23.12.11

Στις φυλακές ο ηγούμενος Εφραίμ


Το δρόμο προς τις φυλακές και μάλιστα παραμονές Χριστουγέννων, δείχνει με βουλευμά του το Συμβούλιο Εφετών στον ηγούμενο Εφραίμ, ο όποιος κατηγορείται για την υπόθεση των "ιερών ανταλλαγών" της Μονής Βατοπεδίου.

Οι δικαστές, που κλήθηκαν να άρουν τη διαφωνία που είχε προκύψει μεταξύ της ανακρίτριας και του εισαγγελέα για την προσωρινή κράτηση του κατηγουμένου για την υπόθεση Βατοπαιδίου αποφάσισαν αργά το μεσημέρι πως ο άνθρωπος που φέρεται ως ο πρωταγωνιστής του "σκανδάλου" είναι ο μοναδικός από τους εμπλεκόμενους που πρέπει να πληρώσει το βαρύ τίμημα της προφυλάκισης.

Ο μοναχός, στις αρχές του μήνα είχε δώσει πολύωρη απολογία η οποία έγινε λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία και την υψηλή φιλοξενία ακόμα και από τον ίδιο τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, που προβλήθηκε και από τα ελληνικά ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα εκείνης της απολογίας του έδωσε μια παράταση ελευθερίας καθώς μπορεί η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, να είχε την άποψη ότι έπρεπε να κριθεί προσωρινά κρατούμενος, προφανώς γιατί δεν πείστηκε από τα επιχειρήματά του, πλην αμφισβήτησε ο εισαγγελέας. Συγκεκριμένα ο εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να παραμείνει ελεύθερος με εγγυοδοσία 200.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Η διαφωνία αυτή οδήγησε σε προσωρινή ελευθερία τον ηγούμενο Εφραίμ μέχρι να αποφασίσει για την τύχη του το δικαστικό συμβούλιο.

ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Πριν από λίγες μέρες το συμβούλιο δέχτηκε τον ηγούμενο σε αυτοπρόσωπη εμφανιση ενωίπόν του όπου εκεί ο ηγούμενος ανέτυξε όλα τα επιχειρήματά του και μεταξύ άλλων αναφέρθηκεν εκτενώς στο φιλανθρωπικό του έργο. Πλην η τελική απόφαση των εφετών που δημοσιοποίθηκε σήμερα ήταν κεραυνός εν αιθρία για τον ιερωμένο αφου του έδειξε τον δρόμο της φυλάκισης. Ενδεχομένως δε το βούλευμα να εκτελεστεί ακόμα και ανήμερα των χριστουγέννων.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ

Η απολογία του Εφραίμ είναι η τελευταία που λαμβάνει η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου καθώς στον κατηγορούμενο μοναχό αποδίδεται κεντρικός πρωταγωνιστικός ρόλος στις ενέργειες που έγιναν με επίκεντρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων.

Ο Ηγούμενος Εφραίμ είχε λάβει για την απολογία του δύο προθεσμίες με την τελευταία να του χορηγείται καθώς βρισκόταν στην Ρωσία από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου μετά από πρόσκληση του Ρώσου Πατριάρχη κ. Κυρίλλου, ως συνοδός του κειμηλίου της Αγίας Ζώνης της Παναγίας που μεταφέρθηκε από το Άγιο Όρος και εκτέθηκε σε προσκύνημα σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Της απολογίας Εφραίμ προηγήθηκε αυτή του μοναχού Αρσένιου, ο οποίος με την σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200 χιλιάδων ευρώ και υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Οι δύο ιερωμένοι βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες που αφορούν ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις, σε απάτη αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η ολοκλήρωση της απολογίας του ηγούμενου Εφραίμ σημαίνει το πέρας της ανάκρισης για τις ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων στο λεγόμενο «σκάνδαλο Βατοπεδίου».

Έχουν ήδη προηγηθεί οι απολογίες των κατηγορουμένων μελών γνωμοδοτικών συμβουλίων, της ΚΕΔ, τοπογράφων, μηχανικών, συμβολαιογράφων και δικηγόρων.

Η όλη υπόθεση έχει αφετηρία την λίμνη Βιστωνίδα και τον ισχυρισμό της Μονής Βατοπεδίου, που υποστηρίζει ότι διαθέτει τίτλους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ότι είναι στην ιδιοκτησία της. Η υπαγωγή της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων στην κυριότητα του Δημοσίου είχε ως αποτέλεσμα την παροχή, ως αντάλλαγμα, στην Μονή άλλων εκτάσεων του Δημοσίου.

Οι δύο αγιορείτες αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν πως οι ενέργειες τους δεν ήταν ιδιοτελείς. Λένε επίσης στόχος των ενεργειών τους ήταν η ενίσχυση των οικονομικών της Μονής ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει την διαβίωση των μοναχών, την συντήρηση της αλλά και την δυνατότητα φιλοξενίας και παραμονής των περίπου 25 χιλιάδων πιστών που την επισκέπτονται ετησίως.

Όπως αναμένεται, εκτός κάποιου απρόοπτου γεγονότος, μετά την απολογία Εφραίμ η ανακρίτρια θα περατώσει την ανάκριση και η δικογραφία θα τεθεί με πρόταση Εισαγγελέα στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών για την παραπομπή ή μη σε δίκη των εμπλεκομένων προσώπων.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πήγε στον Πούτιν και τώρα θα απει στην ψειρού. Κατι μου θυμίζει....κάτι μου θυμίζει....Μπορεί να έχει και δίκιο.NE

Ανώνυμος είπε...

Ρασοφόροι Κορυδαλλίτες περιμένουν τον Εφραίμ

http://www.espressonews.gr/default.asp?artID=987535&catid=1&pid=79

Μέσα στα λίγα τετραγωνικά της ΣΤ’ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού συναντάς περισσότερους «ρασοφόρους» απ’ ό,τι λαϊκούς κρατουμένους… Είναι η φράση που ακούγεται τον τελευταίο καιρό από τα χείλη ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας. Σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, η «ειδική» πτέρυγα των φυλακών που φιλοξενεί τους… λίγους και καλούς τροφίμους τείνει να μετατραπεί σε μια μικρή «Μητρόπολη» καθώς πίσω από τα σκοτεινά κελιά κρατούνται κληρικοί απ’ όλες τις βαθμίδες της ιεροσύνης, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν να εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις. Ο λόγος για ιερείς, αρχιμανδρίτες και αρχιερείς, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν υπεράνω πάσης υποψίας, φορούσαν ράσα, σταυρούς και πετραχήλια και κήρυτταν το λόγο του Ιησού.

Ο Παντελεήμονας Μπεζενίτης (μητροπολίτης πρώην Αττικής), ο Φώτιος Μακρυστάθης (αρχιμανδρίτης), ο 47χρονος ιερέας από την Κοζάνη Σπυρίδωνας Μαργαρίτης, ο εφημέριος Σωτήρης Παπαδόπουλος (του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στα Λιόσια) και ο «επίσκοπος Πειραιώς» Νήφων Αναστασόπουλος (ο παλαιοημερολογίτης ηγούμενος που χάιδευε καλογεράκια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο) είναι οι κληρικοί που «κατοικούν» ή μπαινοβγαίνουν στη ΣΤ’ πτέρυγα του Κορυδαλλού

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΩΣ ΤΥΠΟΥ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΑΝΤΕΛΗ,ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ.....Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΚΑΝΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΡΕΣ ΜΕΡΕΣ....."ΦΥΛΑΞΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΣΙΝΑ ΤΟΥ ΓΑΪΔΑΡΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ" ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΠΟΥ ΔΕ ΛΑΘΕΥΕΙ ΠΟΤΕ.ΟΧΙ ΟΤΙ Ο ΕΥΦΡΑΙΜ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΥΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ ΑΛΛΑ ΜΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΟΙ ΟΠΙΣΘΟΓΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΡΑΤΟΓΕΜΙΣΤΡΕΣ ΤΟΥ MEGA,ALFA ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ Ο...ΒΕΡΥΚΟΚΟΣ!!!ΝΑ ΘΟΛΩΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Αντί να πιάσουν κ αυτόν και άλλους συνεργάτες του (πολιτικούς και συνεργαζόμενους επαγγελματίες) που έστησαν την κομπίνα, από τα πρώτα στάδια διερεύνησης του σκανδάλου, με δεσμεύσεις περιουσιών κ ακυρώσεις, έρχονται μετά από 3 κ βάλε χρόνια να πουν ότι φταίει μόνο το ρασοφόρο λαμόγιο με την φάτσα ανθρώπου του υποκόσμου... κ όλοι οι άλλοι λάδι??? Το μόνο που κατάφεραν είναι να δώσουν το δικαίωμα σε άλλα μαγαζάκια και παράγκες συμφερόντων να προβάλουν αντιρρήσεις υπερασπίζοντας το τραγόπαπα αμφισβητώντας την ενοχή του και τη λειτουργία της δικαιοσύνης... Άσε που θα μας τον πασάρουν και για Άγιο σε λίγο καιρό (αφού φροντίσουν να τον αθωώσουν πανηγυρικά - βλέπε Τσοχατζόπουλο)!!! Έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος με δηλώσεις τους άλλοι συνάδελφοι ομοϊδεάτες του... Δε γαμιούνται!!!

Ανώνυμος είπε...

ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΜΑΣ...ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΛΕ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΙΩΝ Ή ΗΛΙΘΙΩΝ Ή ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ (ΑΝΑΡΧΟ)ΚΡΑΤΟΣ-ΚΟΠΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ.....ΚΙ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΧΙ ΗΡΩΑΣ ΑΓΙΟΣ..ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΑΣ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΗΜΕΥΣΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ....ΜΗ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!!!!ΧΩΡΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΑΝΤΩΝΗ,ΑΛΕΞΗ,ΑΛΕΚΑ,ΦΩΤΗ,γιωργο-ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ......