14.2.13

KΑΡΕΛΙΑΣ: Η υγιής καπνοβιομηχανία με την πιο "ακριβή" μετοχή

Του Δημήτρη Παφίλα

Αποτελεί την πιο ακριβή μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο, υπερβαίνοντας ακόμη και σε δύναμη ισχύος  την πάλαι πότε ισχυρή τράπεζα Ελλάδος. Όπως θα δούμε, έχει πάνω από δέκα σοβαρούς λόγους  που συμβαίνει αυτό, διότι τα οικονομικά στοιχεία αποπνέουν υγεία εδώ και 124 χρόνια, από την ίδρυση της το 1888. Η  περί ου ο λόγος εισηγμένη αυτή εταιρεία, δεν έχει ζητήσει ποτέ
 χρήματα από τους μετόχους, διαθέτει 210 εκατ. ευρώ ταμείο, είναι αδάνειστη και  προσέφερε 507 εκατ. ευρώ σε δημόσιο και εργαζόμενους !! Και η αξία της στο ταμπλο θα μπορούσε να δικαιολογήσει και διπλάσια κεφαλαιοποίηση, διότι εκτός από ταμείο, απαιτήσεις, η εταιρεία πραγματοποιεί 38 εκατ. κέρδη….

Πρόκειται για την Καπνοβιομηχανία «Καρέλιας», η μετοχή της οποίας έφθασε πριν από λίγες ημέρες τα 137 ευρώ, ενώ στις 52 τελευταίες εβδομάδες η χαμηλή της τιμής ήταν 80 ευρώ….

Ποια είναι τα επιτεύγματα μέσα στο 2012

Τα επιτεύγματα της για το 2012 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ιδιαίτερα αναναλογιστεί κανείς ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πλήττει την καπνοβιομηχανία.

Το 2012, λοιπόν,  επένδυσε 7 εκατ. ευρώ σε νέα συστήματα παραγωγής, διένειμε  μερίσματα με 20 εκατ. ευρώ , παρείχε στους εργαζόμενους μπόνους και παροχές 1,8 εκατ. ευρώ, απέδωσε 350 εκατομμύρια σε έμμεσους και άμεσους φόρους, 6 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και από 150 εκατ. ευρώ σε συνάλλαγμα από διεθνείς πωλήσεις.

Μ ΄ άλλα λόγια η εταιρεία προσφέρει στο κράτος, στους εργαζόμενους, στους επενδυτές στην κοινωνία. Ακόμη και από επενδυτικής πλευράς παρόλο που η μετοχή δεν έχει εμπορευσιμότητα, η άνοδος της στις τελευταίες 52 εβδομάδες κυμάνθηκε μεταξύ 80 και 137 ευρώ, ενώ το ετήσιο μέρισμα ήταν 7,60 ευρώ, μια μερισματική απόδοση πάνω από 7% την ημερομηνία αποκοπής.

Η εταιρεία που τα έχει επιτύχει όλα αυτά δεν πρόκειται για πολευθνική – σωτήρα, όπως είπε με παράπονο ο πρόεδρος της κ. Ανδρέας Καρέλιας, αλλά για μια αμιγώς ελληνική εταιρεία η οποία πραγματοποίησε τζίρο 473 εκατ. ευρώ, κέρδη 38 εκατ. ευρώ, έχει ταμείο 210 εκατ. ευρώ και το κυριότερο δεν χρωστά σε τράπεζες !!!

Το παράπονο που εξέφρασε για την άποψη του κράτους σχετικά με τις πολυεθνικές – σωτήρες είναι απολύτως δικαιολογημένο, διότι μια ελληνική εταιρεία που αποδίδει πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε φόρους, θα είχε κάθε λόγο να υποστηρίξει – με κάθε τρόπο – την χρηματοδότηση της από το κράτος, όπως κάνουν δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

«Κατά την άποψή μας όμως έπρεπε η Κυβέρνηση της Ελλάδος να άρχιζε από την ηθική και μόνον αναγνώριση της ελληνικής, της σωστής και νοικοκυρεμένης επιχείρησης. Εκεί που το κράτος απέτυχε με τις σπατάλες και τους άκρατους και αλόγιστους διορισμούς, υπάρχουν στην Ελλάδα σοβαρές, υπεύθυνες, κρίσιμες για την εθνική ταυτότητα επιχειρησιακές μονάδες, οι οποίες με τη σοβαρότητα εργαζομένων και διοίκησης, έχουν αναλάβει και επιτυγχάνουν την θετική αναγνώριση  σε διεθνές επίπεδο. Κατά την άποψή μας, από αυτές έπρεπε να αρχίσει η Κυβέρνηση» είπε ο κ. Καρέλιας μιλώντας στην εκδήλωση των εργαζομένων που προσέφερε 1,8 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στο 9μηνο – Εξαγωγές 112 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στο 9μηνο κάνει τους περισσότερους επενδυτές να μετανιώνουν διότι πίσω από τα νούμερα κρύβεται μια κορυφαία εταιρεία.

Τα πάγια της είναι 68,6 εκατ. ευρώ, τα αποθέματα μειώθηκαν σε 39 εκατ.ευρώ  και τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 255 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 473 εκατ. ευρώ από 458 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε 38 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις εξωτερικού ανήλθαν σε 112 εκατ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις τσιγάρων ξεπέρασαν τα 13,4 δισ. τσιγάρα.

Προσφορές σε εργαζόμενους

Οι έκτακτες παροχές της Καρέλιας για το 2012, όπως ανακοινώθηκαν πρόσφατα  ήταν οι ακόλουθες

1. Το επίδομα χειμερινής στολής θα είναι φέτος € 200 για κάθε εργαζόμενο στην Εταιρεία.
2. Το επίδομα παρουσίας θα είναι φέτος € 850.00.  Θυμίζω ότι αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους.
3. Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.400
4. Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά τους πέτυχαν στις παραπάνω σχολές μέσα στο 2012, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση € 500.00.
5. Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2012.
6. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 750.00
7. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές μεταξύ 1200.00 και 1699.00 ευρώ, θα λάβουν ενίσχυση € 1.500.00.   Όσοι από αυτούς όμως έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον € 700.00
8. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ, θα λάβουν € 2.500.00. Όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 400.00 για κάθε ανήλικο παιδί.
9. Ο κάθε λαχνός της σημερινής γιορτής είναι 850 ευρώ Όπως πάντα τα παραπάνω ποσά θα δοθούν καθαρά, και οι συνολικές αυτές παροχές αγγίζουν τα 1.812.000  ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: