8.11.12

Θέμα: «δύσοσμες» απευθείας αναθέσεις μελετών στον δήμο Αιγιαλείας

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 3611/335/31-10-2012

                                                ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
 • ØΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
 • ØΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Στο Δήμο Αιγιαλείας με «περίεργες» απευθείας αναθέσεις μελετών σε στενό συγγενικό πρόσωπο Αντιδημάρχου και όχι μόνο.
Πολίτες και μηχανικοί καταγγέλλουν κατά κόρον απευθείας αναθέσεις.
Μια εξαιρετικά ενδεικτική απευθείας ανάθεση είναι αυτή που έγινε στην κόρη του Αντιδημάρχου. Σύμφωνα με την Απόφαση 421/2011 για το θέμα «Απευθείας ανάθεση εκπόνησης ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου «Ανάπλαση πλατείας και επισκευή παλαιού σχολείου και Κοινοτικού Καταστήματος Περιθωρίου και διαμόρφωση δρόμων και μονοπατιού Κοινότητας Σελιάνας» του Δήμου Αιγιαλείας».
Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αιγιαλείας, εφόσον έλαβε υπόψη την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου (πατέρα της Αρχιτεκτόνισσας Μηχανικού), την βεβαίωση του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας αποφασίζει:
1) Την απευθείας ανάθεση εκπόνησης της ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης του προαναφερθέντος έργου στην Αρχιτέκτονα Μηχανικό και συγγενή Αντιδημάρχου, με αμοιβή για την ειδική αρχιτεκτονική μελέτη το ποσό των 3.500,00€ πλέον Φ.Π.Α. (23%).
2) την έγκριση συνολικής δαπάνης
3) Την ψήφιση πίστωσης σε βάρος Κ.Α. 30-7412.010 του δημοτικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011, για την πληρωμή του ανωτέρω δικαιούχου μελετητή.   
Είναι ολοφάνερο πως η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αιγιαλείας, έχει ως αρχή τις απευθείας αναθέσεις, με την διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού για την διαφάνεια στην ανάθεση κάποιου έργου, κάποιας μελέτης δεν έχει καμία μα καμία σχέση και πως να έχει άλλωστε όταν ο Αντιδήμαρχος θέλει και το κάνει να προωθεί μελέτες με απευθείας ανάθεση στην κόρη του.
Δεν είναι όμως η μόνη που ίσως να είναι νόμιμη, αλλά «πάσχει» στο ηθικό της μέρος για αυτό και «σκανδαλίζει» τους φορολογούμενους πολίτες.

Κατόπιν τούτου ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 • ØΣε πόσες απευθείας αναθέσεις έχει προχωρήσει η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Αιγιαλείας από την έναρξη της θητείας της και μέχρι σήμερα;
-         Να κατατεθούν όλες οι σχετικές αποφάσεις απευθείας ανάθεσης, καθώς και τα εντάλματα είσπραξης της αμοιβής για κάθε έργο.
 • ØΓιατί η Δημοτική Αρχή δεν προχωρούσε σε ανοικτούς διαγωνισμούς;
 • ØΠώς διασφαλιζόταν η σωστή αξιολόγηση,, η διαφάνεια και το οικονομικό συμφέρον του Δήμου στις απευθείας αναθέσεις του Δήμου Αιγιαλείας; 
 • ØΠοιο είναι το συνολικό ποσό αμοιβών όλων των απευθείας αναθέσεων;
-         Να κατατεθεί σχετικός κατάλογος που να εμπεριέχει ονοματεπώνυμο, είδος εργασίας, μελέτες κ.α. και το ποσό για κάθε ανάθεση χωριστά.
 • ØΈχει ελεγχθεί η νομιμότητα των απευθείας αναθέσεων του Δήμου Αιγιαλείας; Εάν όχι, προτίθεστε να ελέγξετε  την νομιμότητα των απευθείας αναθέσεων που έχουν γίνει από την σημερινή Δημοτική Αρχή;
 • ØΘα προχωρήσει σε έλεγχο για το «πακέτο των απευθείας αναθέσεων» ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής;
 • ØΜε ποια συγκεκριμένα κριτήρια έγινε η επιλογή της συγκεκριμένης μηχανικού για την απευθείας ανάθεση της εκπόνησης ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης του συγκεκριμένου έργου;
 • ØΈπαιξε ρόλο ότι ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αιγιαλείας είναι ο πατέρας της;
 • ØΠόσες απευθείας αναθέσεις έχουν ανατεθεί στην κόρη του Αντιδημάρχου από την σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Αιγιαλείας;
         - Να κατατεθούν όλες οι σχετικές αποφάσεις, καθώς και τα εντάλματα είσπραξης της αμοιβής της για κάθε έργο ξεχωριστά.


Αρ. Πρωτ..                                                      Ο ερωτών βουλευτής
Πάτρα…
                                                                 ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
                                                     (Εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.)

 Απάντηση Δημάρχου Αιγιάλειας σε αιτιάσεις του κ. Νικολόπουλου

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας κύριος Νικολόπουλος,  φαίνεται ότι αφού πρώτα έχασε τον πολιτικό του προσανατολισμό, τώρα εμφανίζεται να έχει χάσει και τον γεωγραφικό, αφού ίσως θεωρεί ότι η Βουλή των Ελλήνων στην οποία έχει σταλεί για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των Ελλήνων εδρεύει στο Αίγιο. Αλλιώς δεν εξηγείται πως επί δύο χρόνια αφ’ ότου ανέλαβα τον Δήμο  Αιγιάλειας,  έχει κάνει πάνω από τριάντα επερωτήσεις στην Βουλή που όλες αφορούν μικρά τοπικά προβλήματα. Δεν έχει μπει στον κόπο όμως να κάνει παρόμοιες σε αριθμό επερωτήσεις,  για τα πραγματικά προβλήματα της Αχαΐας, πχ ΠΑΘΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Διάβρωση Ακτών, Μεταφορά υπηρεσιών (που συγκεντρώνονται όλες στην  Πάτρα πράγμα βέβαια που φαίνεται να μην τον ενοχλεί).

Όσον αφορά δε το θέμα των δήθεν «δύσοσμων» και «περίεργων» απευθείας αναθέσεων με κανένα τρόπο δεν αφορούν τη σημερινή δημοτική αρχή της Αιγιάλειας. Ο κ. Νικολόπουλος θα έπρεπε να μπει στον κόπο τόσα χρόνια που είχε τη δυνατότητα,  να ψάξει αλλού για περίεργες αναθέσεις, συμβάσεις, προμήθειες, διορισμούς  κλπ   που έφεραν την Ελλάδα στο χάλι που βρίσκεται σήμερα. Δεν το έπραξε όμως.

Θα πρέπει επίσης ο κ.  Νικολόπουλος να γνωρίζει  ότι  άφησα μια άριστη καριέρα στο επάγγελμά μου για να αναλάβω  τον Δήμο Αιγιάλειας,  με 2.200 ευρώ τον μήνα, τα οποία και διαθέτω στους ενδεείς συμπολίτες μου, εμένα δε από την ώρα που ανέλαβα με ζει η οικογένεια μου. Όλη η διαδρομή μου, στην μέχρι σήμερα ζωή μου, υπήρξε διαυγής και κρυστάλλινη προσωπικά και επαγγελματικά και δεν επιτρέπω στον οποιονδήποτε  να αφήνει αιχμές περί κακοδιοίκησης. Μου κάνει δε εντύπωση πως ο κ. Νικολόπουλος, βιάστηκε να ενστερνιστεί  ισχυρισμούς και αιτιάσεις εκείνων που τόσα χρόνια πλούτισαν από δημοτικά και δημόσια έργα και τώρα βλέπουν να εξαλείφεται αυτή η δυνατότητα και έτρεξαν στο φίλο τους να κάνουν τα παράπονά τους.

Αναθέσεις έγιναν, όχι βέβαια παρανόμως, και όταν έκτακτες ανάγκες το απαιτούσαν και το απαιτούν και πάντα εντός νόμιμων ορίων.

Τέλος, ό κ. Νικολόπουλος θα πρέπει να γνωρίζει  ότι τον Υπουργό της Δικαιοσύνης και την Δικαιοσύνη δεν τους φοβούνται οι νόμιμοι, αλλά μόνο οι παράνομοι και οι συκοφάντες.

Ο κ. Νικολόπουλος ας ασχοληθεί λίγο παραπάνω με το Δήμο Δυτικής Αχαΐας και με την Πάτρα και ας αφήσει ήσυχη λίγο καιρό την Αιγιάλεια. Εκτός, αν θέλει να έρθει στην Αντιπολίτευση των δημοτικών πραγμάτων της Αιγιάλειας, όπου είναι ευπρόσδεκτος, Γνωρίζει δε, ότι η άσκηση διοίκησης και εξουσίας είναι κάτι δύσκολο, πολύ δύσκολο, σε σημείο που μερικοί να μην το αντέχουν και πάντως πιο δύσκολο από τις ανούσιες αιτιάσεις.  


 Ανταπάντηση του Νίκου Νικολόπουλου στην δήλωση του Δημάρχου Αιγιαλείας

“Αναρωτιέμαι γιατί ο κ. Δήμαρχος Αιγιάλειας αναστατώθηκε και έχασε τη ψυχραιμία του, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση εις βάρος μου.

Ενοχλείται, άραγε, από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο; Ας ρωτήσει και πολλούς άλλους, πρώην και νυν συναδέλφους του στην Αχαΐα και όχι μόνο, πόσες ερωτήσεις έχω καταθέσει για όλους τους δήμους ή για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στα χρόνια της ενασχόλησής μου με την πολιτική, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζει.

Ακόμα, είναι ευπρόσδεκτος στο γραφείο μου για να του δείξω όλους τους φακέλους που αφορούν τις εκατοντάδες ερωτήσεις μου για όλα τα προβλήματα της Αχαΐας, μεταξύ των οποίων και η ΠΑΘΕ ή η ΕΡΓΟΣΕ, που ο ίδιος αναφέρει.

Δεν αμφιβάλλω για την άριστη καριέρα του, ούτε για τον μισθό που λαμβάνει ως δήμαρχος και το πώς τον αξιοποιεί. Ως βουλευτής όμως, έχω την υποχρέωση να ερευνώ ο,τιδήποτε για το οποίο εκφράζονται ακόμα και υποψίες ή υπόνοιες παρανομίας, ρωτώντας μάλιστα τον αρμόδιο υπουργό και όχι τον δήμαρχο. Αμφιβάλλει;

Επί της ουσίας, έχω να πω στον κ. Δήμαρχο ότι ελπίζω και εύχομαι, όλες οι διαδικασίες αναθέσεων να είναι απολύτως καθαρές και νόμιμες, ώστε να σταματήσουν άπαξ δια παντός οι φήμες που πλανώνται στο Αίγιο και όχι μόνο. Και αυτό είναι κάτι που πρώτος ο κ. Δήμαρχος θα έπρεπε να θέλει.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό μου, θα έπρεπε να ξέρει ότι για πολλές δεκαετίες δίνω λογαριασμό στους πολίτες και βγαίνει πάντα καθαρός, παρά τις πολλές λάσπες ή απειλές που έχω δεχτεί.

Τέλος, νομίζω πως ο κ. Δήμαρχος, μέσα στη σύγχυσή του, μάλλον μπέρδεψε και τους ρόλους. Είμαι βουλευτής Αχαΐας και η Αιγιάλεια είναι αναπόσπαστο μέρος της και αναπόσπαστο μέρος του τόπου μου!

Εκτός και αν ο ίδιος έχει διαφορετική άποψη ή εκτός και αν υπονοεί κάτι άλλο για τον Δήμο της Πάτρας ή τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, το οποίο καλό είναι να πει για το μάθουμε και εμείς, οι υπόλοιποι…Υ.Γ.: Επειδή καλές είναι οι «ατάκες» και οι ανακοινώσεις αλλά δεν παράγουν αποτέλεσμα, για να είμαστε πρακτικοί και χρήσιμοι στους πολίτες, θα περιμένω πρώτα τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχω θέσει σχετικά με τις αναθέσεις του Δήμου Αιγιάλειας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: