23.6.13

Παρεπόμενα της «καταδίκης» Μαντούβαλου

Η ιερή ασυλία Γιοσάκη   

Κύριε Ροΐδη,
Ο κ.Ιερώνυμος είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα, η οποία έχει αποσπάσει το θαυμασμό και την εκτίμηση ετερόκλητων προσώπων, όπως των φερέλπιδων ανατροπέων κ.κ.Τσίπρα (αρχιεπισκοπικού λεγάτου στην Κροατία) και του βοηθού του Ν.Παππά, του Φωτίου Φανουρίου Κουβέλη, των ευσεβών επιχειρηματιών Λαυρεντιάδη (φυλακαί Κορυδαλλού) και Κυριακίδη (της Αναλήψεως) και του μάκαρος εκδότου Γρηγορίου Μιχαλοπούλου, αρχηγού της ‘Εθνικής Συμμαχίας’ (φυλακαί Κορυδαλλού, κλπ). Ο κ.Ιερώνυμος δέχεται τον ασπασμό του Φωτίου Φανουρίου, δεν ανέχεται τις παρεμβάσεις της κας Ρεπούση στη σχολική προσευχή («Ποια είσαι εσύ κυρά μου;»), ευλογεί όμως και τον Φύρερ-σύζυγο της ιδιοκτήτριας του κτιρίου του ροζ ξενοδοχειακού φορολογικού παράδεισου «New Dream» και  ανέχεται να παριστάνουν το συνήγορο του «ανδρισμού»(!) του Χριστού οι προσκυνηταί Παναγιώταρος («γαμημένες αλβανικές κωλοτρυπίδες») και  δημόσιος ουρητής Παππάς (μελετητής των Απάντων του παιδεραστή-βασανιστή Στράιχερ). Αυτό το τελευταίο υποδηλώνει Αρχιεπίσκοπο «αγαπώντα την ευπρέπειαν του Οίκου Του»;

——Στις 18.6 καταδικάστηκε για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα Γιοσάκη σε 7χρονη φυλάκιση με αναστολή (αυτό θα πει αυστηρότητα”), ο γαλάζιος κ.Μαντούβαλος (ΝΔ-Λάος-ΝΔ), πνευματικό τέκνο του εθνικόφρονος ιερού Καλλίνικου (συκοφαντηθέντος για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανδρών και παραιτηθέντος «γιά λόγους υγείας»), για μια υπόθεση που είχε ξεσπάσει το Φλεβάρη 2010 με τρόπο δραματικό μέσα σε μια δικαστική αίθουσα. Ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας, που είχε αποκαλύψει το κύκλωμα, μέσα στο δικαστήριο, προκαλώντας και τη λιποθυμία του προέδρου του και Προέδρου Εφετών Γιώργου Ευσταθίου, τον οποίο κατήγγειλε με αποδεικτικά στοιχεία (κασέτες), είχε εδώ και τρία χρόνια μιλήσει αναλυτικά: («Ελευθεροτυπία», 3.3.2010-ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ): «Το ασύλληπτο «παραδικαστικό παρασκήνιο» … στο οποίο εμπλέκει τον πρόεδρο του δικαστηρίου, τον συγκατηγορούμενό του, πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Π. Μαντούβαλο, τουλάχιστον δύο ιερωμένους με ποινικές εμπλοκές, που ο ένας «έκανε τον ντίλερ του άλλου», αλλά και στενό περιβάλλον αυτών των προσώπων, όπως δικηγόρους «που είχα ενημερώσει για τον εκβιασμό», περιέγραψε χθες σε αποκλειστική του συνέντευξή στην «Ε» ο επιχειρηματίας Ι. Μπολέτσης. … 

Παράλληλα, ο άνθρωπος που μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, αμέσως μόλις κηρύχθηκε ένοχος, κατηγόρησε τον πρόεδρο εφετών, Γιώργο Ευσταθίου, ότι μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη (ο οποίος δικάζεται επίσης για παραδικαστική δράση) επιχειρούσε να του πάρει χρήματα, …». Υποθέτω ότι ο αναφερόμενος και μη προσδιοριζόμενος έτερος ιερωμένος, είναι άγιος μητροπολίτης, κατονομαζόμενος σε διάφορους ιστότοπους ότι εμπλέκεται στο παραδικαστικό, μέσω κάποιας σχετικής δικογραφίας με τηλεφωνικές συνομιλίες ευσεβών ανδρών, που ακόμη μελετάται και διερευνάται αρμοδίως. Δεδομένου όμως ότι ο εν λόγω μητροπολίτης και ευλαβείς κληρικοί του περιβάλλοντός του έχουν συκοφαντηθεί κατά καιρούς για μύρια όσα, και γνωρίζοντας ότι ο διάβολος μηχανουργεί  κατά των ενάρετων κληρικών, πιθανολογώ σφόδρα ότι είναι παντάπασιν αθώος.

——Το ερώτημα που θέλω να θέσω, με αφορμή τη νέα δικαστική απόφαση, είναι απλούστατο και αυτονόητο: «Γιατί δεν έχει ακόμη δικαστεί εκκλησιαστικά ο πανοσιολογιότατος Γιοσάκης, τουλάχιστον για τα σκάνδαλα ομοφυλοφιλίας στα οποία φέρεται ως αναμεμιγμένος, τα οποία δεν έχουν ποινική διάσταση, διότι για τα ποινικά, αυτοί που αποσχηματίζουν στο πι και φι όποιον παπά τους αντιμιλήσει, περιμένουν λέει να τελεσιδικήσουν,  αν δεν παραγραφούν στο μεταξύ, στη χώρα με τη μεγαλύτερη κωλυσιεργία εκδίκασης μιας υπόθεσης στην Ε.Ε. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι η υπόθεση της σάουνας Γιοσάκη με τον Οθωμανό λουτράρη στο υπόγειο του μετοχίου του ιερού Χαμαιτυπείου της Χρυσοβαλάντου στο Σικάγο, καλώς δεν εξετάζεται από την αγιοτάτη Σύνοδο, διότι επρόκειτο καθαρά για προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας: «Σε αποκλειστική συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα («Εθνικό Κήρυκα Ν.Υ.), η γραμματέας και ταμίας της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου, επί ημερών του π. Γιοσάκη, Χριστίνα Σταυράκη, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο ο Αρχιμανδρίτης υπεξαιρούσε χρήματα από την εκκλησία και πως ακόμα ήθελε να κατασκευάσει τζακούζι… κάτω από το Ιερό Βήμα, ενώ για πρώτη φορά αποκαλύπτεται μία περίεργη σχέση που είχε συνάψει με κάποιον Τούρκο ονόματι Σαχίν, ο οποίος απειλούσε ακόμα και τη ζωή του».
——Προσπαθώντας να αντιληφθώ γιατί ο ιερότατος Ιεροφάντης των Αθηνών Ιερώνυμος,  δεν επιλαμβάνεται των ιεροδικαστικών εκκρεμοτήτων Γιοσάκη,  αναδιφώ στον Τύπο. Έχουν περάσει 8 χρόνια και κάτι μήνες από τη 1.2.2005, αλλά τα γραπτά μένουν και η ατιμωρησία βοά: «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τίνος είναι ο Γιοσάκης; Πόλεμος στην Εκκλησία μετά τις αποκαλύψεις για το παραδικαστικό κύκλωμα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιερός…μύλος. Σφάζονται στην ποδιά του Γιοσάκη μητροπολίτες και Αρχιεπίσκοπος. ΤΟ ΒΗΜΑ: Επίορκοι δικαστές, ντροπιασμένα ράσα. Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα κυκλώματα της διαφθοράς. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ιερός πόλεμος με οσμή σκανδάλων. Σκιές, υπονοούμενα και έντονη αντιπαράθεση».

——Δεν έχουν δοθεί ποτέ πειστικές απαντήσεις σε δημοσιεύματα όπως αυτό: «”Το 2005, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο για το παραδικαστικό κύκλωμα, ο κ. Ιερώνυμος κατήγγειλε ότι ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης τον είχε επισκεφτεί παραμονές της αρχιεπισκοπικής εκλογής του ΄98 και του είχε ζητήσει να μην είναι υποψήφιος. «Τον ήλεγχε ο συνυποψήφιός του Άνθιμος, του επετίθετο ο Αμβρόσιος και τον εκβίαζε ο Γιοσάκης”.  Αυτό γράφουν σήμερα τα ΝΕΑ για το 1998. Το Παρόν έγραψε προχθές ότι το 2008 ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης “δούλευε” για να συγκεντρώσει ψήφους υπέρ του Ιερωνύμου….» (ecclesia.net, 12 .2.2008).

——Ενώ λοιπόν το 2007 καθαιρέθηκε ο «ηθικά» ανεπίληπτος (όπως ορίζουν την ηθική οι μητροπολίτες, τοποθετώντας την στα αιδοία των ανθρώπων) ιερομόναχος Ευθύμιος Τρικαμηνάς, επειδή σταμάτησε να μνημονεύει στη λειτουργία τον επίσκοπό του, δεν δικάστηκαν ποτέ από τον κ.Ιερώνυμο κληρικοί, όπως ο καταδικασμένος σε 20χρονη φυλάκιση για παιδεραστία πρωτοπρεσβύτερος της Αρχιεπισκοπής Αθήνας αιδεσιμολογιότατος Πέτρος Παπουτσάκης ή ο αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής που φερόταν ότι «κάπνιζε φούμο» και ότι «ψάρευε αγοράκια στο Διαδίκτυο» (η Αρχιεπισκοπή ανακοίνωσε στις 10.7.2011 ότι διέταξε «ανακρίσεις», λησμονώντας να ανακοινώσει το πόρισμα.

——Μένουν περιέργως ατιμώρητοι ιερωμένοι, που εκτός από τις ποινικές εμπλοκές τους και καταδίκες για το παραδικαστικό και τις πολυποίκιλες φήμες που τους συνοδεύουν, έχει ο μεν ένας (Γιοσάκης) καταγγελθεί από τον κ.Ιερώνυμο πως τον απειλούσε συνοδευόμενος από δικαστή ή και τον εκβίαζε να μη θέσει υποψηφιότητα για αρχιεπίσκοπος, ο δε άλλος (Ιγκόρ Χλοπόνιν) έχει συκοφαντήσει τον Αρχιεπίσκοπο, όταν ήταν μητροπολίτης Θηβών (και δεν έκανε τα μπάνια του στην πισίνα του επιχειρηματία ανιψιού του-σε σχήμα τρούλου):

——«Από την πλευρά της Μητρόπολης Θηβών αφήνονται υπονοούμενα για ‘περίεργες’ σχέσεις του Ρώσου μοναχού με τις μοναχές που εκδιώχθηκαν… …στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Θηβών και Αρχιεπισκόπου παρενέβη χθες και ο Ρώσος ιερομόναχος Ιγκόρ Χλοπόνιν, ο οποίος με ένορκη καταγγελία υποστηρίζει ότι «ο Μητροπολίτης Θηβών ήταν φίλος του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη και του είχε πει να περιμένει για να τον παρουσιάσει για αρχιγραμματέα μετά την ‘βεβαία εκλογή του’ » (Π.Μπαϊλης, «Νέα» 1.2.’05) . «Το όνομα του Ιγκορ Χλοπόνιν ενεπλάκη στην ‘υπόθεση Γιοσάκη’, …όταν ειπώθηκε από τον μητροπολίτη Θηβών ότι ο κληρικός, που από τη Μητρόπολη Θηβών μεταπήδησε στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος, «έφευγε νύχτα» από τη γυναικεία Μονή Τιμίου Σταυρού έξω από τη Θήβα….Ο 30χρονος κληρικός, που είναι από το Ισραήλ και κατάγεται από τη Ρωσία………υποστηρίζει ότι «Ο Μητροπολίτης Θηβών ήταν φίλος του αρχιμανδρίτου Γιοσάκη, και του είχε πει να περιμένη, με διπλωμένο επανωκαλύμμαυχο, την ώρα των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, για να τον παρουσιάση για αρχιγραμματέα του ευθύς μετά τη “βεβαία” εκλογή του, και το απόγευμα της ιδίας ημέρας γύρισε απελπισμένος στο Επισκοπείο του, όπου είχε στοίβα έτοιμες φωτογραφίες του με αρχιεπισκοπικό δικέφαλο, και το εγκόλπιο δικέφαλο δίπλα, και την άλλη μέρα είχε τραπέζι στο Μοναστήρι Λυκούρεση, όπου μένει με Μοναχές, στους πικραμένους φίλους του, μετρώντας μαζύ τους με οργή εκείνους που δεν τον ψήφισαν και παρηγορούμενος από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, που έλεγε: “χρειάζεται πριόνι στον Χριστόδουλο”, και φοβήθηκα, ενθυμούμενος το τέλος του Προφήτη Ησαΐα».  

Η διήγηση του κληρικού, που δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή, έχει και ολίγη από «αντικατασκοπία», ενώ ο Θηβών δεν επιθυμεί ούτε να τη σχολιάσει. Συνεχίζεται ως εξής: «Ο Μητροπολίτης Θηβών έχει ζητήσει από τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη να του φέρει σύστημα τηλεφωνικής αντιπαρακολούθησης, και αργότερα του τηλεφώνησε στην Αμερική να του φέρει άλλο, διότι έχασε το παλαιό. Και όταν του το έφερε, είδε ότι είχε και το παλαιό» («Ελευθεροτυπία», 1.2’.05).

——Ακόμη περισσότερο δημιουργούνται ερωτηματικά όταν για τον πολύφημο, πολυάσχολο και πολύπλαγκτο άγιο Βρεσθένης τ.Θεσσαλιώτιδος, τον ιερό Θεόκλητο, πνευματικό τέκνο Χριστοδούλου και πνευματικό πατέρα Σεραφείμ Κουλουσούσα, όχι μόνο δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ δικαστικά η εμπλοκή του με την ακόμη φυγόδικη Αντωνία Ηλία σχετικά με κάποια υπόθεσή του που φέρεται ότι  συνέβη σε ένα μπαρ, αλλά κατέβηκε πρόσφατα υποψήφιος για τη μητρόπολη Κομοτηνής και πήρε και πάρα πολλές επισκοπικές ψήφους, κηρύττει δε τώρα το θείο λόγο στην αυλή του παλιού διώκτη του, του μητροπολίτη Ντερτιλή και Χρυσής Αυγής Αμβρόσιου.

——Αυτή η σιωπή δεν τιμά την Εκκλησία. Δημιουργεί όμως θέμα μεταξύ άλλων και για την αξιωματική αντιπολίτευση, δεδομένου ότι η Εκκλησία, εκτός του ότι είναι προς το παρόν κρατική υπηρεσία, που η ευρυθμία της αφορά όλα τα κόμματα, έχει κατά τον κ.Ν.Παππά, και  «παράλληλο μήνυμα με την Αριστερά» (29.1.2013).  Είναι κρίμα λοιπόν αυτή η ροζ (πολιτικά εννοώ) Εκκλησία, που κατά τον κ.Τσίπρα «έχει λάβει σαφή θέση ενάντια στη Χρυσή Αυγή, ενώ διοργανώνει μια σειρά από δράσεις αλληλεγγύης και βοήθειας προς τους μετανάστες» (sic),  να κάνει μικρολαθάκια, που την εκθέτουν στα μάτια των αριστερών συνέδρων του (επιστημονικού) συμποσίου «Αριστερά και Εκκλησία». Έτσι ενώ απολύονται (τσουβαληδόν με «ημέτερους» αργοϋψηλόμισθους, οι οποίοι όμως θα επιστρέψουν δια της γνωστής πλαγίας οδού Σαμαρά-ΝΔ) προσοντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι,  η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί ατάραχη να καλύπτονται ή να μην εξιχνιάζονται από την Αρχιεπισκοπή υποθέσεις κρατικών υπαλλήλων της ΔΕΚΟ Εκκλησία, για τους οποίους έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς σοβαρές κατηγορίες ή οι ίδιοι έχουν κατηγορήσει τον κ.Αρχιεπίσκοπο. 

Ο κ.Τσίπρας οφείλει να παραμερίσει τη φιλία του με τον κ.Αρχιεπίσκοπο και να ασκήσει τα καθήκοντά του για τα οποία πληρώνεται τόσο παχυλά, ώστε να μη χρειάζεται τις προσευχές της Εκκλησίας για την ευημερία του. Αν δε τρέφει τόση εκτίμηση, όση δηλώνει, στον «μελετηρό» (!) κ.Αρχιεπίσκοπο, στους κληρικούς του και στην Εκκλησία, η οποία έχει «εκπληκτικά θετική» στάση στην κρίση, ας τους αναθέσει την κατήχηση των δικών του παιδιών και ας αγωνιστεί επιτέλους στο βαθμό που του αναλογεί, να περάσει η ευθύνη των ορφανών ή απροστάτευτων παιδιών, με την εποπτεία του Κράτους, όσο γίνεται σε σοβαρές και τίμιες οικογένειες και όχι σε περίεργες ιερές αδελφότητες και σε αμφιλεγόμενα ιερά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: