24.12.10

Στο σφυρί ακίνητα των Καλλικρατικών Δήμων λόγω χρεών σε ιδιώτες

ΕΡΩΤΗΣΗ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

    Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης, σχετική με την  εκποίηση ακινήτων των Δήμων της Αχαΐας λόγω χρεών σε ιδιώτες.

Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν:

    Στο «σφυρί» άρχισαν να βγαίνουν ακίνητα των Καλλικρατικών Δήμων λόγω χρεών σε ιδιώτες τα οποία δεν μπορούν να εξοφληθούν εξ αιτίας του τεράστιου οικονομικού προβλήματος των ΟΤΑ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Ακράτας όπου εκποιήθηκε μεγάλο ακίνητο που προοριζόταν για πλα­τεία.

    Τον πλειστηριασμό του οικοπέδου  1400μ με ακίνητο 600τμ, προκάλεσε ιδιώτης του οποίου ο δήμος Ακράτας ό­φειλε από απαλλοτριώσεις για την εφαρ­μογή του Σχεδίου Πόλης 140.000 ευρώ. Η αίτηση του ιδιώτη έγινε δεκτή, ενώ τον ακολούθησαν και άλλοι πιστωτές καταθέτο­ντας αιτήσεις πλειστηριασμού του ίδιου ακινήτου. Όλες οι περιπτώσεις αφορούν απαλλοτριώσεις για την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δή­μος Ακράτας οφείλει περίπου 1 εκ. ευρώ σε πιστωτές, ενώ δεν είναι ο μόνος. «Κύ­μα» αιτήσεων για πλειστηριασμούς δημο­τικής περιουσίας αναμένεται σε όλη την Αι­γιαλεία. Εκτιμάται ότι ο «Καλλικράτης» και τα ιδιαιτέρως στε­νά περιθώρια που αφήνει στα κονδύλια για την τοπική αυτοδιοίκηση θα φέρει πιο δύσκολες μέρες στους ΟΤΑ όλης της χώρας.  Ανάλογες υποθέσεις εκτυλίσσονται και σε άλλους Δήμους της Αχαΐας που ρευστοποιούν τη δημοτική περιουσία για να πληρώσουν τους πιστωτές. 

    Επειδή η απώλεια της Δημοτικής περιουσίας των ΟΤΑ, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στη λειτουργία των νέων Δήμων,

Ερωτάται ο κ. υπουργός

Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα των νέων Δήμων της Αχαΐας και όλης της Ελλάδας;

Σκοπεύετε να χορηγήσετε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους Δήμους που κινδυνεύουν να χάσουν μέρος της δημοτικής τους περιουσίας λόγω οφειλών;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: