23.1.12

Καμπάνα για Αποστόλη Καραφωτιά μεταξύ άλλων για εκπρόθεσμη δήλωση πόθεν έσχες!

Βροχή» από δίκες και... καταδίκες σε βάρος δημάρχων της Αχαΐας που ξεκινούν από χρηματικές ποινές και φθάνουν μέχρι και ποινές φυλάκισης 2 ετών με αναστολή! Και όλα αυτά γιατί είχαν καταθέσει εκπρόθεσμα τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» τους για τις χρονιές του 2007 και του 2008. Και μάλιστα πρόκειται για καθυστερήσεις ορισμένων ημερών και ανάλογα με αυτόν τον χρόνο προσδιορίζεται και το ύψος των ποινών που έχουν επιβληθεί ή πρόκειται να επιβληθούν στο μέλλον. Μιας και ορισμένες από τις περιπτώσεις έχουν ήδη εκδικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο της Πάτρας, που είναι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της πόλης, ενώ άλλες υποθέσεις εκκρεμούν και μένει να διεξαχθούν οι ακροαματικές διαδικασίες.

Όμως σε καμία από τις περιπτώσεις δεν πρόκειται για κάποιο περιουσιακό στοιχείο που δεν δηλώθηκε και παρέμεινε κρυφό. Η μόνη κατηγορία για την οποία... σέρνονται οι αιρετοί δήμαρχοι στα δικαστήρια είναι ότι άργησαν να καταθέσουν τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» μία, δύο ή παραπάνω ημέρες από την προκαθορισμένη προθεσμία. Από τις υποθέσεις οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει δικαστικά, προκύπτουν όχι μία ή δύο, αλλά συνολικά τέσσερις καταδίκες σε βάρος πρώην δημάρχων του νομού.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο Αιγίου Απόστολο Καραφωτιά, τον πρώην δήμαρχο Τριταίας Μιλτιάδη Γκοσιμήδα, τον πρώην δήμαρχο Φαρρών Δημήτρη Σωτηρόπουλο και τον πρώην δήμαρχο Αιγείρας Δημήτρη Μυλωνά. Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά τον πρώτο, δηλαδή τον πρώην δήμαρχο του Αιγίου. Η δίκη έγινε πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου και το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών!

Η δεύτερη δίκη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε βάρος του κ. Γκοσιμήδα ο οποίος δεν καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης όμως σε βάρος του επεβλήθη χρηματική ποινή ύψους 500 ευρώ. Και εκτός αυτών των δύο προϋπάρχουν άλλες δύο καταδίκες οι οποίες επεβλήθησαν τον περασμένο Απρίλιο, σε βάρος του δημάρχου Φαρρών και του δημάρχου Αιγείρας. Σε βάρος του πρώτου η καταδίκη άγγιξε μόλις τις 20 ημέρες, ενώ σε βάρος του δεύτερου ο πέλεκυς της δικαιοσύνης ήταν πιο... βαρύς καθώς η καταδίκη του φθάνει τα... 2 έτη!

Υποθέσεις που εκκρεμούν

Η υπόθεση της παραπομπής των δημάρχων ξεκίνησε με έγγραφο που είχε σταλεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Εκτός από τις παραπάνω τέσσερις περιπτώσεις εκκρεμούν και άλλες πέντε ανάλογες δικαστικές υποθέσεις. Κάποιες μάλιστα από αυτές ήταν προγραμματισμένο να εκδικαστούν την προηγούμενη εβδομάδα όμως πήραν αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Πρόκειται για τους πρώην δημάρχους Διακοπτού Παναγιώτη Βασιλείου, Ωλενίας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, Κλειτορίας Ανδρέα Δημόπουλου, Μόβρης Ανδρέα Παναγιωτόπουλου και Βραχναιϊκων Βασίλη Τογαντζή.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή γνωρίζω τα γεγονότα πολύ καλά σε ενημερώνω ότι αυτή η ποινή που επιβλήθηκε στον Καραφωτιά είναι περυσινά ξυνά σταφύλια.Δεν γνωρίζω ποιος σε ενημέρωσε.Η απόφαση βγήκε στις 24 Ιανουαρίου του 2 0 1 1 δηλαδή πριν από ένα χρόνο,και ήταν 6 μήνες με τριετή αναστολή.Και καλά του έκαναν διότι ο νόμος είναι νόμος για όλους και πρέπει να εφαρμόζεται.Ομως εσύ σλίπερ που καταδικάζεις την παρανομία και κόπτεσαι υπέρ του δικαίου μπορείς να μας γράψεις, εάν γνωρίζεις, σε ποια ιστοσελίδα βάσει του νόμου οι νυν Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής έχουν δημοσιεύσει το έσχεν τους ,όπως έχουν κάνει όλοι οι άλλοι στην Ελλάδα?Πέραν του ότι αυτη η δήλωση του έσχες επιβάλλεται και λόγοι ήθους και εντιμότητας το απαιτούν.Γιατί οι άρχοντες μας σιωπούν τι φοβούνται? Εμπρος σλίπερ καυτηρίασέ το.

Sleeper είπε...

Πρώτα απ' όλα θα έπρεπε να έχετε παρατηρήσει πως η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι αναδημοσίευση την οποία αφήσαμε ασχολίαστη ώστε να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Σχετικά τώρα με το πόθεν έσχες των εν ενεργεία αιρετών έχετε απόλυτο δίκιο σχετικά με τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητο να δημοσιευτούν αυτές οι δηλώσεις ώστε όλοι να γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση αυτών που μας διοικούν.

