδη καλυφθεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄90.
Το Αλουμίνιο της Ελλάδος, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας δεν έχει άδεια για τη διάθεση της λάσπης στη θάλασσα. Το 1972, πήρε άδεια διάθεσης αποβλήτων από τη Δ/νση Υγείας της Νομαρχίας Βοιωτίας χωρίς σαφή αναφορά στην κόκκινη λάσπη. Το 1979, εκδόθηκε άδεια από τον τότε Υπουργό Βιομηχανίας (α.π.21195/6-11-78). Το 1980 καθορίστηκαν όρια εκροών για τον Κορινθιακό και το 1983 η νέα άδεια διάθεσης αποβλήτων στον Κορινθιακό εξαιρούσε την κόκκινη λάσπη. Έτσι το καθεστώς με το οποίο διαθέτει την λάσπη παραμένει αδιευκρίνιστο και για το λόγο αυτό, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας με το 1844/26-5-2008 έγγραφό της ζητάει από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Δ/νση ΕΑΡΘ και ΕΥΕΠ) και το ΥΠΑΝ (Γ.Γ. Βιομηχανίας) να ενημερωθεί για το νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης για τη διάθεση της λάσπης.
Αντί απάντησης την 25η Αυγούστου του 2008 το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ανακοίνωση τύπου σπεύδει να αναφέρει ότι ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των νέων περιβαλλοντικών όρων –που έπρεπε να ισχύουν από 1/10/2007 – χωρίς να αναφέρει ότι δεν έχουν υπογράψει όλα τα συναρμόδια υπουργεία, άρα δεν έχει ισχύ ακόμη. Επίσης αναφέρει ότι «Η απόφαση αναθεώρησης των περιβαλλοντικών όρων για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. μεταξύ άλλων προβλέπει: Εγκατάσταση μέχρι τέλους του 2008 δεύτερης φιλτρόπρεσσας και χρονοδιάγραμμα για την παύση των καταλοίπων βωξίτη στη θάλασσα, από το 2008 ώστε να μηδενιστεί στο τέλος του 2011»

Παράλληλα λόγω και της ισχυρής πίεσης των πολιτών, έγινε για πρώτη φορά έλεγχος από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην Αλουμίνιο της Ελλάδος και  ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων αλλά δεν αναφέρεται τίποτε για την ερυθρά ιλύ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-       Ποιο ήταν  το νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης της διάθεσης της ερυθράς ιλύος από την Αλουμίνιο της Ελλάδας, όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι  σήμερα;
-       Τί μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την περιβαλλοντική εξυγίανση της θαλάσσιας και της χερσαίας περιοχής της Αλουμίνιο της Ελλάδας και ποιοι έλεγχοι έχουν προβλεφθεί για να αποτραπεί η μελλοντική επιβάρυνση της περιοχής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Νίκος Τσούκαλης


Σχετικά με την θεσμική θωράκιση και προστασία του    Κορινθιακού Κόλπου.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

    Επίκαιρη ερώτηση για την θεσμική θωράκιση και προστασία του Κορινθιακού κόλπου κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, η οποία θα συζητηθεί στην ολομέλεια της βουλής την Πέμπτη 6 Μαΐου. Στην ερώτησή του ο κ.Τσούκαλης αναφέρει πως η κατάσταση του κόλπου είναι τόσο υποβαθμισμένη ώστε κατατάσσεται στη πρώτη τριάδα των πιο μολυσμένων κόλπων της Ελλάδας και στους πιο μολυσμένους της Μεσογείου και ερωτά τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης εάν προτίθενται να χαρακτηρίσουν τον Κορινθιακό Κόλπο ως Προστατευόμενη Περιοχή σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε και να εντάξουν στις δράσεις του ΕΣΠΑ την εκπόνηση μελέτης και σχεδίου για την  Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Πολιτικής για την Αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος.
Το  κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
    "Ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας μας κίνημα έχει εκδηλωθεί τα τελευταία 5ετία  με αίτημα τη θεσμική θωράκιση και προστασία του Κορινθιακού Κόλπου. Σύσσωμοι. οι φορείς των νομών που περικλείουν το κόλπο, όπως 35 δήμοι, 6 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, όλοι σχεδόν οι βουλευτές, ο τέως Επίτροπος κ. Δήμας, όλα τα κόμματα αλλά και κυρίως πανεπιστήμια ( Αριστοτέλειο και Πατρών) και όλες ανεξαιρέτως οι οικολογικές οργανώσεις και κινήσεις ζητούν επιτακτικά την ανακήρυξη του Κόλπου σε προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή σύμφωνα και με τον Κανονισμό 1967/2006 της ΕΕ. 
Το αίτημα έχει επανειλημμένα τεθεί στους υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων επανήλθε πρόσφατα και προς εσάς από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα προσφάτων ερευνών  και μετρήσεων, η κατάσταση του κόλπου είναι τόσο υποβαθμισμένη ώστε κατατάσσεται στη πρώτη τριάδα των πιο μολυσμένων κόλπων της Ελλάδας και στους πιο μολυσμένους της Μεσογείου.
Για την αντιστροφή της κατάστασης αυτής, απαιτείται η εκπόνηση Σχεδίου για την Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Πολιτικής για την Αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος και την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό την βελτίωση της κατάστασης των Κόλπων, το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται  οι κ.κ. Υπουργοί:
1)Προτίθεστε να χαρακτηρίσετε τον Κορινθιακό Κόλπο ως Προστατευόμενη Περιοχή σύμφωνα με τον Κανονισμό  1967/2006 της Ε.Ε.
2) Προτίθεστε  να εντάξετε στις δράσεις του  ΕΣΠΑ: την εκπόνηση μελέτης και  σχεδίου για την  Ανάπτυξη  Ολοκληρωμένης Πολιτικής για την Αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος και την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης του Κόλπου;
Η απάντηση του Υφυπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Θάνου Μωραΐτη στη βουλή.
"Κατ’ αρχήν, θέλω να επισημάνω πως σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει στον Κορινθιακό Κόλπο τα οποία συγκέντρωσε η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, συμπέρανε ότι ο Κορινθιακός Κόλπος χαρακτηρίζεται ως υδάτινο σώμα που βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Εξαίρεση αποτελεί μόνο ο Όρμος Κορίνθου, που βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση και σε κίνδυνο μη εκπλήρωσης του περιβαλλοντικού στόχου για καλή οικολογική κατάσταση, όπως ορίζεται με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία 60/2000 για τα νερά. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί του Κόλπου, καθώς και οι αποτιμήσεις της ποιοτικής κατάστασης των υδάτων του, θα ληφθούν υπόψη μετά την εκπόνηση των σχεδίων διαχείρισης των αντίστοιχων υδατικών διαμερισμάτων. Στο στάδιο αυτό θα αξιοποιηθούν όλες οι μέχρι σήμερα εκπονηθείσες μελέτες, ερευνητικές εργασίες, προγράμματα  και δράσεις που έχουν προηγηθεί. Εδώ, πρέπει να τονίσω ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι αρμοδιότητες για την προστασία και διαχείριση των υδάτων ασκούνται από τις οικείες διευθύνσεις υδάτων, της εκάστοτε περιφέρειας. Ωστόσο το ΥΠΕΚΑ έχει αναλάβει την υλοποίηση μίας σειράς δράσεων επιτελικού χαρακτήρα σε σχέση με την εφαρμογή της οδηγίας 60/2000 για τα νερά και την κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης σε όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι δράσεις που περιλαμβάνουν  τον προσδιορισμό και οριοθέτηση των περιοχών λεκανών απορροής ποταμών, τον προσδιορισμό αρμοδιοτήτων και την ένταξη των υπόγειων, των μεταβατικών και των παράκτιων υδάτων σε κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού, οι υποστηρικτικές δράσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή της οδηγίας 60/2000 στη χώρα που αφορούν στη σύνταξη σχετικών κειμένων οδηγιών και απαιτούμενων νομικών κειμένων, την επιμόρφωση των αρμοδίων υπηρεσιών και διάφορες άλλες παρεμβάσεις.
Έγιναν σημαντικές δράσεις, όπως ο χαρακτηρισμός των υδατικών διαμερισμάτων  της χώρα σε ανάλυση των ανθρωπογενών πιέσεων στα υδατικά συστήματα, η επισκόπηση των επιπτώσεων τους, ο προκαταρκτικός προσδιορισμός των υδατικών συστημάτων, που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους της Οδηγίας μέχρι το 2015, η οικονομική ανάλυση των χρήσεων νερού και η εκτίμηση της ανάκτησης του κόστους για τις υπηρεσίες ύδατος, η κατάρτιση του μητρώου προστατευόμενων περιοχών. Όλα αυτά τονίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΚΑ, έχει ήδη ξεκινήσει  διαδικασία για την προκήρυξη  των έργων εκπόνησης των σχεδίων διαχείρισης. Έτσι, θα αντιμετωπιστεί συνολικά και συστηματικά -σύμφωνα με τις διαδικασίες και απαιτήσεις της Οδηγίας 60/2000, στα πλαίσια για τα νερά - το πρόβλημα διαχείρισης και προστασίας των υδάτων.
Τα σχέδια διαχείρισης περιλαμβάνουν υποχρεωτικά προγράμματα μέτρων και προγράμματα παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων. Θα περιέχουν όλα τα στοιχεία, πληροφορίες και εκτιμήσεις που είναι απαραίτητα για την προστασία και διαχείριση των υδάτων με διακριτοποίηση σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα παράκτια ύδατα. Επίσης το ΥΠΕΚΑ έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό για τη διαμόρφωση δικτύου παρακολούθησης της κατάστασης των επιφανειακών υδάτων, καθώς και των υπόγειων υδάτων.
Για όλα τα έργα αυτά, εμείς στο  ΥΠΕΚΑ έχουμε προωθήσει διαδικασία για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013 σχετικού έργου για την κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης και προγραμμάτων μέτρων, καθώς επίσης και ανάλογων έργων για την πλήρη κάλυψη των απαιτήσεων παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων.
Τέλος, πρέπει να σημειώσω πως στο πλαίσιο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 160/76 περί της ποιότητας υδάτων κολύμβησης στο ΥΠΕΚΑ υλοποιούμε το πρόγραμμα ελέγχου ποιότητας των νερών κολύμβησης της χώρας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, παρακολουθούμε τον Κορινθιακό Κόλπο συστηματικά, με δειγματοληψίες και αναλύσεις ανά δεκαπενθήμερο καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του παραπάνω προγράμματος για το 2009, η ποιότητα των νερών κολύμβησης στις παρακολουθούμενες  ακτές είναι άριστη, ανταποκρινόμενη ταυτόχρονα στις επιθυμητές και υποχρεωτικές τιμές της Οδηγίας 160/76, με εξαίρεση μια μικρή περιοχή του Κόλπου όπου η κατάσταση βρέθηκε καλή, ανταποκρινόμενη όμως, στις υποχρεωτικές τιμές από τη νομοθεσία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: