10.10.10

Το βασίλειο του «μαύρου χρήματος»


 Tα 30 δις ευρώ το χρόνο, ήτοι το 12% περίπου του ΑΕΠ, αγγίζουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες στη χώρα μας! Την ώρα, δηλαδή, που κόβονται μισθοί, συντάξεις και επιδόματα, τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σκέφτεται τον επόμενο φόρο που θα επιβάλει στους εξουθενωμένους πολίτες, κάθε είδους και κάθε εθνικότητας παράνομοι «ζουν το δικό τους μύθο» στην Ελλάδα, βγάζοντας «τρελό και αφορολόγητο» χρήμα!

Ποιες, αλήθεια, είναι οι πηγές προέλευσης των 30 δις ευρώ το χρόνο; Κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα, από απλές κλοπές και διαρρήξεις μέχρι πορνεία και διακίνηση ναρκωτικών. Συμμετοχή στο τεράστιο αυτό γαϊτανάκι με πολλές εισπράξεις έχουν και κάποιοι δημοτικοί άρχοντες, οι οποίοι συνεργάζονται στενά με ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, μπράβους και κάθε λογής προστάτες.

Η σχέση δεκάδων κακοποιών και μερίδας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πασίγνωστη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της έδωσαν την αρμοδιότητα για την παροχή αδειών στα διάφορα νυχτερινά κέντρα, έχει συνάψει στενή σχέση με τη νύχτα, κάνοντας πολλές φορές τα «στραβά μάτια» σε παρανομίες και παραβλέποντας το νόμο που προβλέπει από τη δημοτική Αρχή την αφαίρεση αδειών από νυχτερινά μαγαζιά που παρανομούν.

Την ίδια στιγμή, δικηγόροι, επιχειρηματίες αλλά και μερίδα πολιτικών βρίσκονται σφιχταγκαλιασμένοι με κακοποιούς σε ένα ξέφρενο και αχαλίνωτο παιχνίδι εξουσίας και χρήματος.

Είκοσι παράνομες εργασίες καταγράφηκαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, ο τζίρος των οποίων έφτασε αυτό το ιλιγγιώδες ποσό. Η παράνομη δραστηριότητα συνίσταται σε:

    * εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών·
    * πορνεία σε όλες τις διαστάσεις της·
    * κατοχή όπλων και εκρηκτικών·
    * προστασία καταστημάτων και νυχτερινών μαγαζιών·
    * παράνομη διακίνηση πετρελαίου·
    * παράνομη παρασκευή και διακίνηση σε ποτά-«μπόμπες»·
    * παράνομες ελληνοποιήσεις·
    * λεία από ένοπλες ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις·
    * εισαγωγή λαθρομεταναστών·
    * εξαγωγή λαθρομεταναστών·
    * διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων·
    * διακίνηση στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αυτοκινήτων-«μαϊμούδων»·
    * εισαγωγή και διακίνηση ενδυμάτων με κλεψίτυπες μάρκες·
    * παράνομη διακίνηση μαρμάρων από την Πεντέλη·
    * πώληση πλαστών διαβατηρίων·
    * τζόγο σε παράνομες χαρτοπαιχτικές λέσχες·
    * παράνομο ηλεκτρονικό τζόγο·
    * κέρδη από «φρουτάκια» και «κουλοχέρηδες»·
    * αγορές με πλαστές πιστωτικές κάρτες·
    * κέρδη από απαγωγές·
    * «συμβόλαια θανάτου» ·
    * είσπραξη δανείων με πλαστά πιστοποιητικά·
    * παράνομο ιπποδρομιακό στοίχημα και στοιχήματα σε αγώνες ποδοσφαίρου.

Όλες οι παραπάνω ενασχολήσεις είναι οι κυριότερες πηγές εσόδων των κακοποιών αλλά και πολλών επιχειρηματιών. Είναι το «μαύρο χρήμα» που κυκλοφορεί ανάμεσά μας και το εισπράττουν όχι μόνο επώνυμοι, αλλά και ανώνυμοι κακοποιοί.
Έλληνες και Αλβανοί, κίτρινοι και Νιγηριανοί…

Τον πρώτο και κύριο λόγο στις εισπράξεις έχουν, φυσικά, οι Έλληνες κακοποιοί. Πολλοί από αυτούς, κυρίως τα μεγάλα ονόματα, συνέπεσε να βρίσκονται στη φυλακή αυτή την εποχή, έπειτα από αποτυχημένες επιχειρήσεις. Ωστόσο δεν είναι και λίγοι εκείνοι που εγκατέλειψαν αυτό το μάταιο κόσμο, θύματα των δραστηριοτήτων τους και του… ανταγωνισμού που υπάρχει στο χώρο.

Ακολουθούν οι οργανωμένες ομάδες των Αλβανών κακοποιών, που πλέον δρουν με δικούς τους κανόνες μόνοι ή σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους. Από κοντά, η κινεζική μαφία που λειτουργεί με προκάλυμμα τα πάμφθηνα καταστήματα, με μοναδικό στόχο όλες τις εισπράξεις να τις διοχετεύει στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε εβδομάδα η κινεζική μαφία «διώχνει» από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μία βαλίτσα γεμάτη εκατομμύρια ευρώ. Πώς τα καταφέρνει; Είναι ένα ερώτημα που μόνο οι υπεύθυνοι των τελωνείων, αλλά και της αστυνομίας, μπορούν να απαντήσουν.

Σημαντική παρουσία έχει και η ρωσική μαφία, με πολλά από τα μέλη της να έχουν ήδη ελληνοποιηθεί. Στην εγκληματικότητα της χώρας συμμετέχουν ακόμα Κούρδοι, Πακιστανοί, Σομαλοί, Νιγηριανοί, Ιρακινοί, Αφγανοί, Αλγερινοί και Μαροκινοί που ανήκουν σε μικρότερες ομάδες ανάλογα με την ειδικότητα που έχει η κάθε εθνότητα.

Μια ξεχωριστή ομάδα κακοποιών αποτελούν οι Γεωργιανοί, που ειδικεύονται σε κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών και καταστημάτων.

Κούρδοι, Σομαλοί, Ιρακινοί και Αφγανοί ασχολούνται κατά κύριο λόγο με διακίνηση ναρκωτικών, ενώ δραστηριοποιούνται και στη διακίνηση λαθρομεταναστών αλλά και στην έξοδό τους από την Ελλάδα. Οι λαθρομετανάστες, για τους οποίους αποτελεί όνειρο ζωής να φτάσουν στην Ελλάδα, πληρώνουν μέχρι και 3.000 δολάρια ο καθένας. Μόλις φτάσουν προσπαθούν να δικτυωθούν με διακινητές για να φύγουν στο εξωτερικό. Για τη μετακίνηση αυτή πληρώνουν άλλα 2.000 ευρώ, ποσό που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3.000 ευρώ.


Το 50% σε πορνεία και ναρκωτικά

Το μεγαλύτερο τζίρο στο «μαύρο χρήμα» έχουν η πορνεία και τα ναρκωτικά. Υπολογίζεται ότι αποτελούν το 50% των «εισπράξεων» από παράνομες δραστηριότητες. Μπράβοι, προαγωγοί και διακινητές γυναικών έχουν αποκτήσει τέτοια εξειδίκευση, που στήνουν σε ελάχιστο χρόνο αόρατες εταιρείες με εισπράξεις εκατομμυρίων ευρώ. Όσοι ασχολούνται με την εκμετάλλευση γυναικών διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

    * σε εκμεταλλευτές γυναικών σε οίκους ανοχής·
    * σε όσους διακινούν γυναίκες μέσω «ροζ» αγγελιών·
    * σε αυτούς που τις φέρνουν στην Ελλάδα από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και, τέλος, σε εκείνους που τις στέλνουν σε μπαρ τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην επαρχία.

Σύμφωνα με τα αρχεία των υπηρεσιών των Τμημάτων Ηθών της Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης μόνο στις δυο αυτές πόλεις εκδίδονται περισσότερες από 15.000 γυναίκες! Οι εκδιδόμενες στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι αλλοδαπές. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 εμφανίστηκαν στην Αθήνα τα λεγόμενα «μασατζίδικα», στελεχωμένα με καλλίγραμμες κοπέλες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στην ουσία επρόκειτο για «σπίτια» όπου εκδίδονταν ταυτόχρονα 5 έως 10 νεαρές κοπέλες σε κάθε βάρδια. Τα «μασατζίδικα» λειτουργούσαν συνήθως ολόκληρο το 24ωρο. Όλα διαφημίζονταν μέσω εφημερίδων, με διττό σκοπό τη γνωστοποίηση του «προϊόντος», αλλά και τις καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ και τους εκδότες…

Πολλοί αστυνομικοί στα κατά τόπους Τμήματα Ασφαλείας αλλά και στα Τμήματα Ηθών έκαναν τα «στραβά μάτια», φυσικά με το αζημίωτο. Οι καλά γνωρίζοντες θυμούνται ακόμα τους συμβούλους υπουργού επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ορισμένους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν «ταμίες» σε κάθε γειτονιά και εισέπρατταν κάθε βράδυ πάνω από ένα εκατομμύριο δραχμές… Τα «μασατζίδικα» εξελίχθηκαν και σήμερα λειτουργούν ως «studios» σε 300 περίπου σημεία στην Αθήνα. Και, φυσικά, διαφημίζονται ακόμα από τις εφημερίδες…

Τεράστιος επίσης είναι ο τζίρος με τα κορίτσια-delivery. Με ένα τηλεφώνημα και ταρίφα από 150 μέχρι 300 ευρώ ή και παραπάνω, γυναικεία συντροφιά παραδίδεται κατ’ οίκον… Για τους πλέον ευκατάστατους υπάρχουν και οι λεγόμενες «συνοδοί κυρίων»: ανάλογα με το ποσό που πληρώνει ο ενδιαφερόμενος, από 1.000 έως και 3.000 ευρώ, μπορεί να έχει ένα τρυφερό τετ α τετ με γνωστά μοντέλα.

Συνολικά, η πορνεία μόνο στην Αθήνα αποφέρει περίπου 5 εκατ. ευρώ την ημέρα!

Τα ναρκωτικά είναι η δεύτερη μεγάλη πηγή εισοδήματος για τους παράνομους. Χασίς, ηρωίνη, κοκαΐνη, παραισθησιογόνα, ψυχοτρόπα χάπια και χίλια δυο υποκατάστατα κυκλοφορούν σε κάθε σημείο της Αθήνας. Το παραδοσιακό χασίς εξακολουθεί να διακινείται τόσο από Έλληνες όσο και από Αλβανούς. Η Αλβανία πλέον είναι και χώρα με εργοστάσια παρασκευής ηρωίνης, ενώ τεράστιες ποσότητες εισάγονται από τη γειτονική Τουρκία.

Η κοκαΐνη εξακολουθεί να θεωρείται το ναρκωτικό των πλουσίων, μια που σε ελάχιστα λεπτά ο χρήστης βρίσκεται σε κάποιον παράδεισο. Το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί στην Αθήνα πολλά εργαστήρια παρασκευής και συσκευασίας ηρωίνης με «χημικούς» από την Αλβανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αρχεία των κατά τόπους αστυνομικών υπηρεσιών έχουν καταγραφεί σαν χρήστες ναρκωτικών ουσιών περισσότεροι από 100.000 πολίτες. Βάσει εκτιμήσεων αστυνομικών, σε ένα 24ωρο οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών σε όλη τη χώρα πληρώνουν για τη δόση τους περισσότερα από 500.000 ευρώ!


«Κοντραμπάντο» σε όπλα, τσιγάρα και ποτά

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν έπεσαν τα σύνορα με τη γειτονική Αλβανία, οι Αλβανοί λαθρέμποροι μετέφεραν τον οπλισμό ολόκληρων στρατοπέδων από τη χώρα τους στην Ελλάδα. Στην Ομόνοια, ένα Καλάσνικοφ αλβανικής κατασκευής μπορείς να το βρεις στη… φιλική τιμή των 500 ευρώ, ενώ σου δίνουν δώρο και ένα γεμιστήρα με σφαίρες! Χάρη στο νόμο για την παράνομη οπλοφορία, πιστόλια και περίστροφα διακινούνται σχεδόν ελεύθερα, κυρίως στην Κρήτη, όπου υπάρχει παθολογική αδυναμία στα όπλα και τις σφαίρες. Μέχρι και τανκ υπάρχει θαμμένο σε στάβλο του νησιού!

Τα τσιγάρα μέχρι πρότινος είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από τις κατηγορίες των λαθρεμπορίου, όμως το τελευταίο διάστημα και με κύριο μοχλό διακίνησης Ιταλούς μαφιόζους έκαναν την επανεμφάνισή τους. Μάλιστα, πριν από δύο μήνες στη Θήβα συνελήφθη παλιός γνώριμος των Αρχών Ασφαλείας ο οποίος μαζί με το γιο του ήταν από τους καλύτερους «πατατάδες», όπως αποκαλούνται οι λαθρέμποροι των τσιγάρων.

Τα ποτά αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία δραστηριότητας για τους παράνομους. Μια που το ουίσκι έχει γίνει το… εθνικό μας ποτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα και παράνομα συσκευαστήρια στα προάστια της Αθήνας.


Μεγάλα κέρδη και από ληστείες, κλοπές και απαγωγές

Στην Αλβανία τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πολλά μικρά κοσμηματοπωλεία, των οποίων οι βιτρίνες είναι γεμάτες από υπέροχα και πανάκριβα κοσμήματα. Αυτά προέρχονται από ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις που γίνονται από σπείρες Αλβανών στην Ελλάδα.

Πρακτικοί, οι κακοποιοί γείτονές μας αμπαλάρουν σε κούτες όλα τα κοσμήματα και τα τιμαλφή που αρπάζουν από τη χώρα που τους φιλοξενεί και χωρίς αποδείξεις τα μεταφέρουν κάτω από τη μύτη τελωνειακών και αστυνομικών στην πατρίδα τους…

Τεράστια κέρδη αποφέρουν στους εξειδικευμένους κακοποιούς οι απαγωγές, οι ληστείες και οι κλοπές. Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως σε ολόκληρη τη χώρα οι δράστες αρπάζουν κάθε 24ωρο μετρητά αλλά και πολύτιμα αντικείμενα, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ.
Μπράβοι, πλαστογράφοι και «πετρελαιάδες»

Η «προστασία», η διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων και το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων είναι τρεις τομείς της εγκληματικότητας που γνωρίζουν άνθηση αυτή την περίοδο.

Οι οργανωμένες ομάδες κακοποιών που πουλούσαν «προστασία» κυρίως σε μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά πέτυχαν να εισπράττουν τεράστια χρηματικά ποσά. Ολόκληρες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης χωρίστηκαν σε τομείς, ενώ χύθηκαν ποτάμια αίματος για να διατηρηθεί ο έλεγχος ή για να αλλάξει χέρια.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η παράνομη διακίνηση καυσίμων και κυρίως του πετρελαίου στην Αττική γνώρισε ημέρες δόξας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γνωστού παράνομου των δυτικών προαστίων, που σήμερα είναι έγκλειστος των φυλακών, ο οποίος απέκτησε τεράστια περιουσία από τη λαθραία διακίνηση καυσίμων. Είχε οργανώσει ολόκληρο δίκτυο μεταφοράς πετρελαίου με ιδιόκτητα φορτηγά, ενώ δίπλα του δούλευαν αρκετοί λιμενικοί που τα «άρπαζαν» για να κάνουν τα «στραβά μάτια» και να αφήνουν ελεύθερα τα πλοία που μετέφεραν καύσιμα να μεταγγίζουν το λαθραίο φορτίο. Το παράξενο είναι ότι ο άρχοντας των δυτικών προαστίων ποτέ δεν συνελήφθη για τη διακίνηση του παράνομου πετρελαίου, ενώ όταν ξεκινούσαν αστυνομικοί για να εντοπίσουν τις παράνομες μεταφορές τα φορτηγά του ήταν κλειδωμένα στις μάντρες τους. Σήμερα, με δεδομένη την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, οι παράνομοι «πετρελαιάδες» γνωρίζουν χρυσή εποχή, όπως και οι πλαστογράφοι και οι παραχαράκτες, που εφοδιάζουν την ελληνική αγορά με πλαστά χαρτονομίσματα. Βούλγαροι παραχαράκτες στο γειτονικό Σαντάμσκι αλλά και Τούρκοι τεχνίτες μάς στέλνουν δεκάδες πλαστά χαρτονομίσματα αλλά και κίβδηλα κέρματα. Στη γειτονική Τουρκία έχουν φτιαχτεί σύγχρονες μονάδες που κατασκευάζουν κέρματα του 1 ή και των 2 ευρώ. Είναι αρίστης ποιότητος, έχουν το ίδιο βάρος με τα ελληνικά ή άλλα ευρωπαϊκά, έχουν τα ίδια χτυπήματα σε σήματα και ονομασίες, όμως απλά είναι… μπρούντζινα. Διοχετεύονται πολύ εύκολα στο εμπόριο, μια που κανείς ποτέ δεν μπαίνει στον κόπο να τα ελέγξει, αλλά και δεν μπορεί να τα εντοπίσει.

Οι τουρκικές Αρχές είναι ενήμερες για την ύπαρξη και τη λειτουργία των εργοστασίων που παράγουν μαζικά κίβδηλα κέρματα, όμως στόχος τους είναι η δημιουργία προβλημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι που να γίνει η γειτονική χώρα μέλος της Ένωσης.

Την ίδια ώρα, στο Σαντάμσκι της Βουλγαρίας οι εκεί… καλλιτέχνες μάς στέλνουν πολύ καλής ποιότητας πλαστά χαρτονομίσματα, πολλά από τα οποία περνούν ως γνήσια ακόμα και από τα ειδικά μηχανήματα εντοπισμού.


Η διαχρονική αξία του τζόγου

Ο παράνομος ή ημινόμιμος τζόγος αποτελεί διαχρονική αξία, με εξασφαλισμένο κέρδος γι’ αυτόν που κινεί τα νήματα. Η χαρτοπαιξία, που κάποτε ανθούσε, σήμερα παραχώρησε τη θέση της στα ζάρια. Οι παραδοσιακές μπαρμπουτιέρες ξανακάνουν χρυσές δουλειές, καθώς δεκάδες λάτρεις της ζαριάς ρίχνουν με μανία τα «κόκαλα».

Ωστόσο, η τεχνολογία προσέφερε πεδίο δόξης λαμπρό στην υπηρεσία του «μαύρου χρήματος». Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και μια πιστωτική κάρτα μεταφέρει τον παίκτη στα μεγαλύτερα καζίνο από το σπίτι του, την ώρα που η νομοθεσία για τον παράνομο ηλεκτρονικό τζόγο βρίσκεται στα σπάργανα. Από κοντά και το παράνομο ιπποδρομιακό στοίχημα, αλλά και τα παράνομα στοιχήματα με τις εγχώριες ή ξένες ομάδες ποδοσφαίρου.
Από «νονός» της νύχτας επιχειρηματίας της ημέρας
Αρκετοί κακοποιοί, που «πέτυχαν» κυρίως από «προστασίες» σε νυχτερινά μαγαζιά αλλά και άλλες έκνομες ενέργειες, επένδυσαν τα χρήματά τους σε διάφορες εταιρείες και αυτομάτως έγιναν νόμιμοι επιχειρηματίες. Γνωστός κακοποιός των νοτίων προαστίων βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη να έχει δημιουργήσει μεγάλη επιχείρηση σε επαρχιακή πόλη.
Άλλος, τον οποίο οι αστυνομικές Αρχές κυνηγούσαν στην Αθήνα, βρέθηκε επίσης στην επαρχία όπου δημιούργησε σύγχρονες επιχειρήσεις. Τα «παραθυράκια» για τη δημιουργία off shore εταιρειών έδωσαν σε άλλους τη δυνατότητα μεγάλων επενδύσεων, κάτι που ξεκίνησαν οι Ιταλοί μαφιόζοι και επεκτάθηκε στην Ελλάδα.
Αν επιχειρήσει κανείς να παραθέσει τις ασχολίες των κακοποιών αλλά και τις πηγές του «μαύρου χρήματος», οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ αλλά και ο ίδιος ο υπουργός ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να αυτοκτονήσουν! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση Αλβανών κακοποιών που έφτασαν στην Ελλάδα και δημιούργησαν εταιρείες ενοικίασης τουριστικών σκαφών. Με πλαστά έγγραφα, νοίκιαζαν σκάφη αναψυχής σε επώνυμους, ενώ τους προσέφεραν νεαρές κοπέλες αλλά και ναρκωτικά σε κρουαζιέρες στα νησιά του Αιγαίου. Κι αυτό γιατί όλα γίνονται με την ανοχή της Πολιτείας ή ακόμα και με τις ευλογίες της…

Δεν υπάρχουν σχόλια: