29.10.12

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΑΤΣΗ ...


Βραχίονας του Μadoff η EFG της οικογενείας Λάτση. Συμβιβάστηκαν σε αποζημίωση σε μια και μόνο περίπτωση - στο σύνολο – «ξεπερνώντας» έτσι τις βαριές κατηγορίες για παραβίαση του πιστωτικού καθήκοντος, βαριά αμέλεια και αδικαιολόγητο πλουτισμό. Ηδη ο εκκαθαριστής  Ιrving Η. Picard - στην υπόθεση Madoff - έχει απαιτήσει  354,9 εκ δολ από την EFG international ως άμεση εμπλεκόμενη στην απάτη του Madoff.  

Bernard Madoff. Το μεγαλύτερο δάγκωμα στα χρονικά με τον ίδιο να εκτίει ποινή 150 ετών και με την αμερικανική δικαιοσύνη να ξεσκεπάζει τους βραχίονες στο colpo grosso όλων των εποχών.

Το «σύστημα» του κατέρρευσε το 2008. Τα κεφάλαια που τροφοδοτούσαν την πυραμίδα κατέληγαν στην Νέα Υόρκη. Η ΕFG Capital International Corp. - ο επενδυτικός βραχίονας της ΕFG Bank στην Ελβετία - διατηρεί υποκατάστημα στο Miami. H  Fairfield Sentry Ltd. (ποια η σχέση της με την EFG όπως θα διαβάσετε παρακάτω από τα επίσημα της δικογραφίας)  “μάζευε τα πακέτα” για λογαριασμό του Madoff από πελάτες της EFG Capital. Σε μια περίπτωση και μόνο - στο σύνολο των εκατομμυρίων που έχει τροφοδοτήσει η ΕFG Capital International Corp – ήρθε σε συμβιβασμό αποζημιώνοντας τους πελάτες της 7,8 εκατομμύρια δολάρια.

Μερικές από τις  κατηγορίες που αντιμετώπιζε ήταν  παραβίαση του πιστωτικού καθήκοντος, βαριά αμέλεια, αδικαιολόγητο πλουτισμό και μια σειρά άλλων παραβιάσεων των νόμων στην πολιτεία της Florida.

Fairfield was EFG’s Capital’s largest and most lucrative hedge fund product, but it did not tell its investors that Fairfield delegated all of its investment decisions to Bernard Madoff Investment Securities. It also did not inform them that some EFG Bank divisions had refused to do business with Fairfield or Madoff. A memo by an EFG Bank employee summarizing a meeting with senior Fairfield executives stated it was well-known Madoff was “cheating” by ignoring “the Chinese wall” between his market making and advisory activities.

Ήδη ο εκκαθαριστής  Irving H. Picard - στην υπόθεση Madoff - έχει απαιτήσει  354,9 εκ δολ από την EFG International ως άμεση εμπλεκόμενη στην απάτη του Madoff.

Αναμένονται και άλλες αποφάσεις δικαστηρίων εντός της Αμερικανικής επικράτειας. Οι ελβετικές αρχές θεωρούν εμπιστευτικά τα οικονομικά αρχεία τα οποία «ανοίγουν» πολύ δύσκολα ακόμη και στα δικαστήρια. Μεγάλο κομμάτι εξαπατημένων κινείται δικαστικά στην αμερικανική δικαιοδοσία για αυτόν ακριβώς τον λόγο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: