22.12.11

Μια αριστερή άποψη για το αίσχος της ιερής φιλανθρωπίας


Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) κατά  Αλ.Τσίπρα

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,

Η ιερή βιομηχανία της ελεημοσύνης, είναι μια αισχρή αθλιότητα, που οργανώνει η κρατικά επιδοτούμενη και μισθοδοτούμενη Εκκλησία των φοροληστών και των αγυρτών με σκοπό να διαιωνίσει την κοινωνική αδικία, να εξευτελίσει ανθρώπους, να αυξήσει τις εισπράξεις της, να εξασφαλίσει δημοφιλία, να επεκτείνει την κυριαρχία της και να κουκουλώσει τις ανομίες της. Αν σηκώσει κάποιος το μανδύα της ελληνορθόδοξης ελεημοσύνης, θα βρει:


«….Πρόκειται για την κατάληψη του Οίκου Τυφλών Καλλιθέας από ομάδα εξεγερμένων τυφλών, που δεν δίστασαν να αντιπαρατεθούν μετωπικά με το κατεστημένο (οικονομικό, πολιτικό, θρησκευτικό), έχοντας όλο το δίκιο με το μέρος τους αλλά και όλες τις πιθανότητες εναντίον τους……. Αργά το βράδυ καταφθάνει επιστολή του τότε αρχιεπισκόπου (σημ Λασκ. Ο δημοσιογράφος κάνει το κορόϊδο και δεν γράφει το όνομά του.  Ο πραγματικός του τίτλος: Σεραφείμ αρχιεπίσκοπος Ιωαννίδη, Χ.Φλωράκη και Ν.Κωνσταντόπουλου) που μη αντιλαμβανόμενος την συνειδητότητα της εξέγερσης … πατρικά νουθετεί: «Αποχωρήστε και δεν θα διωχθείτε ποινικά….. ‘Αποτελούν άμεσο εθνικό κίνδυνο, εφαρμόστε εναντίον τους τους νόμους περί συμμοριτοπολέμου’  απαιτεί με επιστολή της στον τότε υπουργό Υγείας-Πρόνοιας η Εκκλησία της Ελλάδας ….   ‘Αν δεν υποχωρήσουν, θα τους προσθέσω άλλη μια αναπηρία’, απειλεί δημόσια (και… χριστιανικά) ο τότε διευθυντής της Χριστιανικής Αλληλεγγύης….». (σημ.Λασκ. Ο δημοσιογράφος κάνει ξανά το κορόϊδο και δεν γράφει ούτε αυτό το όνομα: Εμμανουήλ Σχοινιωτάκης πρωτοπρεσβύτερος οικουμενικού πατριαρχείου, ιδιοκτήτης ανθρωποφάγων σκύλων που κατασπάραξαν νεαρή δικηγόρο).


«Tου Θ.ΛAMΠPΟΠΟYΛΟY Ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά εναντίον όλων των υπευθύνων του Γηροκομείου Πειραιά, ανάμεσά τους και ο μητροπολίτης κ. Καλλίνικος, που προεδρεύει του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού τό ίδρυμα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι πέντε συνολικά διώξεις, τέσσερις σε βαθμό πλημμελήματος και μία σε βαθμό κακουργήματος, ασκήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, … ύστερα από καταγγελίες της νοσηλεύτριας του ιδρύματος Μαρίας Δημητρούλη. H τελευταία, ούτε λίγο ούτε πολύ, άφηνε αιχμές για κακοποιήσεις τροφίμων και πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις θανάτων (αφορούν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Γρ.Πεπόνη, θανάτους ηλικιωμένων τροφίμων που δεν οφείλονται σε φυσιολογικά αίτια, αλλά σε…αφυδάτωση ή και σε βαριάς μορφής αφυδάτωση».

Γ) Κτηνωδίες σε βάρος ανήμπορων ανθρώπων:

«….Η Κερατέα είναι αίσχος δια την Ελλάδα, λέγει ο εισαγγελέας. Σηκώνονται οι τρίχες της κεφαλής μου. Σκεφτείτε ότι εκεί μέσα πέθαναν 150 φυματικά κορίτσια!  Ο μάρτυρας Σ.Σίλβεστρος κατάθεσε: Εκεί πέθαναν η αδελφή του κι ο γαμπρός του φυματικοί. Τα δε τρία παιδάκια τους υπεβάλλοντο σε διάφορες κακοποιήσεις όπως το αγοράκι που εκρεμάσθη ανάποδα γυμνό πολλές φορές και τόδερναν μέχρις αναισθησίας. Όταν δε ζούσε ο πατέρας οι καλόγριες τον προέτρεπαν να μολύνει το παιδί του με φυματίωση γιατί αν ζούσε θα γινόταν κακός άνθρωπος. Τον συμβούλεψαν να μασάει αυτός το φαγητό και να ταίζει μ’ αυτό το αγοράκι του, ώστε να πεθάνει πριν από αυτόν….Μας έλεγαν -συνέχισε ο μάρτυς- ότι πρέπει να πεθαίνουμε, να αδειάζουν τα κελλιά, νάρχονται άλλοι, για να πηγαίνουν στον παράδεισο…». (Από το βιβλίο του κομμουνιστή προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Γ. Καρανικόλα, «Ανορθόδοξοι έρωτες ορθοδόξων κληρικών»),


Δ) Βιασμούς ανήλικων ορφανών, από οικογενειάρχες πρωτοπρεσβύτερους (π.χ.Πέτρος Παπουτσάκης), που καταδικάζονται σε 20 χρόνια φυλακή, αποφεύγουν το Εφετείο και εκτίουν την ποινή τους κατ’οίκον διατηρώντας την ιερατική τους ιδιότητα αφού η Εκκλησία αρνείται να τους δικάσει και να αποζημιώσει τα θύματά τους και όσους από δαύτους φυλακίζονται επιδιώκει να τους εξασφαλίσει διαμονή σε σαλέ: «Την ίδια διακριτική αντιμετώπιση έχει και ο πατέρας κ. Πέτρος Παπουτσάκης, ιδρυτής της «Στέγης της Αγάπης», που, όπως κατήγγειλαν 13 από τις φιλοξενούμενες ανήλικες, ήταν «Στέγη της Παρενόχλησης», καθώς οι βιασμοί ήταν μέρος της καθημερινότητας.  Πόσοι είναι οι κληρικοί και οι καλόγεροι που έχουν καταδικαστεί; Τόσοι ώστε η Ι.Σύνοδος να ζητεί από τους υπουργούς να ιδρυθεί φυλακή των ρασοφόρων. … μάλιστα έγινε υπόδειξη για το κατάλληλο κατάλυμα, …Η Μονή Χρυσοπηγής, που σύμφωνα με την πρόταση θα διαμορφωθεί σε φυλακή, βρίσκεται στην καρδιά του ελατοδάσους της Δίβρης. Καλύτερα από σαλέ στην Ελβετία. Διακοπές πολυτελείας! Και να ήταν μόνο αυτό… Αντί για σωφρονιστικούς υπαλλήλους θα βάλουν διακόνους ή εταιρεία σεκιούριτι. Ας μας επιτραπεί η επισήμανση: αφού οι μισοί εγκλείστηκαν για σεξουαλικά παραπτώματα, γιατί να τους κολάζουν με ευειδείς νέους των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης;». ΤΟ ΒΗΜΑ»- 04/02/2009)

Κύριε Ροΐδη,

Παρ’όλα αυτά, ο κ.Τσίπρας έχει δηλώσει για το «κοινωνικό έργο» της Εκκλησίας, του Αρχιεπισκόπου και του Πατριάρχη: «….….. Και σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε και την Εκκλησία, η οποία πρέπει να πρωτοστατήσει στο κοινωνικό της έργο’. ».
«…..σημαντική η παρέμβαση του Πατριαρχείου που μέσα από αυτή την οικουμενική οπτική πάντοτε αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν τα κρίσιμα μεγάλα προβλήματα των καιρών μας είτε αυτό έχει να κάνει με την καταπολέμηση της πείνας ,της φτώχειας, των επιπτώσεων της διατροφικής κρίσης , είτε αυτο έχει να κάνει με την συμφιλίωση των λαών, … είτε αυτό έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες για το μεγάλο ζήτημα της περιβαλλοντικής καταστροφής, …».

Το «κοινωνικό έργο» της Εκκλησίας το έχει ξεσκεπάσει και η “Αυγή” (30/6/’07), αναδημοσιεύοντας από το παράνομο αντιστασιακό της φύλλο του Αυγούστου του 1970, καταγγελία της για τον (τότε αρχιμανδρίτη) αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, πως “Αποκαλύφθηκαν ενέργειαι από μακρού χρόνου και κατ’εξακολούθησιν, ασελγών πράξεων, επί των νεαρών τροφίμων του ιδρύματος στο οποίο τον διόρισε διευθυντή ο παπαευθύμ Ιερώνυμος..’.” (σημ.Λασκ. ο Α΄, ο τότε χουντικός Αρχιεπίσκοπος), σημειώνοντας πως “για την υπόθεση δεν έχουν γίνει ποτέ δηλώσεις του τότε αρχιμανδρίτη και νυν αρχιεπισκόπου. Ούτε ξεκαθαρίστηκε το όλο θέμα…”.

Η «Αυγή» : (18/12/2011) επίσης αποκαλύπτει τώρα τα ξένα κόλλυβα της φάμπρικας Ιερή Φιλανθρωπία:

«Το ποσό των 23.126.871,01 ευρώ πλήρωσε το υπ.Εξωτερικών στην “αμαρτωλή” ΜΚΟ “Αλληλεγγύη” της Εκκλησίας, στην οποία έχει μπει λουκέτο λόγω αδιαφάνειας και μετά το σκάνδαλο με τα κοτόπουλα που ποτέ δεν έφθασαν στο Ιράκ…Την περίοδο 2000 – 2010 την μερίδα του λέοντος πήρε η εκκλησιαστική ΜΚΟ Αλληλεγγύη, …..ενώ εντυπωσιάζει η χρηματοδότηση με εκατομμύρια ευρώ ΜΚΟ όπως: Κύκλος της Πάτμου: 1.189.362,99. Οικουμενική: 3.840.273.84 για την ΜΚΟ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός των Ορθοδόξων Χριστιανών: 2.187.882,92, που ιδρύθηκε από την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής. Διορθόδοξος Σύνδεσμος “Απόστολος Παύλος”:1.599.413,06. Ίδρυμα Ορμύλια “Παναγία η Φανερωμένη”: 590.003, Αναπτυξιακή Συνεργασία και Αλληλεγγύη (ΑΣΑ): 3.057.365,44 (που συνεργαζόταν με την Αλληλεγγύη), Ινστιτούτο “Άγιος Μάξιμος ο Γραικός” (45.560), Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής (179.102,51),…»

Ο κ.Τσίπρας δεν δικαιούται να αγνοεί τι σημαίνει για τον πατριάρχη Φρειδερίκη Β΄,  (Βαρθολομαίο Α΄) «συμφιλίωση των λαών» και «καταπολέμηση της φτώχειας» : «Η επίσκεψη του Πατριάρχη στις λεγόμενες Νέες Χώρες ήταν απόλυτη απογοήτευση …. συνοδεύτηκε με μια σειρά καθαρά πολιτικές τοποθετήσεις, με ανιστόρητες αναφορές στο Μακεδονικό και ανέξοδες κορόνες για τους ανίσχυρους γείτονές μας. …Στην αγωνία του να διεκδικήσει την εύνοια του ποιμνίου Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, απευθύνεται κυρίως στο κοινό των συλλαλητηρίων της περασμένης δεκαετίας (όσο απέμεινε), που αποτελεί πάγια το target group της Εκκλησίας. Το περίεργο είναι ότι δεν είδαμε κανέναν απ’ αυτούς που (ορθώς) επικρίνουν τον Αρχιεπίσκοπο (σημ.Λασκ.: Χριστόδουλο) για τις δικές του πολιτικές παρεμβάσεις να σχολιάζει τη μετάπτωση του Πατριάρχη από την οικουμενικότητα στον αγοραίο εθνικισμό. … με τις ομιλίες αυτές ο Πατριάρχης έδωσε χείρα βοηθείας στον Ανθιμο, ο οποίος έκλεψε την παράσταση στη ΔΕΘ, με τις υποδείξεις εξωτερικής πολιτικής προς την κυβέρνηση. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ο κ. Βαρθολομαίος ξεπέρασε ακόμα και τους ελλαδικούς πνευματικούς ανταγωνιστές του ήταν στο στάδιο της Έδεσσας. Σε μια κίνηση που θύμιζε άλλες εποχές, οι αρχές της πόλης συγκέντρωσαν όλους τους μαθητές στο στάδιο της πόλης για να πάρουν την ευχή του. Και ποια ήταν η ευχή του κ. Βαρθολομαίου; Άρχισε να μοιράζει από ένα δολάριο (ναι, χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου!) σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, επισφραγίζοντας με το χειρότερο τρόπο την εικόνα του ανθρώπου που δεν έχει καμιά σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Μια χειρονομία που θα ξένιζε ακόμα κι αν την έκανε το ’50 η Φρειδερίκη στις «παιδοπόλεις» της».

Άκρα του τάφου σιωπή κάλυψε τις γελοιότητες του κ.Τσίπρα (έχουν επεκταθεί και σε εκπτώσεις στα θέματα του χωρισμού και της φορολόγησης της Εκκλησίας), με εξαίρεση ένα άρθρο στην «Καθημερινή» της κας Ξένιας Κουναλάκη, κόρης του τ.βουλευτή του ΣΥΝ (έχει αποχωρίσει) και αγωνιστή κατά της Δικτατορίας Π.Κουναλάκη: «Μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Τσίπρας ……Είναι άκρως απογοητευτικό αυτό το καιροσκοπικό φλερτ της Αριστεράς με όποιον βρει μπροστά της υπό την σκέπη του λαϊκισμού και της υποτιθέμενης κοινωνικής ευαισθησίας. Οι εκλεκτικές συμμαχίες της Αριστεράς με … εκκλησιαστικούς παράγοντες μόνο με την ποίηση του Σουρή μπορούν να ερμηνευθούν».

Ευτυχώς και η Ηρώ Διώτη, βουλευτίνα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε τώρα με πολύ περισσότερη εντιμότητα και θάρρος από τον αρχηγό της:

«Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα δίκτυα αλληλεγγύης και τη φιλανθρωπία ή τον εθελοντισμό που προβάλλουν συστημικές δυνάμεις;
Η αλληλεγγύη αυτή είναι ανεξάρτητη από χρηματοδοτήσεις. Στηρίζεται στους ανθρώπους και στην αντίστασή τους στην κοινωνική αδικία. Δεν έχει καμιά σχέση με τη φιλανθρωπία ή τον εθελοντισμό. Τα δίκτυα αλληλεγγύης είναι ενάντια στην πολιτική που ασκείται, είναι κινηματικές δομές, θέλουν έναν κόσμο πιο δίκαιο και προσπαθούν να τον εφαρμόσουν στην πράξη….Η φιλανθρωπία δεν αμφισβητεί τίποτα και συνήθως προέρχεται από αυτούς που δημιουργούν ή συντηρούν μια κοινωνική κατάσταση φτώχειας. Χρησιμοποιούν τη φιλανθρωπία για να απαλύνουν ευθύνες και να εξασφαλίζουν κατά κάποιο τρόπο μια κοινωνική ειρήνη. Οι πλούσιοι, λόγου χάριν, ή η Εκκλησία».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οταν ρε αριστεροι σας δω να δωσετε εσεις το καλο παραδειγμα και να ελεησετε το συνανθρωπό μας/σας θα σας βγαλω το καπέλο. Αλλά, ξεχασα, εσας σας ενδιαφρει με καθε τροπο να φυμωθει η εκκλησια. Δεν σας ενδιαφερει αν εστω, με τα στραβα, της ταισει κανεναν ανθρωπο. Φωναζετε για τους μεταναστες αλλα δεν τους ταιζετε, ούτε τους φιλοξενειτε. Φωνάζετε για την εκκλησια αλλα δεν ελεητε. Φωναζετε για την οικονομικη κριση αλλα οι περισσοτεροι απο σας ειναι χωρτασμενοι. Φωναζετε για δικαιωματα μειωνοτιτων αλλα δεν ζητε διπλα τους. Φωνάζετε για τα πρεζόνια αλλα δεν εχετε υποστει κλοπές και ληστιες.
ΣΚΑΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!!