Παρότι παρακολουθούμε στενά το θέμα μέχρι σήμερα δεν το έχουμε θίξει για δυο λόγους.. Πρώτον διότι η επίσημη υπερκοστολογημένη ιστοσελίδα του νέου δήμου είναι offline και δεύτερον και κυριότερο διότι αναμένουμε να προκύψει δεδικασμένο από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις αιρετών που για διάφορους λόγους δεν έχουν προβεί στην εν λόγω δήλωση ώστε η θέση μας να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη.

Να είστε σίγουρος/η ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελέσει κύριο σημείο αντιπαράθεσης τους επόμενους μήνες!

Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλω κουβέντα για τον Στάθη...Κυκλοφορεί και με ωραίο κασκόλ-τραπεζομάντηλο!!!

Ανώνυμος είπε...

Σλιπεράκο μου, διαβασα με προσοχή όλα όσα μου εξέθεσες.¨Εχω την εντύπωση ότι αλοιθωρίζεις προς τη Δημοτική Αρχή ,όταν τις παλιές με πάθος τις λοιδωρούσες.Για την ιστορία, και για τους αναγνώστες σου ο νόμος που αφορά στον Καλλικράτη και συγκεκριμένα στο άρθρο 61 παραγραφο 4 αναφέρει " ο Δήμαρχος,ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχυουσα νομοθεσία και να την δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου.Για ποια τεκμηριωμένη θέση μου μιλάς,όταν βάσει αυτού, η μη εφαρμογή του νόμου είναι αφεαυτής παράνομη? Και πάλι γιατί δεν αναρτύουν τα περουσιακά τους τι φοβούνται? Και ειρήσθω εν παρόδω,όλα στο Αίγιο τα πραττόμενα από την Δημοτική αρχή σου φαίνονται σωστά? Πού είναι η συνεχής και πολλές φορές υπερβολική κριτική σου στις προηγούμενες δημοτικές αρχές? Δεν βλέπεις πόσο βρώμικο είναι το Αίγιο? Δεν βλέπεις την ασύδοτη αφισοκόλληση,που προς τιμή της η προηγούμενη δημοτική αρχή με μεγάλη προσπάθεια και επιμονή είχε εξαφανισει?Δεν βλέπεις τους εγκαταλελειμένους κήπους των υψηλών Αλωνίων ,της πλατείας της Μυρτιάς ,των δύο εισόδων της πόλεως κλπ,τα παρκιγκ που βρωμάνε και ιδιαιτερα των υψ.Αλωνίων? Και η Κλ.Οικονόμου? Η κατάσταση οικτρά. Ο εμπνευστής και ο υλοποιήσας αυτό το έργο Αντιδήμαρχος Μαυρουδής που είναι? Και ο μοναδικός μονοδρομος Α.Λόντου έχει καταντήσει αυτοκινητόδρομος με ασυνείδητους οδηγούς να κυκλοφορούν, μεταξύ αυτων και πρωην Δήμαρχος!!! της περιοχής και στενός συνεργάτης του Δημάρχου που έχει φροντιστήριο εκεί.Η ευθύνη επιμοιράζεται στην Τροχαία και στον Δήμο. Όσον αφορά στην κατάσταση της πλατείας και των πεζοδρομίων έχεις ήδη αναφερθεί.Με αγανάκτηση και λύπη αναρωτιέμαι.Είναι πόλις αυτή;Νομίζω ότι η Δημοτική αρχή με το προσχημα " δεν υπάρχουν χρήματα ".καθεύδει.Πές μου εάν έχει κάνει ένα έργο στον πρώτο χρόνο της Θητείας της.Με το χέρι στην καρδιά σου πες μου εαν η πόλη του Αιγίου σήμερα δεν είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών και μάλιστα στον πρώτο χρόνο της θητείας Δημοτικής Αρχής.Διότι όπως γνωρίζεις όλοι τον πρώτο χρόνο βάζουν τα δυνατά τους.Τα πλείστα από τα πιο πάνω γινονται χωρις χρήματα αρκεί να υπαρχει βούληση νοικοκυροσύνη και όρεξη για δουλειά.Και αυτά πίστεψέ με, δεν τα εκθέτω από αντιπολιτευτικούς λόγους αλλά από αγάπη για την πόλη μας που δεν μπορώ να την βλέπω να μαραζώνει μέρα με τη μέρα.

Ανώνυμος είπε...

Δήμαρχος και λοιποί κυκλοφορούν με ύφος χιλίων καρδιναλίων και πίνουν τον καφέ και τα ουζάκια τους δίπλα από την παλιά "Δωδώνη" και απέξω η πλατεία των Ψηλαλωνίων φίσκα στο σκουπίδι!Από την άλλη νόμιμα(;) και καλλικρατικά έχουν διορίσει συγγενείς και φίλους.Να τους χαιρόμαστε, αυτοί είμαστε αυτούς βγάζουμε...

Ανώνυμος είπε...

Ρε σεις καραφωτιοπουλα που σασ ενοχλη το κασκολ του σταθη,δε σασ ενοχλη που τον αποστολη θελουμε ολη να ξεχασουμε πως τον ειχαμε δημαρχο;πηγα καλοκαιρι 2010 στο δημαρχειο για μια αιτηση παρκιν και ακουγοταν απο πανω να φωναζη ΄΄φευγω εγω τωρα φευγω κ τι με νοιαζει ο δημοσ΄΄.σιγα μην τον νοσταλγεισουμε κιολασ!οσο για το σταθη μονο το κασκολ 8α του μεινει και οι καλοπληρωμενοι του ειδικοι συμβουλη που τα εχουν κανει ροιδο