11.12.10

Έβαλαν Υποθήκη και σε ...Εκκλησία!!


Πριν από μερικά χρόνια, έγινε μεγάλος σεισμός στην περιοχή του Αιγίου και, εκτός των καταστροφών που προκάλεσε, χάθηκαν και πολλές ζωές. Σοβαρές ζημιές έπαθε και μία εκκλησία σ’ ένα χωριό της περιοχής για την οποία οι μηχανικοί υπέδειξαν την ανάγκη για επείγουσες εργασίες υποστύλωσης.

Όπως είναι γνωστό, κάθε εκκλησία στην Ελλάδα αποτελεί μόνη της ένα ξεχωριστό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που διοικείται από τοπικό διοικητικό συμβούλιο. Για να εξευρεθούν τα χρήματα των επισκευών, το συμβούλιο της εκκλησίας αυτής απευθύνθηκε σε τράπεζα στο Αίγιο. Μετά τους σχετικούς ελέγχους (όπως τυχόν δυσμενών στον Τειρεσία), η καλή αυτή τράπεζα ενέκρινε το δάνειο με εμπράγματες εξασφαλίσεις (κάτι που στα απλά Ελληνικά σημαίνει εγγραφή υποθήκης σε ακίνητο) και χωρίς τριτεγγυητή. Η συγκεκριμένη τράπεζα, που είναι σχετικά καινούργια στην αγορά και έχει σύγχρονες αντιλήψεις, δεν επέμεινε στο θέμα του τριτεγγυητή, ίσως αναλογιζόμενη τις πρακτικές δυσκολίες που θα προέκυπταν δεδομένου ότι, λογικά, ο τριτεγγυητής θα έπρεπε να είναι ο κύριος φορές του ακινήτου, δηλαδή ο Θεός ή στη θέση Αυτού, ο μονογενής Υιός Του Χριστός. Στο σχολείο μας μάθαιναν ότι η εκκλησία είναι ο "Οίκος του Κυρίου". Η καλή αυτή τράπεζα επέδειξε πρωτοφανή ευρύτητα αντίληψης και μεγαλείο τραπεζικής σκέψης και δεν επέμεινε στο θέμα της τριτεγγύησης. Πρόκειται για εκλεκτή τράπεζα με στελέχη κορυφαίου επαγγελματικού επιπέδου (πραγματικούς PRO-fessi-onals – το τμήμα της λέξης αυτή «fessi» ουδεμία σχέση έχει με το γνωστού τουρκικού τύπου «φέσι» και τις τράπεζες που πωλούσαν, εκτός των άλλων, και τα ένδοξα τοξικά ομόλογα της Leehman Brothers (αλληλούϊα brothers and sisters…).

Η υποθήκη στην εκκλησία μπήκε κανονικά, πέρασε και στο Υποθηκοφυλακείο, και το δάνειο εκταμιεύθηκε. Τώρα, οι κάτοικοι του χωριού έχουν προσθέσει στις καθημερινές προσευχές τους και ειδική παράγραφο να προστατεύει ο Θεός και την εκκλησία του χωριού και να βοηθήσει να πληρώνονται εμπρόθεσμα οι τόκοι, οι προμήθειες και τα έξοδα του δανείου ώστε να μην βγει η εκκλησία τους σε πλειστηριασμό.

Θα σπεύσετε να με ρωτήσετε, βέβαια, τι τύχη μπορεί να έχει ένας πλειστηριασμός μιας εκκλησίας που, προφανώς, δεν έχει καθόλου εμπορική αξία και, συνεπώς, δεν θα υπάρξει κανένας που θα υποβάλλει προσφορά για να την πάρει. Εύλογο το ερώτημα αλλά εγώ έχω έτοιμη την απάντηση. Θα προσφέρει η ίδια η δανείστρια τράπεζα που θα πάρει την εκκλησία, και μάλιστα στην τιμή πρώτης προσφοράς και θα εξασφαλίσει έτσι μία ζηλευτή θέση στο βιβλίο Guinness, σαν την πρώτη τράπεζα σον κόσμο που έγινε ιδιοκτήτρια εκκλησία, και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας....

Σημειώνω εδώ ότι οι γνωστοί πανφάγοι τραπεζίτες έχουν ήδη πάρει σε πλειστηριασμούς και τάφους (σύγχρονους, όχι αρχαίους – αυτούς δεν τους πρόλαβαν…) χωρίς οι φτωχές νομικές μου γνώσεις να διευκρινίζουν κατά πόσο πήραν μαζί και την κυριότητα των περιεχομένων. Αυτό, είμαι σίγουρος, και αυτό το αμφιλεγόμενο ζήτημα θα το ρυθμίσει δίκαια ο Αρειος Πάγος, όπως συχνά κάνει με τις υποθέσεις τραπεζικού ενδιαφέροντος. Υπάρχει και ένα δεύτερο, επίσης νομικό θέμα, που ξεπερνά τις λιγοστές γνώσεις μου… Κατά πόσο η χρέωση στην εκκλησία και παρανόμων τόκων συνιστά και βάναυση προσβολή του συνταγματικά προστατευόμενου δικαιώματος, τόσο της δανειολήπτριας εκκλησίας όσο και του φορέα της – δηλαδή του Θεού- στην αξιοπρέπεια, την προσωπικότητα και την οικονομική ελευθερία. Ανυσηχώ μήπως βρεθεί η καλή αυτή τράπεζα αντιμέτωπη με καμία αγωγή για μεγάλες αποζημιώσεις από κάθε θιγόμενο. Όχι, δεν υποννοώ ότι ενδέχεται να κάνει αγωγή στην τράπεζα και ο ίδιος ο θιγόμενος Θεός... Αυτός τιμωρεί διαφορέτικά... Μωραίνει (ο Κύριος) ον βουλεται απωλέσαι... Ίσως έστι εξηγείται το γιατί έχουμε τόσες πολλές ξεμωραμένες τράπεζες στην Ελλάδα.

Ενώνουμε και εμείς τις προσευχές μας σ’ εκείνες των κατοίκων του χωριού αυτού για να έχει το παγκάρι πάντα αρκετά χρήματα για να πληρώνονται οι τόκοι του δανείου (και οι νόμιμοι και οι παράνομοι). Ειδικά για το παγκάρι, προσεύχομαι να το προστατεύει ο Θεός και από τους καλοσυνάτους Αλβανούς, Ρουμάνους, Γεωργιανούς και λοιπούς δεξιοτέχνες συντρόφους του κ. Σημίτη που βρήκαν τις πόρτες ανοιχτές και είπαν να μας τιμήσουν με την παρουσία και τις αγαθοεργείες του.... Ο Θεός βοηθός… που όλα τα κακά σκορπά…

Ποιά είναι η καλή αυτή τράπεζα; Μα το όνομά της σας το έχω ήδη πεί... PRO-ηγουμένως

Δεν υπάρχουν σχόλια: