22.12.10

ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ .. Η ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ;

Δεν υπήρξα ποτέ επαγγελματίας ηθοποιός  . . το μυαλό μου και η ψυχή μου ακολούθησε αυτό το χώρο που λέγεται θέατρο από μια ανάγκη σχεδόν ζωτική. . το σπούδασα και μετά από δέκα χρόνια συνεχόμενης προσφοράς σε εθνικές σκηνές και στο ελεύθερο θέατρο  νιώθω μια μικρή αηδία για όλα αυτά που υπόσχονται και δεν γίνονται στον τόπο μου . θα μιλήσω για την κακοδιαχείριση στο θέμα του πολιτισμού και ιδιαιτέρως στο θέμα ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ.

 Ίσως κάπου να πήρε το μάτι σας να μιλώ για την ανάγκη να  δημιουργηθεί ένα φεστιβάλ hd ταινιών στο Αίγιο . με ανθρώπους που χωρίς χρήματα καταφέρνουν να κάνουν  ταινίες που πολλά γραφεία παραγωγής θα ζήλευαν. αυτό θα μπορούσε να γίνει θεσμός για το Αίγιο μας με κέντρο τον Απόλλωνα.  Σκεφτομαι ότι ο διευρυμένος δήμος μας έχει την ευκαιρία να ενοποιήσει τις  πολιτισμικές και πολιτιστικές του δραστηριότητες από την Ακράτα μέχρι τις Καμάρες . Όλες οι ομάδες οι θεατρικές να παρουσιάζουν τα έργα τους σε ένα φεστιβάλ θεατρικού ερασιτεχνικού θεάτρου με κέντρο τον Απόλλωνα.  Αυτές είναι μόνο δυο από τις πολλές προτάσεις  που έχω να αντιτάξω πάνω στο θέμα του κλειστού κινηματοθεάτρου Απόλλωνα.


Με ρωτούν γιατί κανείς από όλους αυτούς τους ‘αιρετούς’ δεν ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό μας εδω στο Αίγιο ,ενώ είναι εμφανής η συμβολή του Αιγίου στον πολιτισμό με καταξιωμένους στο χώρο ανθρώπους  που διαπρέπουν έκτος Αιγίου όπως η Καίτη Κωνσταντίνου , η Έφη Μουρικη , ο Παναγιώτης Τσίτσας,  ο Βασίλης Χαραλαμποπουλος-κάποιοι αναφέρονται και σε εμένα , χωρίς αυτό να ακουστεί παρακαλώ εγωιστικό –κ.α.  Γιατί κανείς ‘αιρετός άρχοντας’ δεν ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Αιγιαλεία? δεν ενδιαφέρονται , απάντησα, ή δεν ξέρουν ? πιστεύω ακράδαντα το δεύτερο . κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα θέατρο όπως τον Απόλλωνα 600 θέσεων , κανείς δεν μπορεί να το συντηρήσει εάν δεν γνωρίζει το αντικείμενο από μέσα , (αν δεν έχει δουλέψει σε μεγάλους οργανισμούς , ξέροντας τα προβλήματα ,  τις δυσκολίες, τις απαιτήσεις ενός τέτοιου ειδικού χώρου ) .Εξαιτίας αυτής της ‘άγνοιας’ αγαπημένοι μου αιγιώτες δεν έγινε η  Σόνια ,το δεύτερο κινηματοθέατρο που είχαμε, ‘φρουτακια’ οπού χάσαμε όλοι μικρές περιούσιες , αν θυμάστε καλά; Επειδή  εγώ δεν νιώθω άξιος να πολιτευτώ ,καλώ όλους τους φορείς πολιτισμού σε μια κουβέντα επίλυσης του προβλήματος. Ο Απόλλωνας να μην παραμείνει κλειστός , να μην αλλάξει λειτουργιά και χρηστικότητα , αντιθέτως να γίνει στέγη και φορέας πολιτισμού , να συνεχίσει να είναι αυτό που του αξίζει. Για Αυτό προτείνω  να κατατεθούν σκέψεις  προτάσεις  από όλους τους φορείς του πολιτισμού μας , να μην αφήσουμε το τελευταίο στολίδι της πόλης μας σε χέρια ιδιωτικών επιχειρήσεων, σε ανθρώπους κουλτούρας σουπερ μάρκετ, ας μην αφήσουμε να χαθεί  ο μόχθος  και ο κόπος   ανθρώπων που τόσα χρόνια με προσωπικές  θυσίες,  διδάσκουν αει διδασκόμενοι , παλεύουν να σηκώσουν το βάρος άλλων λιγότερο άξιων σε αυτό το χώρο που λέγεται πολιτισμός .

Δεν ακυρώνουμε κανέναν αιρετό ,  του προσφέρουμε το χέρι,  τον παροτρύνουμε, μαζί να βρούμε μια λύση  . να χρησιμοποιηθεί ο Απόλλωνας όπως του αξίζει.

                                                              Γεώργιος  Ρούφας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε είχε γυριστεί μια ταινία, που άφησε εποχή και λεγόταν"Όσο υπάρχουν άνθρωποι".Μέ αφορμή τον τίτλο της ταινίας, σκέπτομαι να γυρίσω μια ταινία εδώ στο Αίγιο, με ελαφρά παραλλαγμένο τον τίτλο.Θα την ονομάσω "Όσο υπάρχουν Μαλάκες"και θα αναφέρεται σε όλους τους νύν και τέως τοπικούς άρχοντες ανεξαιρέτως,και την "απαράμιλη"σχέση τους με τον πολιτισμό και τα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα.Όλους αυτούς τους "δήθεν", που στη ουσία ήταν και είναι άσχετοι μπουρτζόβλαχοι, που όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται ουσιστικά, για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου αλλά και όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται, απο ανθρώπους με μεράκι, αντί να τις υποστηρίξουν, κάνουν τα αδύνατα δυνατά να τις καταπνίξουν, σε δόξαν Έφης Θώδη και λοιπών πανηγυρικών και γελοίων καταστάσεων.Εύγε σας Κύριοι!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

και μόνο που υπογράφεις την επιστολή σου, πολιτεύεσαι. Αρα δεν είσαι ανάξιος. Αυτό που δε θέλεις όμως πραγματικά, είναι να βρεθείς στη δυνή θέση των ανθρώπων που εκλέγονται για να προσφέρουν και καταλήγουν να μάχονται μια χαμένη μάχη με το τέρας που χαιδευτικά αποκαλούμε 'Ελληνικό Κράτος'. Η βούληση για τη σωστή εκμετάλλευση του Απόλλωνα υπάρχει. Προς το παρόν και πριν ολοκληρωθούν οι 'Καλλικρατικές' αλλαγές, θα πρέπει να περιμένουμε.